Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Těžké schizma

Řada autorů už zde psala o podobném tématu. A já mám veliký problém, jak současnou politickou situaci vnímat.

Mám veliký odpor k tomu, jak se výkonu moci uchopil president Miloš Zeman. Jsem nějak schopen pojmout, že Havel i Klaus byli loutkovými presidenty parlamentu a politických stran. A co si budeme říkat, Husák a Novotný i Svoboda byli stejně panoptikálními presidenty.

Miloš Zeman se poněkud svévolně vyňal z toho panoptika. Nelíbí se mi, co dělá, nemám pocit, že zvítězil ve volbách legitimně. Nakonec vlastně neměl žádný srozumitelný politický program. Ale nešť. Stal se presidentem.

Ustanovil si nějakou presidentskou vládu. Ústavně je to možné. Ta vláda ale nemá politický mandát a jen z vůle presidenta vykonává kroky, které nemají oporu v mechanismu voleb. Politické strany řvou, protože přišly o výkon moci. Zeman jim ji ukradl. Pak ovšem musíme tvrdit, že systém parlamentních voleb ztratil veškerý smysl, protože president si stejně může udělat co chce.

Jenže: vykonávaly strany tu moc ve prospěch většiny lidu? Nejsem socialistou, ale jsem jedoznačně přesvědčen, že výkony a cíle minulých vlád šly většinově proti zájmům dílčích občanů, ať to byli domácí podnikalelé, domácí spotřebitelé, či jiné skupiny. Výkony tzv. demokratických vlád se snažily o jediné, a to bylo upevnění jejich vlastní moci. Je zcela lhostejné, jak se jednotlivě jmenovaly, či jak se jmenovaly jejich účelové koalice.

Opakuji: minulé vlády na zájmy a majetky jednotlivců zvysoka kašlaly, neboť to byly vlády ryze socialistické. Je lhostejné, jak se samy nazývaly. A je úplně fuk, že je ultralevicevá skupina tvrdošíjně označuje za pravici. Reálná pravice zde nevládla mnoho desítek let. A ODS (soudě podle kroků) se chovala jen jako umírněná levice. To si prostě musíme přiznat. A jsem-li v tom hodnocení, pak dnešní ČSSD se chová jako ultralevice, tedy chová se komunisticky.

Obecně je naše politické spektrum vysunuto extrémně doleva.

Přesto vše se mi zdá, že Zemanova/Rusnokova vláda zatím nedělá úplné hovadiny. A když Balvín hovadinu udělal, Rusnok jej rychle umravnil. Na druhou stranu nejsem schpen snést jakéhosi dosti profláknutého Pecinu.

Něktré kroky Rusnokovy vlády se mi snad i dokonce líbí. Třeba odvolání šéfa s. p. ČD Žaludy. Nájemného manažera, jehož smlouva zněla tak, že vydělá nejvyšší mzdu, pokud státní podnik ČD vykáže ztrátu a on získá pro tu firmu státní dotaci. Čili: čím více bude ČD prodělávat, tím více peněz na výplatní pásce bude mít. Kdo jej za takovýchto podmínek najal? Tam se musíme ptát! A na další exoty s podobnými smlouvami a se stejnými viníky. A trafikanty.

Jenže pořád je tady stejná otázka: „líbí se mi snad některé dílčí kroky této vlády, ale má ta vláda vůbec nějaký mandát?“

Ale pak zde stojí zásadní otázka. Potřebujeme vůbec politické strany? Levé, levější a ultralevé? A abych nebyl ideologický: pravé, pravější a ultrapravé? Když nejsou ochotny obhajovat alespoň tu deklaratorní skupinu, ale jejich jediným zájmem jsou jejich vlastní zájmy?

Podívejme se třeba jen na věčného „študenta“ a věčného „politika“ Marka Bendu, který v životě nepracoval, extrémního levičíáka MUDrlanta Borise Šťastného s knížkou ODS, Jirku Nosičepiva a řadu dalších. Chceme je za poslance a vykonavatele vůle lidu? Mám naléhavý pocit, že o ně nestojí ani voliči pravice, ani levice, ani kdokoliv jiný. Proč tam ty komické figurky a politické kreatury tolik let vlastně jsou? Protože mechanismus současné podoby voleb takovéto jedince neumí zavrhnout. Strany si je tam prostě vnutí (pokud nebudou fatálně vykroužkovány, jako nechvalně známé Íčko).

Jak je možné, že se nám v Parlamentu producíruje nějaký LEV, nebo populistická strana LIDEM, které obě neprošly sítem voleb? Anebo zákonem zakázaný politický směr Komunismu? Protože volební zákon je od základu špatný.

