Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Typografie 3

Dnes se tedy podíváme na zbývající termíny typografie. Dotažnice, účaří, dotahy, přetahy a podobné termíny. Je toho poměrně hodně, ale pokud se nehodláte zabývat tvorbou fontů, poslouží Vám hlavně k tomu, abyste byli schopni posoudit kvalitu a typografickou čistotu fontů již existujících. Pamatujte, že kvalitní fonty jsou dostupné zdarma jen výjimečně.

Písmová osnova

Písmová osnova je pouze pomyslná soustava vodorovných linek, které nazýváme do­taž­ni­ce­mi. Nikde ji neuvidíte, v žádném časopise ani novinách, osnova je důležitá při návrhu písma.

Typografie používá k měření své vlastní jednotky, tiskové body (pt). Pro představu: 1 pt = 1/72" (anglického palce) = cca 0,35 mm, větším násobkem je jednotka pica (pc). 1 pc = 12 pt = 4,27 mm. Obvyklý typografický krok je 6 pt, což je v metrické soustavě cca 2,133 mm.

Textový editor Word poměrně hloupě kolísá mezi nastavováním metriky tu v typogafických jednotkách, onde v palcích, či cm. V praxi: obyčejné novinové odstavce bývají sázeny velikostí cca 10 pt (3,5 mm), dětské knihy 12 pt (4,26 mm), nadpisy 18 až 24 pt (6,4 až 8,5 mm), smluvní podmínky a složení potravin obvykle 4 pt (1,42 mm).

Základní účaří

Základní dotažnice je lin­ka, na které sedí jed­not­li­vé znaky – pís­me­na, také ji nazýváme účařím písma. Jedná se vlastně o řádek, kde tato základní dotažnice před­sta­vu­je spodní linku řád­ku, resp. dolní okraj střed­ní výšky písma.

Střední dotažnice

Výšku minusek (mi­nus­ku­lí) definuje vzdálenost zá­klad­ní a střední do­taž­ni­ce. Tuto vzdálenost na­zý­vá­me střední výška písma (x-height). Střední výška pís­ma velmi ovlivňuje či­tel­nost písma — písma s větší střední výškou jsou či­tel­něj­ší. Mezi další pojmy patří dotahy. Dotahy jsou svislé tahy minusek a dle písmene se dělí na horní a dolní dotahy.

Dotažnice mínusek

Některé mínusky vy­ža­du­jí i horní dotažnici. Třeba b, d, t. A ani toto není tak jednoduché. Třeba „t“ má horní dotažnici níže, než ostatní zmíněné litery.

Dotažnice verzálek

Velkou většinou je to i horní dotažnice majuskulí (verzálek). Ale ne vždy.

Dotažnice verzálek

V české typografii jsou většinou verzálky o něco málo menší, než horní do­taž­ni­ce mínusek. Vidíme to na ob­ráz­ku. Důvodem je hlavně to, aby případné akcenty ne­za­sa­ho­va­ly do písma.

Dolní dotažnice

Dolní dotahy jsou také svislé tahy minusek, hlav­ně písmen „g, j, p, q, y“ a jejich velikost je určena vzdáleností základní do­taž­ni­ce a právě dolní do­taž­ni­ce.

Přetahy

Když jsem hovořil o vý­jim­kách, jsou to tzv. „pře­tahy“. Jde o to, že písmena, kte­rá mají ku­la­tý cha­rak­ter, zdají se být vizuálně menšími, než jsou. Proto se jim na­sta­vu­je střední výška vyšší, než by se zdálo být logickým. Jde třeba o písmena „p, q, o“ a další. A přetah platí i pro zá­klad­ní dotažnici. Jed­no­du­še: ku­la­tá písmenka musí být fyzikálně větší, aby se zdála být vizuálně stejně velkými. Totéž vidíme i u obloučků písmene em. Respektují se však jen horní a dolní obloučky. Postranní se berou v úvahu jen málo. Souhrnně: např. u písmene „b“ se nemění pozice horní dotažnice, je ostrá. Ale díky obloučku se mění přetah nad střední a pod základní dotažnicí.

