Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Typografie 1

Zmínil zde nějaký kolega v článku, který se mi už dále nepodařilo objevit, že typografie je základní znalostí, jen s níž lze vytvářet kvalitní dokumenty. Je to svatá pravda.

Typografie je však do jisté míry uměleckou branží. Dříve, než pan Guttenberg vynalezl knihtisk, knihy se „malovaly“. Již tehdy se začala vytvářet pravidla „úhledné“ úpravy. Vrcholu dosáhlo toto umění právě v době ručně sázených knih. Sazeči se učili této dovednosti několik let a i když byli vyučeni, přebírali znalosti a zkušenosti od svých starších kolegů dlouhá léta, než byli připuštěni k samostatné práci.

Léty osvědčená pravidla typografie byla zcela zmršena a opuštěna nástupem počítačové sazby, kdy každý vohnout, který má PC, si myslí, že sazbu a kvalitní tisk ovládá. (Lhostejno, zda jde o tisk papírový, nebo publikační snahy digitální, nebo internetové.) Stačí porovnat současné „knihy“ a KNIHY třeba z nakladatelství J. R. Vilímek z třicátých let minulého století.

Chceme-li vytvořit kvalitní dokument, měli bychom však kromě zásad typografie znát hlavně svoji mateřštinu a výmluvy, že „píšu jak slyším“ jsou jen hloupým zrcadlem vlastní nevzdělanosti. Drtivá většina z nás navštěvovala základní školu, kde jsme byli učeni správné písemné formě mateřštiny. Pravda, někteří nepochytili nic.

Než se do toho všeho pustíme, podívejme se na text, který češtinu prostě nerespektuje. Použil jsem nějakého veřejného textu, ale podívejme se jak to dopadá, když češtinu hodíme přes palubu. Dá se i říci, že text ztratil veškerý smysl, nebo že smysl byl pozměněn:


Svobodný považujý ztav čezké polytyki, juztyce a polycye sa tragyckí. Obřý zkandáli pozledný dobi, ať jyž šlo o kausi Výta Bárti, Davyda Ratha, ninjejšý zkandál kolem Úřadu vládi, korupce kolem rosbujelích evropzkích dotacý a ztátných sakásek nebo únyki s polycejných zpyzú, dlouhotrvajýcý vasbi bes zoudu, mazyvný nazasováný odpozlechú lydý, špyclováný ztejnje jako prozasováný sákonú proty vúly vjetšyni obivatel jzou přýsnakem nemocného ztátu.

Je potřeba omesyt ztát. Podle Svobodních je lékem na nemocní ztát omesený mocy polytykú. Je potřeba omesyt objem penjes (1,5 bylyonu), o kterích polytycy každí rok roshodujý. Jynak bude korupce y nemorálný jednáný pokračovat a nadjeje lydý fkládané do zchopnozty juztyce a polycye, budou marní.

„Potýráný korupce pomocý zledováný a treztáný nemúže poztyhnout přýčynu problému, ale zouztřeďuje ze jen na potlačováný vnjejšých projevú. Skutečnou přýčynou korupce je možnozt roshodovat o žyvotje a majetku jyních lydý pomocý přýkasú, sákasú a daný,“ uvedl mýztopředzeda Svobodních Karel Zvára.

Strana zvobodních občanú nemúže ovlyvňyt, jeztly v zouvyzlozty z aktuálným zkandálem kolem premyéra Petra Nečaze padne vláda. Pokud ze však budou konat předčazné volbi, jzou na nje Svobodný přypraveny. „Jzme přypraveny kdikolyf vihlázyt prymárki pro volbi do znjemovni, vibrat nejlepšý kandydáti a kandydovat z programem štýhlého ztátu zvobodních občanú, kde je s podztati jen malí proztor pro korupcy a velkí proztor pro zvobodnou aktyvytu občanú,“ uvedl předzeda Svobodních Petr Mach.

Provedl jsem v tom textu jen základní substituce, na kterých (prý) pramálo záleží… A šlo by to češtinsky zničit ještě více… Nepochybně se ten text špatně čte a pochopení obsahu je špatným pravopisem ztíženo tak dalece, že může být znemožněno.

Druhý díl semináře se podívá na charakteristiky znaků a základní terminologii typografie.

Závěrem tedy je, že respektování pravidel češtiny je základním předpokladem k interpretaci textů a výmluvy, že jde „jen“ o SMS, či „jen“ o banální komentář, jdou na vrub nevzdělanosti pachatele (vědomě nepíšu autora).

