Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Syndrom mnichovanství

Některé věci si člověk strašně nerad připomíná. Jiné opakuje, protože je slyšel ve škole a přijal je jako konečné. Nepochybuje, nezkoumá je, neobrací je.

Tenhle článeček mi zůstal poněkud zapomenut v šuplíčku něco přes půl roku a týkal se do jisté míry naší národní nedospělosti. Ale vlastně se jej hodí zveřejnit i dnes, třeba v souvislosti s Ukrajinou.

Původně jsem uvažoval o tom, kolikrát už jsem slyšel mluvit o „Mnichovské zradě“ (dohodě, diktátu, dle nátury) z 29. září 1938. Podobně termíny „mnichovanství“ a další, jejich význam měl shrnovat jakousi skupinu atributů jako konečný, instantní balíček. Dokonce i Wikipedia eviduje stránku s takovýmto názvem.

Že ty termíny byly dávno devalvovány, přesněji pře­krou­ce­ny komunistickou propagandou, to jsem si uvědomoval. „Soušceučce“ dějepisu jsem ve škole přestal věřit brzy po tom, co náplň výuky začala být v nesnesitelném kontrastu s tím, co zažila prababička, babička a nakonec i rodiče, kterým jsem věřil přece jen o poznání více, než té pedagožce, z vůle strany doktorce…

Již v roce 1932 prohlásil Adolf Hitler v Mnichově následující: „…českou pánev a Moravu a východní regiony na hranici Německa osídlíme německými sedláky. Čechy vysídlíme na Sibiř nebo do oblasti Volyně… Češi musí opustit střední Evropu.“ Mnichovská dohoda, kterou signovali reprezentanti Velké Británie, Francie, Německa a Itálie, je dostatečně známá a dnes ji označujeme jako „politiku ústupků“, appeasementu.

Zvykli jsme si označovat ten akt za zradu. Ale uniklo nám, že skutečná a daleko větší zrada se odehrála jinde, jindy a aktéry byly jiné osoby. Nechce se nám přiznat si, že porušení mezinárodních smluv bylo sice podrazem (a Francie i Anglie se brzy poučily, že appeasement se nikdy nevyplácí), ale naším národním problémem se stalo něco jiného: nás zradily naše národní elity. Rádo se opakuje, že jsme nemohli nic dělat. Není to pravda. Jiné státy a jejich elity, v podobné situaci, se zachovaly lépe (Norsko, Polsko, Dánsko).

Pravda, konfrontaci s hitlerovským Německem jsme se tehdy již vyhnout nemohli. Princip kolektivní bezpečnosti byl jasně narušen už v říjnu '33 odchodem Německa ze Společnosti národů a Francie a Británie měla lépe vyhodnotit brzkou německou všeobecnou brannou povinnost. Ještě v roce 1936 však bylo možné Hitlera odkázat nekompromisně do příslušných mezí – síla na to na mezinárodní scéně byla, a i po té nešťastné Mnichovské urážce ještě šlo zachovat si čest. Nechci pro tento okamžik zabředávat do hypotetické možnosti čelit Německu silou, ani vojenští odborníci nemají po mnoha letech zcela jasnou odpověď, jak bychom dopadli.

Kámen úrazu byl, jak jsem uvedl, jinde. Ještě v roce 1938 zcela zaslepený president Beneš věřil, že mezinárodní smlouvy ochrání naši národní bezpečnost, zcela nerealisticky vzhlížel k Sovětskému svazu a ačkoliv jej opakovaně varovala Československá zpravodajská služba, dopustil se hlubokých omylů v analýze situace.

Když konečně pochopil neodvratnost situace, necelý týden po podpisu Mnichovské smlouvy, udělal naprosto neospravedlnitelný krok – utekl od zodpovědnosti. Jen to, že si jej Tomáš Masaryk vybral za svého nástupce, bránilo tomu, že jeho útěk do Londýna nebyl nikdy správně vnímán jako zrada elity na vlastním národě. Nejvyšší velitel armády suverénního státu sebral ruksak a utekl od zodpovědnosti nařízené mu Ústavou. Dokonce se ani nenamáhal se v Londýně zdržet a odletěl do amerického Chicago, kde začal přednášet jako soukromá osoba na místní Univerzitě. Otevřel tak prostor luze.