Skutečné užití přetahů

Na druhou stranu: toto jsou jemnosti ruční ty­po­gra­fi­e a otázka tvorby fon­tů jako takových. V po­čí­ta­čo­vé sazbě (alespoň v e­le­men­tár­ních programech) s tím stej­ně nic neuděláme. Stejně jako s tzv. ker­nin­gem, párováním, tedy s tím, že například znaky V a A musí být k sobě blíže, než jiné znaky. Ovšem ve Wordu si o kva­lit­ní sazbě můžeme jen nechat zdát. Lépe s těmto pravidly pracují programy Quark Press, Ventura a jiné skutečně typografické, na sazbu orientované programy. Word se k takovýmto úlohám na­pro­sto nehodí. Je určen jen pro úředníky, kteří stejně typograficky kvalitní dokument nedovedou vytvořit. A ani líbivě se tvářící program MS Publisher to neumí.

Měli bychom také vědět, že program Word začíná „zakopávat“ už někde kolem 200 stránek dokumentu ve formátu A4. Kupodivu slušněji pracuje se zastaralým formátem .doc. Novější formát .docx mu v tomto rozsahu publikace již činí potíže. O něco lépe si vede program OO Writer, ale ani jeho výsledky nejsou oslnivé (ani v generickém formátu .odt). V rozsáhlejších úlohách čekáme věčnost, než provede automatické zálohování, ale alespoň netrpí sys­té­mo­vý­mi pády.

Přetahy některých ostrých vrcholů verzálek

Když už jsem zmínil pá­ro­vá­ní A a V, i zde se pra­vid­la přetahů poněkud mě­ní. Ostré špičky majuskulí ob­vy­kle přesahují základní do­taž­ni­ce.

Umístění akcentů

Aby byl typografický bi­nec ještě větší, kromě zmí­ně­ných dotažnic ještě e­xi­stu­je dotažnice ak­cen­to­vá, která je opět poněkud jin­de. V písmové osnově leží nejvýše. U minusek je čas­to shodná s horní do­taž­ni­cí verzálek. U ver­zá­lek ni­ko­liv. Také si povšimněte, že tvary háčků nad písmeny se liší podle znaku, který je akcentován. Pokud jste se z toho dosud nezbláznili, tak je nejvyšší čas to udělat teď. Ale protože prav­dě­po­dob­ně nejste autory fontu, klidně na to vše zapomeňte. Obdržíte font a maximálně jej můžete užívat tak, jak je. Lépe, než fonty .TTF a .OTF, či novější .FON jsou na tom párové formáty písma Adobe, ale to už je vyšší dívčí.

Skupina znaků a jejich řídící linky pro češtinu mohou vypadat takto

Každý znak má své po­řa­do­vé čís­lo v ta­bul­ce zna­ků. Ra­dě­ji ne­po­u­ží­vá­me or­ga­ni­za­ci zna­ků pod­le ná­zo­ru Red­mon­du a Win­dows, te­dy CP-1250, ný­brž or­ga­ni­za­ci zna­ků po­dle me­zi­ná­rod­ních pra­vi­del ISO (třeba 8859-2 pro češtinu) a ještě lépe multibyte organizaci Unicode, tedy UTF-8, nebo UTF-16 (pro grafické znaky čínštiny, arabštiny, jidiš, ruské bukvy, japonštiny a řady jiných).

