Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vysvědčení - Finanční gramotnost: nedostatečně!

Krátký, nepravidelný seriálek o Vašich penězích, chudobě a bohatství, školství, socialistech a hlavně o našich dětech a nás, rodičích. (Volně inspirováno knihou Roberta Kiyosakiho: Rich Dad, Poor Dad.) Rady našich rodičů, kteří se narodili před rokem 1945, snad byly dobré pro nás, současné dospělé, ale nedostačují těm, kteří vyrůstají v dnešním rychlém světě. Jedna z rad, kterou jsme od rodičů slyšeli asi každý z nás, byla: „Dobře se uč, vystuduj, získej dobrou kvalifikaci, najdi si stálé, dobře placené místo“. Ta ale dnes už neplatí. Že nás komunistické školství neučilo, jak peníze fungují, a místo toho jsme poslouchali bludy „socialistické ekonomie“, není nic divného, ale že 19 let po převratu nadále naše školství o finanční gramotnosti mlčí, či dokonce mlží, je ostudná tragédie celé polistopadové generace dětí. A často i my rodiče, z jakéhosi „kulturního zvyku“, sdělujeme našim dětem tutéž „dobrou radu“ našich rodičů, která vždy byla to pravé a fungující.

google.cz

Flagrantně se nám situace zobrazuje v zadluženosti českých rodin (a potažmo i státu) podléhajících lákadlům utrácení. Poučka našich rodičů, (když vystudujete a budete hodně pracovat), dnes totiž vede k tomu, že o co více vyděláme, o to víc zaplatíme státu na daních, a ocitáme se v bludném kruhu „krysího dostihu“: výplata, složenky, nájem, (hypotéka), režie domácnosti, výplata, složenky, nájem… Jsme chyceni v kolotoči neustálého nedostatku peněz. A i když vyděláme větší peníze, naše nároky, hlad a touhy, porostou zároveň s nimi a náš pocit neustálého finančního tlaku se ani nepatrně nezmění.

Nadále budeme pracovat pro (na) našeho zaměstnavatele (z hodnot, které vytvoříme, si ponechá nemalé procento), pro (na) vládu (odvedeme daně, rovněž nemalé), pro (na) naši banku (která nám vede běžný účet, zřídila hypotéku, či jinak bohatne z našich prostředků), dále nás stát, kraj, obec, oblaží dalšími přídavnými daněmi (ať už se jedná o DPH, spotřební daně, dálniční poplatky, daně ze psů, nemovitostí, dědické, poplatky u lékaře…), a naše „bohatství“ zůstává konstantně nulové, žijeme od výplaty k výplatě.

Jediná šance, jak prorazit z „krysího závodu“ je totiž pochopení a zběhlost v účetnictví a v investování, což jsou však předměty, které naše školství z jakési lenosti a setrvačnosti nevyučuje, upřednostňuje nadále biflování různých neužitečných dat, která lze v případě potřeby najít za několik okamžiků přes internet ve Wikipedii. A jak může vzdělávací systém vyučovat něco, co sám nezná??? Ani my, nejsme-li v obou oborech vzděláni, (a nejsme), nejsme schopni děti těmito znalostmi vybavit.

Položte si sami sobě otázku. Víte, co je výsledovka, bilance, co jsou aktiva a pasiva, co jsou toky peněz?

Osud našich dětí je tedy nadále pevně určen ke kolotoči krysího závodu. Vzdělání se nezměnilo, svět se změnil. A nám tady, po převratu dvojnásob. Děti tráví roky v zastaralém školském systému, studují předměty, které nikdy nebudou potřebovat, (proč každý kantor pokládá ten „svůj“ předmět za nejdůležitější na světě?) a připravují se na svět, který už dávno neexistuje.

Nejnebezpečnější rada, kterou dnes dětem můžeme dát, je: „choď do školy, dostaň samé jedničky, vyhledej si pak dobrou a jistou práci“! Je to zastaralá a špatná rada!!!

Tím nechci říct, že vzdělání není nutné. Naopak! Ale naše školství programově vychovává chudé lidi, voliče Špidlů, Paroubků, Filipů a podobných. Vzdělání je základem úspěchu, ale jiné vzdělání. Povzbuzovat děti, aby se staly zaměstnanci (ať firmy, státu, armády…) znamená, že za svého života zaplatí na daních mnohem více, než je jejich spravedlivý podíl. A chudí rodiče vychovají také chudé děti. Finanční inteligence je mentální proces.

Příště o prvním ze šesti základních pravidel, jak být bohatý.