Až po dlouhé době byl ochoten se vrátit do Londýna a předsedat exilové vládě. Jeho smutná úloha však neskončila a po ukončení války se podílel na zločinném vyvlastňování majetku a nakonec i převzetí moci ve státě komunisty. I tehdy otevřel dveře luze. To byly pravé důsledky tzv. zrady elity, zrady Dr. Beneše, které sklízíme dodnes.

O dvacet let později nám jiné elity, už tváří v tvář zcela jiné hrozbě, hrozbě expanzivní Sovětské moci, ukázaly stejný zbabělý útěk od zodpovědnosti, zrady vlastního národa, kolaborantství, appeasementu a osobní malosti.

Nejvyšší úřady slouží v našem státě pouze jako piedestal osobního slavomamu a pokrytectví. Kdykoliv jde o něco vážného, úřad se odloží jako balast a nastoupí osobní zbabělost před následky vlastních činů. Chybí nám zažitá zkušenost, že když jde do tuhého, jdou osobní zájmy stranou.

V tom je naše mnichovanství.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Petr Závladský | sobota 8.3.2014 14:10 | karma článku: 15,70 | přečteno: 597x
  • Další články autora

Petr Závladský

K poučení z krizového polistopadového vývoje ve straně a společnosti

Úspěšně znormalizovaný Ústav pro studium totalitních režimů vydal ve spolupráci s Technickou univerzitou v Liberci na sklonku roku 2015 sborník odborných prací „Každodenní život v Československu 1945/48–1989“.

17.2.2016 v 11:11 | Karma: 30,43 | Přečteno: 1861x | Diskuse| Ostatní

Petr Závladský

Dobrý den, můj přítel,

Je to občas veselé, když člověk někde zveřejní svou mailovou adresu, jak se dobré duše celého světa hned starají, aby člověk neživořil, nedřel tady za nějaký mrzký peníz, ...

15.12.2015 v 11:00 | Karma: 23,29 | Přečteno: 1183x | Diskuse| Ostatní

Petr Závladský

Zálohování dat

Před pár dny tady uveřejnila paní Zuzana Součková článek o nutnosti zálohování dat. Jak pod jejím původním článkem, tak i na FB se objevila řada podnětů typu: „zálohoval bych, ale nevím kam“. Stručný přehled je takovýto:

7.11.2015 v 16:10 | Karma: 18,16 | Přečteno: 1256x | Diskuse| Ostatní

Petr Závladský

One way ticket

Xenofobie je strachem z neznámého, ale my jsme (i díky informatice) velmi dobře informováni! Tedy se jedná o strach naopak ze známého, o strach z reálného nebezpečí. A samozřejmě pociťujeme odpor proti hrozícímu násilí.

27.9.2015 v 16:52 | Karma: 34,13 | Přečteno: 1142x | Diskuse| Ostatní

Petr Závladský

Maličko o kavkách a také o lidech

Jsem jen z donucení filosof. Chtěl jsem si původně jen tak klidně žít své dny a dívat se na květiny jak kvetou a voní, vidět stromy jak kvetou a plodí, a sledovat ptáky jak zpívají, vidět, jak neúprosně po podzimu přichází zima...

26.9.2015 v 17:25 | Karma: 18,99 | Přečteno: 518x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Kvůli důchodové reformě bude mimořádná schůze, čekají se opět noční bitvy

21. května 2024  5:45,  aktualizováno  16:13

Přímý přenos Nejtřaskavější bod z programu květnové schůze budou poslanci projednávat až příští týden, po...

Policie našla v zemině z výkopu další kosti, patřily třem lidem. Pošle je na pitvu

21. května 2024  16:11

Lidské kosti, které v pondělí objevili pracovníci technických služeb během výkopových prací v...

Pavel si vyzkoušel letecký simulátor, hokejistům s posilami předpovídá úspěch

21. května 2024  7:30,  aktualizováno  15:52

Za přísnějších bezpečnostních opatření začal v úterý prezident Petr Pavel se svou chotí Evou...

Policie odložila obří požár v turnovské Jutě, hořelo kvůli závadě na vozíku

21. května 2024  15:51

Policie ukončila vyšetřování požáru, který loni v říjnu zničil velkou část textilní továrny Juta v...

  • Počet článků 651
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1688x
Občan, člověk. Často zděšený z toho, co vidí, slyší, či čte. Který se chce ještě za svého života dožít lepšího režimu, než byl ten rudý…
Ale vidím, že se do toho „socíku“ chce většina lidí v tomto státě vrátit.