Souhrnně to tedy vypadá asi tak, že hotové fonty nemůžete příliš ovlivnit. Ale můžete vybírat ty, které se použijí a jak budou vypadat.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Petr Závladský | úterý 2.7.2013 14:45 | karma článku: 13,17 | přečteno: 1016x
  • Další články autora

Petr Závladský

K poučení z krizového polistopadového vývoje ve straně a společnosti

Úspěšně znormalizovaný Ústav pro studium totalitních režimů vydal ve spolupráci s Technickou univerzitou v Liberci na sklonku roku 2015 sborník odborných prací „Každodenní život v Československu 1945/48–1989“.

17.2.2016 v 11:11 | Karma: 30,43 | Přečteno: 1861x | Diskuse| Ostatní

Petr Závladský

Dobrý den, můj přítel,

Je to občas veselé, když člověk někde zveřejní svou mailovou adresu, jak se dobré duše celého světa hned starají, aby člověk neživořil, nedřel tady za nějaký mrzký peníz, ...

15.12.2015 v 11:00 | Karma: 23,29 | Přečteno: 1183x | Diskuse| Ostatní

Petr Závladský

Zálohování dat

Před pár dny tady uveřejnila paní Zuzana Součková článek o nutnosti zálohování dat. Jak pod jejím původním článkem, tak i na FB se objevila řada podnětů typu: „zálohoval bych, ale nevím kam“. Stručný přehled je takovýto:

7.11.2015 v 16:10 | Karma: 18,16 | Přečteno: 1257x | Diskuse| Ostatní

Petr Závladský

One way ticket

Xenofobie je strachem z neznámého, ale my jsme (i díky informatice) velmi dobře informováni! Tedy se jedná o strach naopak ze známého, o strach z reálného nebezpečí. A samozřejmě pociťujeme odpor proti hrozícímu násilí.

27.9.2015 v 16:52 | Karma: 34,13 | Přečteno: 1142x | Diskuse| Ostatní

Petr Závladský

Maličko o kavkách a také o lidech

Jsem jen z donucení filosof. Chtěl jsem si původně jen tak klidně žít své dny a dívat se na květiny jak kvetou a voní, vidět stromy jak kvetou a plodí, a sledovat ptáky jak zpívají, vidět, jak neúprosně po podzimu přichází zima...

26.9.2015 v 17:25 | Karma: 18,99 | Přečteno: 518x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

Česko explodovalo zlatou hokejovou radostí, fanoušci v Praze kolabovali

26. května 2024  11:40,  aktualizováno  23:29

Česko v neděli zažilo hokejový svátek. Fanoušci vyrazili sledovat finále mistrovství světa na...

Pavel se zranil na motorce. V nemocnici na pozorování zůstane několik dní

23. května 2024  20:03,  aktualizováno  22:32

Prezident Petr Pavel se zranil při jízdě na motorce. Zranění nejsou vážná, ale vyžádají si...

V Gaze se 70 procent pomoci z moře ukradlo. Hamásu se „odklánění“ hodí

29. května 2024

Premium Plán amerického prezidenta Joea Bidena nakrmit Gazu pomocí plovoucích přístavů dostal ránu...

Poslední šance dostat dítě na tábor. Co se letos mění a kde ještě hledat místo

29. května 2024

Premium Čarodějnickými hábity, klobouky a nezbytnými hůlkami se děti z Teplic na rozdíl od filmového...

Rusko je agresor, připustil lídr SPD Mach. Chce zrušit Green Deal

29. května 2024

Stanovuje si troufalý cíl zrušit Green Deal, zpochybňuje závazek přijmout euro a připouští, že...

Fackují ho, kopou, ničí mu foťáky. Ale stařičký král paparazzi stále fotí

29. května 2024

Seriál Jedenáctkrát mu zlomili žebra, jednou ho pobodali, sto osmdesátkrát byl v nemocnici. Naposledy...

  • Počet článků 651
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1688x
Občan, člověk. Často zděšený z toho, co vidí, slyší, či čte. Který se chce ještě za svého života dožít lepšího režimu, než byl ten rudý…
Ale vidím, že se do toho „socíku“ chce většina lidí v tomto státě vrátit.