Skopové maso
V pozdním středověku bylo skopové jedním ze základních druhů mas. V kuchyni 19. a 20. století ještě přežilo, ale pro pracnost přípravy a náročnost podávání prakticky zahynulo na úbytě. Posledním receptem, který přežíval, bylo skopové na česneku, které se ovšem muselo podávat na žhavém talíři a po ¼ hodině se stejně stalo lepkavým a nepříjemným.
Přitom skopové maso je velmi snadno stravitelné a biologicky hodnotné.
Dnes – pokud vůbec nějaký pěstitel ovcí zůstal – není schopen ovčí rouno prodat a raději je zakope na zahradě do země a s masem je to jakbysmet. Přitom náklady a nároky na chov skopového jsou prakticky nulové – maximálně potřebujete louku a salašnického psa, aby Vám stádo na louce udržel pohromadě.
Nejlepší maso je z dvou až tříletých ovcí. Je sice poměrně silně prorostlé blanami a šlachami, ale vhodnou koncepcí zrání masa (mořením, nakládáním) docílíme výtečné křehkosti masa a odstranění specifického zápachu a dokonce i lepkavosti skopového loje. Například typický kazašský šašlik nelze připravit z jiného masa.
Kvalitativní dělení skopového masa:
- Kýta a nízký hřbet
- Plecko a vysoký hřbet (zákrčí)
- Hruď, krk, pupek a kolínka
Vnitřnosti a vedlejší části: játra, ledvinky, plíce a srdce, mozeček, jazyk, brzlík, hlava a lůj.
Využití:
- Kýta – připravujeme na anglický způsob, pečínky na způsob zvěřiny, anglické skopové steaky, šašliky (na jehle), dušené řezy apod.
- Nízký hřbet – podobně: na anglický způsob, à la zvěřina, na smetaně.
- Vysoký hřbet – na anglická žebra s kostí, steaky a šašliky.
- Plec – dušené pokrmy, sekaniny.
- Hruď – zadělávaná jídla, ragout, pilafy, dušení v zeleninách.
- Krk – zadělávaná jídla, dusíme v zelenině (špičkový je dušený krk v kapustě).
- Pupek – zadělávaná jídla, dušené pokrmy a náplně
A opět praktický recept:
Skopový hřbet po anglicku
- Skopový hřbet
- Sůl
- Česnek
- Uzená slanina
- Máslo
Maso odblaníme, zbavíme loje a marinujeme, nebo moříme alespoň 24 hodin. V horším případě octem. Lepší je třeba citrónová šťáva s listovým zeleným kořením – estragonem, bazalkou apod.
Marinované maso potřeme rozetřeným česnekem (ne čínským) a opečeme na pánvi prudce ze všech stran.
Vložíme na pekáček a pečeme asi 40 minut v troubě. Pokrájíme přes vlákno na tenké plátky (kost musíme přeseknout). Podáváme horké na horkém talíři podlité vlastní šťávou do které jsme přidali kostičky opečené slaniny a zjemnili máslem.
Podáváme s různými druhy brambor, například pečenými ve slupce a s různými zeleninovými saláty. Ty ale nikdy nesmíme dát na rozpálený talíř s masem, ale na vedlejší servírovací misku. Číšníci mají mít daktyločáryy zcela nezřetelné, pokud nepoužívají příručník, nebo podtalíř. :-)
Ježíš! To jsou kánony stolničení a všude se na ně s…e.
Petr Závladský
K poučení z krizového polistopadového vývoje ve straně a společnosti
Úspěšně znormalizovaný Ústav pro studium totalitních režimů vydal ve spolupráci s Technickou univerzitou v Liberci na sklonku roku 2015 sborník odborných prací „Každodenní život v Československu 1945/48–1989“.
Petr Závladský
Dobrý den, můj přítel,
Je to občas veselé, když člověk někde zveřejní svou mailovou adresu, jak se dobré duše celého světa hned starají, aby člověk neživořil, nedřel tady za nějaký mrzký peníz, ...
Petr Závladský
Zálohování dat
Před pár dny tady uveřejnila paní Zuzana Součková článek o nutnosti zálohování dat. Jak pod jejím původním článkem, tak i na FB se objevila řada podnětů typu: „zálohoval bych, ale nevím kam“. Stručný přehled je takovýto:
Petr Závladský
One way ticket
Xenofobie je strachem z neznámého, ale my jsme (i díky informatice) velmi dobře informováni! Tedy se jedná o strach naopak ze známého, o strach z reálného nebezpečí. A samozřejmě pociťujeme odpor proti hrozícímu násilí.
Petr Závladský
Maličko o kavkách a také o lidech
Jsem jen z donucení filosof. Chtěl jsem si původně jen tak klidně žít své dny a dívat se na květiny jak kvetou a voní, vidět stromy jak kvetou a plodí, a sledovat ptáky jak zpívají, vidět, jak neúprosně po podzimu přichází zima...
Další články autora |
Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili
Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...
Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce
Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...
Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini
Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...
Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru
Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...
Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny
Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...
Gruzínská prezidentka vetovala „ruský“ zákon. Jde do boje s vládou
Gruzínská prezidentka Salome Zurabišviliová podle tiskových agentur vetovala kontroverzní zákon o...
Izraelský válečný kabinet se bortí. Ganc označil Netanjahuovy plány za fanatické
Člen izraelského válečného kabinetu Benny Ganc v sobotu řekl, že jeho strana přestane podporovat...
Gaza jako Vietnam? Demokratům při sjezdu hrozí opakování nepokojů z roku 1968
Studentské protesty proti americké podpoře Izraele rozvířily v USA debaty o tom, jak by mohlo...
Slabý Putin chce mou smrt. Pobočník Navalného po útocích kladivem promluvil
Leonid Volkov, který býval pravou rukou ruského opozičního politika Alexeje Navalného, řekl britské...
Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness
Minulý týden jste soutěžili se sebamedem o kosmetiku pro nejmenší. Tento týden si pojďte zahrát o péči pro vás, a to konkrétně o řadu Anti-Redness,...
- Počet článků 651
- Celková karma 0
- Průměrná čtenost 1688x
Ale vidím, že se do toho „socíku“ chce většina lidí v tomto státě vrátit.
Seznam rubrik
Oblíbené knihy
- Bohatý táta, chudý táta (Robert T. Kiyosaki)
- Co je vidět a co není vidět (Frédéric Bastiat)
- Liberalismus (Ludwig von Mises)
- Cesta do otroctví (F. A. Hayek)
- Kapitalismus a svoboda (Milton Friedman)