Autor: Petr Závladský | pátek 21.11.2008 10:38 | karma článku: 13,93 | přečteno: 1299x
  • Další články autora

Petr Závladský

Skladba StB, struktura a důsledky

V průběhu let se setkávám s řadou lidí, kteří chtějí oživit minulost a ptají se mě, za jakých okolností vznikaly tajné složky a další represivní orgány ČSSR, tzv. „pěst dělnické třídy“. Dal jsem si tu práci a vytvořil nástin historie tajných služeb. Od jejich vzniku, číslování a zaměření jednotlivých správ SNB (číslovaných i nečíslovaných) krajských správ, jakými zákony se řídily, píši o počtu důstojníků Státní bezpečnosti (StB) i jejich agentů. Zmiňuji i existenci tzv. „lustračního zákona“, rozepisuji se o kategoriích spolupracovníků Státní bezpečnosti, o druzích spisů vedených tajnými službami. Na několika stránkách ve zkratce uvádím nejen další informační systémy, ale také skartace dokumentů StB a zákon o protikomunistickém odboji a odporu proti němu. Text byl konzultován s historiky na tuto problematiku, ale opět upozorňuji, že v něm nenajdete všechno. Jde pouze o nástin toho, jak v ČSSR vznikaly represivní orgány.

7.4.2015 v 19:51 | Karma: 25,58 | Přečteno: 2138x | Diskuse| Ostatní

Petr Závladský

Prognostický ústav a popřevratový vývoj

Samozřejmě, nevíme dodnes zcela přesně, jak to všechno bylo. A je velikou otázkou, zda se to někdy ještě dozvíme. Co však je vcelku nepochybné je to, že vlastně takřka celá polistopadová reprezentace přišla právě z tohoto Prognostického ústavu. Tak tedy něco o něm.

6.4.2015 v 19:35 | Karma: 34,82 | Přečteno: 3984x | Diskuse| Ostatní

Petr Závladský

Nejen o armádě a zbraních

Nejen v souvislosti s průjezdem americké vojenské kolony se nabízí k úvaze ještě jedna věc. Před několika lety jsme zrušili (snad nerozumně) všeobecnou brannou povinnost. Nejprve omezili délku povinné vojenské přípravy a následně přešli na plně profesionální armádu.

2.4.2015 v 16:40 | Karma: 24,65 | Přečteno: 930x | Diskuse| Ostatní

Petr Závladský

Socialistický neokapitalismus

Nejen řada klasických liberálních ekonomů dlouhou řadu let konstatuje, že stát neumí ani podnikat, ani investovat, protože se programově zbavil všech ekonomických ukazatelů a nutných zpětných vazeb, počíná si pak metodami pokusů a omylů tak dlouho, až společnost zcela zbaví nejen veškeré individuální aktivity, osobního bohatství a majetku, až se nakonec zbaví veškerého lidského potenciálu a zůstane mu pouze bezcenné, ovladatelné maso.

31.3.2015 v 15:10 | Karma: 27,85 | Přečteno: 894x | Diskuse| Ostatní

Petr Závladský

Letos by mu bylo 71 let

Škoda, že dnes nikdo nevzpomněl, že před 21 lety odešel král protikomunistického protestsongu Karel Kryl. Člověk, který se nedal zlomit. Je pochován na Břevnovském hřbitově sv. Vojtěcha. Pošleme mu tichou vzpomínku: chybíš nám, Karle

3.3.2015 v 21:05 | Karma: 30,75 | Přečteno: 1114x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Školák měl v osmi letech dvě mrtvice. Nemocných dětí od covidu přibývá

1. května 2024

Premium Netušili jsme, že mrtvici mohou dostat i děti, říkají rodiče těch, které to zažily. Některé dokonce...

Silný vítr komplikuje dopravu. Z Havlíčkova Brodu nejezdí vlaky na dvou tratích

1. května 2024  17:13,  aktualizováno  19:46

Silný vítr potrápil hlavně řidiče na Pardubicku. Z důvodu pádu několika stromů museli policisté...

OBRAZEM: Prahou prošel majálesový průvod. Masky kritizovaly Beka a bydlení

1. května 2024  19:05

Součástí oslav 1. máje byl ve středu studentský majálesový průvod, který vyrazil z pražské Kampy a...

„Mami, ve zdech je příšera,“ tvrdila holčička. Dům ovládlo 60 tisíc včel

1. května 2024  18:21

V domě rodiny Classových v Severní Karolíně číhalo po několik měsíců opravdu nečekané překvapení....

AURES Holdings a.s.
PRACOVNÍK PODPORY PRODEJE (A12500)

AURES Holdings a.s.
Olomoucký kraj
nabízený plat: 30 000 - 32 000 Kč

  • Počet článků 651
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1688x
Občan, člověk. Často zděšený z toho, co vidí, slyší, či čte. Který se chce ještě za svého života dožít lepšího režimu, než byl ten rudý…
Ale vidím, že se do toho „socíku“ chce většina lidí v tomto státě vrátit.