Autor: Petr Závladský | pondělí 17.6.2013 15:30 | karma článku: 12,59 | přečteno: 858x
  • Další články autora

Petr Závladský

K poučení z krizového polistopadového vývoje ve straně a společnosti

Úspěšně znormalizovaný Ústav pro studium totalitních režimů vydal ve spolupráci s Technickou univerzitou v Liberci na sklonku roku 2015 sborník odborných prací „Každodenní život v Československu 1945/48–1989“.

17.2.2016 v 11:11 | Karma: 30,43 | Přečteno: 1863x | Diskuse| Ostatní

Petr Závladský

Dobrý den, můj přítel,

Je to občas veselé, když člověk někde zveřejní svou mailovou adresu, jak se dobré duše celého světa hned starají, aby člověk neživořil, nedřel tady za nějaký mrzký peníz, ...

15.12.2015 v 11:00 | Karma: 23,29 | Přečteno: 1186x | Diskuse| Ostatní

Petr Závladský

Zálohování dat

Před pár dny tady uveřejnila paní Zuzana Součková článek o nutnosti zálohování dat. Jak pod jejím původním článkem, tak i na FB se objevila řada podnětů typu: „zálohoval bych, ale nevím kam“. Stručný přehled je takovýto:

7.11.2015 v 16:10 | Karma: 18,16 | Přečteno: 1259x | Diskuse| Ostatní

Petr Závladský

One way ticket

Xenofobie je strachem z neznámého, ale my jsme (i díky informatice) velmi dobře informováni! Tedy se jedná o strach naopak ze známého, o strach z reálného nebezpečí. A samozřejmě pociťujeme odpor proti hrozícímu násilí.

27.9.2015 v 16:52 | Karma: 34,13 | Přečteno: 1144x | Diskuse| Ostatní

Petr Závladský

Maličko o kavkách a také o lidech

Jsem jen z donucení filosof. Chtěl jsem si původně jen tak klidně žít své dny a dívat se na květiny jak kvetou a voní, vidět stromy jak kvetou a plodí, a sledovat ptáky jak zpívají, vidět, jak neúprosně po podzimu přichází zima...

26.9.2015 v 17:25 | Karma: 18,99 | Přečteno: 519x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Silné bouřky zasáhly Česko, v Praze průtrž zatopila ulice a omezila dopravu

27. června 2024  11:22,  aktualizováno  18:29

Přímý přenos Na Česko během odpoledne udeřily silné bouřky. Postupovaly od jihozápadu ke středním Čechám. Kolem...

Rychlík z Prahy narazil na Slovensku do autobusu, zemřelo sedm lidí

27. června 2024  18:35,  aktualizováno  28.6 10:48

Sedm lidí zemřelo a pět dalších se zranilo při srážce rychlíku s autobusem na jihu Slovenska. Vlak...

Silné bouřky se přihnaly do Čech, pak řádily na Moravě. Hasiči odklízejí škody

30. června 2024  12:17,  aktualizováno  23:06

Přímý přenos Meteorologové varovali, že se v neděli objeví velmi silné bouřky s přívalovým deštěm a krupobitím,...

600 °C a mix jedovatých látek. Proč prudce přibývá požárů solárních panelů

30. června 2024

Premium V úterý hasiči zasahovali u výbuchu rodinného domu v Šonově na Náchodsku. Pravděpodobná příčina?...

Hrůza, závory se zvedly, říká svědkyně. Vlak jel po zavřené koleji, uvedl ministr

28. června 2024  11:21,  aktualizováno  15:52

Rychlík z Prahy, který se ve čtvrtek srazil na Slovensku s autobusem, jel po koleji, jež byla pro...

Vláda projedná změny příspěvků na zaměstnávání lidí s postižením

3. července 2024  5:10

Změny příspěvků na zaměstnávání lidí s postižením projedná vláda. Novela zákona o zaměstnanosti by...

Část financí z Ukrajiny může pocházet z organizovaného zločinu, říká šéf NCOZ

3. července 2024

Premium Už téměř šest let vede nejdůležitější policejní útvar v Česku – Národní centrálu proti...

Spojím se s kýmkoliv. Aby odstavil Le Penovou, paktuje se Macron s levičáky

3. července 2024

Premium Prezident Macron se spojuje s levičáky, kteří například propagují odchod Francie z NATO....

Vzdej to, vyzval Bidena první demokrat z Kongresu. Sílí volání po Obamové

2. července 2024  19:49,  aktualizováno  22:43

Člen americké Sněmovny reprezentantů Lloyd Doggett jako první demokratický zákonodárce veřejně...

  • Počet článků 651
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1688x
Občan, člověk. Často zděšený z toho, co vidí, slyší, či čte. Který se chce ještě za svého života dožít lepšího režimu, než byl ten rudý…
Ale vidím, že se do toho „socíku“ chce většina lidí v tomto státě vrátit.