Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Presidentské milosti rozhodně nerušit!

Po velmi sporné a diskutabilní amnestii presidenta Klause se rozvířila debata, zda presidentské milosti nejsou jen feudálním reliktem a anachronismem. A že by tato privilej měla být presidentu republiky z Ústavy navždy odebrána.

Než mě zaživa rozčtvrtíte, hlavu nad městskou bránu pro výstrahu přibijete a maso vlkům na­pos­pas pohodíte, poslyšte, proč jsem přesvědčen, že by se presidentské milosti rušit neměly. Alespoň ne zcela. Někdy je totiž právo surově bezohledné.

Presidentu republiky je dnes toto právo určeno:

Článkem 62 g) Ústavy: „Prezident republiky… odpouští a zmírňuje tresty u­lo­že­né soudem a zahlazuje od­sou­ze­ní“, Článkem 63, odst. 1 b): „Prezident republiky dále… nařizuje, aby se trestní ří­ze­ní nezahajovalo, a bylo-li za­há­je­no, aby se v něm ne­po­kra­čo­va­lo.“ Článkem 63, odst. 1 k): „Prezident republiky dále… má právo udělovat amnestii“. přičemž, podle odst. 3: „Rozhodnutí prezidenta republiky vydané podle odstavce 1 a 2 vyžaduje ke své platnosti spo­lu­pod­pis předsedy vlády nebo jím pověřeného člena vlády.“, a podle odst. 4: „Za rozhodnutí prezidenta republiky, které vyžaduje spolupodpis předsedy vlády nebo jím pověřeného člena vlády, odpovídá vláda.“

Rozdělme si ponejprv problém na tři části a rozeberme si je odděleně:

§ 63 odst. 1 k) — plošná amnestie

King Henricvs II. (Photo: wikipedia.org)

Amnestie, více či méně plošná a anonymní, pardonuje trestné, kriminální činy. Historicky se užívala zejména v době ohrožení nějakého mocenského prostoru (či naopak k expanzi), ke získání levné, výkonné a vděčné vojenské síly. Při agresivním cíli v podstatě k  rychlému náboru loajálních, bezskrupulózních, naturálních žoldáků.

V nějaký, presidentem domněle významný okamžik republiky, je v nějaké míře odpuštěno těm, kteří jsou společností potrestáni za to, že z nějakých důvodů nebyli schopni/ochotni dodržovat její pravidla a ohrožovali tím stabilitu společnosti.

Podíváme-li se na věc z čistě mravního, etického hlediska, bylo by zcela ospravedlnitelné a logické, kdyby stát rukou presidenta odměnil ty, kteří se chovají řádně a spořádaně. Jestliže princip funguje obráceně, pardonuje a odměňuje ty „zlé“, čímž sníží ochranu bezpečnosti životů a majetku těch „dbalých“, nabývá tím zvrácené podoby.

Vím, trestat je lidské a odpouštět božské. Jenže president není Bůh. To pořekadlo má na mysli odpuštění těmi, kterým bylo ublíženo, to je to pravé odpuštění. Jiné odpouštění postrádá veškerý étos a tím i legitimitu.

I kdybychom zcela abstrahovali výše zmíněné argumenty, pak je vlastně amnestie ne­spra­ved­li­vá i k jednotlivým odsouzeným a potrestaným. Mějme například vyhlášenu amnestii a v ní:

  • Odsouzeného, který včera nastoupil výkon trestu. Bude mu prominuto 99 % trestu a jeho trest bude zahlazen – vymazán z rejstříku trestů. Bude tedy na něj nadále nahlíženo jako na netrestaného se všemi důsledky pro společnost.
  • Odsouzeného, který má jeden den do konce výkonu trestu. Bude mu prominuto 1 % trestu a jeho trest bude zahlazen – vymazán z rejstříku trestů. Bude tedy na něj nadále nahlíženo jako na netrestaného se všemi důsledky pro společnost.
  • Odsouzeného, který vykonal celý uložený trest a je již na svobodě. Nebude mu, protože se s amnestií minul, prominuto vůbec nic a jeho trest nebude zahlazen – vymazán z rejstříku trestů. Bude na něj nahlíženo jako na trestaného se všemi důsledky pro něj, ačkoliv za vinu zaplatil.
  • Odsouzeného, na kterého se širší amnestie nevztahuje. Nebude mu prominuto vůbec nic pro nějak uměle navržený mantinel amnestie, který se může jen o jednotlivé dny s touto hranicí míjet.

Ta nespravedlnost je do očí bijící.

Amnestie je zcela archaická a velmi nespravedlivá a okamžitě bych ji z Ústavy odstranil pro naprostou kontraproduktivnost a nemorálnost.

Kdyby – z nějakého důvodu – bylo nezbytně nutné plošnou amnestii provést, ponechal bych tuto pravomoc v rukou Parlamentu, a to prostřednictvím přijetí jednorázového, ryze účelového zákona, a to pouze ve velmi mimořádné situaci a ještě s k platnosti nutnou kontrasignací výkonné moci.