Jenže pašíci, kterým nese zisky, jej nebudou chtít změnit. Naši volení zákonodárci vyprodukovali tak absurdní volební zákon, který tomu dal prostor, a teď se strašně diví, co si ten Zeman dovoluje. Ježíš, udělali jste stejně mizerný zákon, jako předtím stovky jiných. Jenže ty předchozí sedřely hřbet nějakým nezajímavým anonymním občanům, kteří tuto věc nechtěli, ani ji nevolili. Tento zákon sedřel hřbet vám, vy nepostižitelní mocichtiví.

Jak jen udělat, aby zákonodárce dbal zájmů lidu a ne zájmů svých? Na to současný tvar demokracie nestačí.

Autor: Petr Závladský | pondělí 5.8.2013 18:00 | karma článku: 18,47 | přečteno: 447x
  • Další články autora

Petr Závladský

K poučení z krizového polistopadového vývoje ve straně a společnosti

Úspěšně znormalizovaný Ústav pro studium totalitních režimů vydal ve spolupráci s Technickou univerzitou v Liberci na sklonku roku 2015 sborník odborných prací „Každodenní život v Československu 1945/48–1989“.

17.2.2016 v 11:11 | Karma: 30,43 | Přečteno: 1861x | Diskuse| Ostatní

Petr Závladský

Dobrý den, můj přítel,

Je to občas veselé, když člověk někde zveřejní svou mailovou adresu, jak se dobré duše celého světa hned starají, aby člověk neživořil, nedřel tady za nějaký mrzký peníz, ...

15.12.2015 v 11:00 | Karma: 23,29 | Přečteno: 1183x | Diskuse| Ostatní

Petr Závladský

Zálohování dat

Před pár dny tady uveřejnila paní Zuzana Součková článek o nutnosti zálohování dat. Jak pod jejím původním článkem, tak i na FB se objevila řada podnětů typu: „zálohoval bych, ale nevím kam“. Stručný přehled je takovýto:

7.11.2015 v 16:10 | Karma: 18,16 | Přečteno: 1256x | Diskuse| Ostatní

Petr Závladský

One way ticket

Xenofobie je strachem z neznámého, ale my jsme (i díky informatice) velmi dobře informováni! Tedy se jedná o strach naopak ze známého, o strach z reálného nebezpečí. A samozřejmě pociťujeme odpor proti hrozícímu násilí.

27.9.2015 v 16:52 | Karma: 34,13 | Přečteno: 1142x | Diskuse| Ostatní

Petr Závladský

Maličko o kavkách a také o lidech

Jsem jen z donucení filosof. Chtěl jsem si původně jen tak klidně žít své dny a dívat se na květiny jak kvetou a voní, vidět stromy jak kvetou a plodí, a sledovat ptáky jak zpívají, vidět, jak neúprosně po podzimu přichází zima...

26.9.2015 v 17:25 | Karma: 18,99 | Přečteno: 518x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Máš jiný názor? Tak tohle je výsledek. Kaliňák o zákulisí atentátu na Fica

18. května 2024

Premium Je jedním z nejbližších lidí premiéra Roberta Fica ve straně Smer-SD. Byl ve všech Ficových vládách...

Se samopalníky šli svrhnout komunisty. Proč největší Prokešův puč nevyšel

18. května 2024

Premium Před 75 lety, v polovině května 1949, se měl odehrát vůbec nejvážnější ozbrojený pokus o svržení...

Hlavně díky manželce. Britský premiér Sunak je se svou ženou bohatší než král

17. května 2024  22:12

Britský premiér Rishi Sunak a jeho manželka Akshata Murtyová v loňském roce, kdy byl Sunak celou...

Vlak na Děčínsku usmrtil člověka, provoz na trati do Ústí nad Labem byl přerušen

17. května 2024  18:10,  aktualizováno  21:32

Vlak u Dobkovic na Děčínsku v pátek vpodvečer srazil člověka. Na místě podlehl svým zraněním, řekl...

ING-FOREST s.r.o.
Taxátor

ING-FOREST s.r.o.
Praha, Jihočeský kraj, Jihomoravský kraj, Karlovarský kraj, Královéhradecký kraj, Liberecký kraj, Moravskoslezský kraj, Olomoucký kraj, Pardubický kraj, Plzeňský kraj, Středočeský kraj, Ústecký kraj, Kraj Vysočina, Zlínský kraj
nabízený plat: 65 000 - 75 000 Kč

  • Počet článků 651
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1688x
Občan, člověk. Často zděšený z toho, co vidí, slyší, či čte. Který se chce ještě za svého života dožít lepšího režimu, než byl ten rudý…
Ale vidím, že se do toho „socíku“ chce většina lidí v tomto státě vrátit.