§ 63 odst. 1 b) — abolice

Justitia

I zde se kloním k tomu, že abolice, plošně uplatněná, ne­se všechny rysy nespravedlnosti, stejně jako plošná, a­no­nym­ní amnestie. O to komplikovanější, že se očividně jedná o zásah moci výkonné do moci soudní, což pokládám nejen za nepřípustné, ale i Ústavě odporující.

Ničivost plošné abolice lze spatřovat zejména v narušení prá­ce všech orgánů činných v trestním řízení, ale zejména v demotivačním efektu tohoto aktu. Všechna práce, kterou zmí­ně­né orgány za nemalého nasazení osobního dosáhly (a po vy­na­lo­že­ní značných prostředků), je rázem vniveč. O další ochotě těchto orgánů dále se ve věci angažovat je nutno pochybovat.

Jak jsme se přesvědčili před krátkou dobou, je snadno zne­u­ži­tel­ná nesoudným, subjektem zabarveným roz­hod­nu­tím, které snad(?) za leitmotiv mělo mít jakýsi políček soudní moci, jejíž účinek však bude přesně opačný. Navíc jsem pevně přesvědčen, že hlava státu nemá být obdařena legitmací u­ště­dřo­vat komukoliv jakékoliv políčky.

Mám nepochybnou jistotu, že plošná abolice je krutě nespravedlivá k obětem trestných činů, ať jsou jakéhokoliv druhu, protože ztěžuje, či přímo znemožňuje efekt satisfakce plynoucí z nalezení a potrestání viníků, čímž navozuje zcela objektivní vjem bezprávního státu. Efekt ještě umocněný o ztížení možnosti nápravy způsobených škod, o možnost odškodnění poškozených přímo pachateli.

Jakékoliv snahy o sanaci těchto idividuálních hmotných škod z veřejných rozpočtů jsou naprosto chybné, zpozdilé a socializující. Veřejnost nesmí být nucena platit za selhání jed­not­liv­ců, stíhaných, obžalovaných, usvědčených a nakonec i za selhání moci státní. Proto to stejnou měrou platí i pro škody vzniklé z rozhodnutí presidenta republiky.

Plošná abolice je zcela chybná od samého počátku. Narušuje právní řád státu a okamžitě bych ji z Ústavy odstranil pro naprostou kontraproduktivnost a amorálnost.

§ 62 písmeno g) — milost

Veritas valebit

I kdyby naše soudnictví pracovalo rychle, zcela bezchybně a zcela důvěryhodně, dopadne občas rameno spravedlnosti na jednotlivce tvrdou a neadekvátní silou. Někdy i soudci chybují. Ne výjimečně jsou i oni sami postaveni před situaci, kdy musí po­dle zákona člověka odsoudit, ale sami cítí, že se jim ne­po­da­ři­lo najít spravedlnost, pouze uplatnit zákon. Je chybou našeho soudnictví, že více ctí literu zákona, než ducha, myšlenku zá­ko­na, ale to je věc, jejíž náprava je výhradně v rukou moci soudní.

Aby bylo patrné jaké případy mám na mysli, zde jen několik konkrétních milostí udělených presidentem republiky. Jedná se pouze o výtah „zajímavějších“ milostí. Některé z nich podle mé­ho názoru neměly být uděleny. Jiné případy však ani neměly být souzeny a slouží jako pádný argument k obhajobě milostí. Až na dvě výjimky se zdržuji ko­men­tá­ře i hodnocení.

President republiky:

  • …prominul trest odnětí svobody v trvání 2 let, který jí byl uložen za tlumočnickou a překladatelskou činnost z čínštiny do češtiny a naopak pro běžence z Číny a Vietnamu.
  • …milostí prominul podmíněný trest s účinky zahlazení odsouzení. …byl odsouzen za vydírání na jeden rok podmíněně na 18 měsíců, když si na mladíkovi, o němž byl přesvědčen, že se pokouší vniknout do jeho zaparkovaného auta, vynutil sdělení jeho jména a název školy, kterou navštěvuje.
  • …milostí zmírnil trest odnětí svobody v trvání 150 dnů na trest obecně prospěšných prací v rozsahu 300 hodin. Trest byl uložen za krádež 2 balení kávy v ceně 138,- Kč.
  • …prominul trest 200 hodin obecně prospěšných prací, přeměněný na 100 dní odnětí svobody, za drobné pytlačení, když bez rybářského lístku a povolenky ulovil 3 plotice.
  • Zobrazit více (méně) milostí
  • …prominul trest obecně prospěšných prací. Odsouzené byl uložen trest 300 hodin obecně prospěšných prací za maření výkonu úředního rozhodnutí, když… užívala televizor, který byl zapsán pro účely exekuce. Exekuce byla nařízena k vymožení pohledávky 1 080,- Kč, která vznikla z nezaplacené pokuty v městské dopravě.
  • Václav Klaus nařídil, aby se nepokračovalo v trestním stíhání M. Č. a T. J. za trestný čin porušení povinnosti strážní služby. Přihlédl k tomu, že oba jmenovaní dosud zajišťovali zcela bezchybně osobní ochranu prezidenta jako nejvyššího ústavního činitele. (Udělení milostí spolupodepsal předseda vlády.) [Kauza kuličkový atentát]
  • …prominutí zbytku trestu odnětí svobody. Odsouzen za vraždu otce. Zoufalá obranná reakce na domácí násilí otce, alkoholika tyranizujícího rodinu. Jde o 22letého člověka, který se trestného činu dopustil v devatenácti letech v afektu strachu o sebe i matku.
  • …prominutí celého sníženého trestu odnětí svobody. Odsouzený za únos letadla a krádež výbušnin. Od odsouzení uplynulo 20 let. Žije v emigraci, milost mu umožní styk s rodiči. Vykonání trestu by nyní již nemělo význam.
  • …odsouzen na pět let nepodmíněně za podvod. Milostí je mu prominut celý trest odnětí svobody. Prezident republiky vzal v úvahu jeho zdravotní problémy, délku trestního řízení i fakt, že prodal celou společnost s majetkem a dluhy, a k poškození věřitelských bank došlo až postupem nabyvatelů této společnosti, kteří naopak vůbec souzeni nebyli.
  • …zmírnil trest odnětí svobody v trvání pěti let na trest podmíněný. …v noci přistihl na dvoře svého domu zloděje, kterého pronásledoval a snažil se ho zadržet; zloděj jej přitom začal ohrožovat najížděním autem a střelnou zbraní, proto odsouzený na zloděje vystřelil loveckou puškou a usmrtil ho. Soud s ohledem na okolnosti případu uložil trest až pod dolní hranicí stanovenou zákonem.
  • Prezident republiky Václav Klaus udělil milost JUDr. Přemyslu Donátovi, proti němuž byly zahájeny úkony trestního řízení pro pokus podvodu, protože prostřednictvím internetu nabízel k prodeji kyčelní kloub. Prezident republiky nařídil, aby se trestní stíhání nezahajovalo. [Údajně kyčelní kloub V. K.!]
  • …promíjí trest vyhoštění. …byla odsouzena v minulém režimu za přečin proti zájmům socialistického hospodářství. Trest odnětí svobody v délce 6 týdnů nepodmíněně již vykonala. Milost jí umožní opět vcestovat na území ČR.
  • …prominul zbytek trestu odnětí svobody pod podmínkou pěti let. …byl odsouzen za pokus vraždy a poškozování cizí věci na 8 let nepodmíněně. Při obraně svého syna, jemuž bylo vyhrožováno zabitím, použil nepřiměřených prostředků.
  • …milostí prominul šestiměsíční zbytek trestu odnětí svobody, s účinky zahlazení trestu. …v roce 1989 svévolně opustil vojenskou posádku a překročil hranice do SRN. Zde mu byl přiznán status politického uprchlíka a v roce 2002 mu bylo uděleno občanství SRN. Rozhodující část trestu odnětí svobody již vykonal.
  • …zmírnil tresty odnětí svobody na tresty podmíněné, a to pod podmínkou… Byla odsouzena za krádež několika šamponů a kabelky na celkem rok a dva měsíce nepodmíněně.
  • …prominul zbytek trestu odnětí svobody. Na jeho bankovní účty byly jinými osobami poukázány podvodným způsobem platby. Byl odsouzen na sedm roků a devět měsíců odnětí svobody nepodmíněně. …již vykonal více než polovinu uloženého trestu a z činu neměl žádný osobní prospěch.
  • …milostí zastavil stíhání za to, že se spolu se svým synem měli dopustit trestného činu zkrácení daně. Syn stíhaných však zemřel při autonehodě. Prezident přihlédl rovněž k tomu, že stíhaným je 83 a 81 let.
  • …zkrátil šestiletý trest odnětí svobody na jeden rok. …byl odsouzen za to, že si zhotovil šest bankovek. Část trestu již vykonal. Vykonání celého trestu by mělo nepřiměřeně tvrdý dopad na rodinu odsouzeného.
  • …milostí zmírnil pětiletý nepodmíněný trest odnětí svobody na trest tříletý, podmíněně odložený na zkušební dobu 5 roků. Prezident tak změnil trest uložený odvolacím soudem na trest, jaký původně vyslovil soud prvního stupně. Paní… postřelila manžela, kterým byla dlouhodobě týrána.
  • …prominul čtyřměsíční nepodmíněný trest pod podmínkou… …byl odsouzen za to, že řádně neplatil výživné na dceru. Žádné jiné trestné činnosti se nedopouštěl. Odsouzený byl v rozhodující době nezaměstnaný.
  • …prominul nevykonaný zbytek čtyřletého nepodmíněného trestu odnětí svobody. Odsouzená, za pomoci dalších dvou mužů, pod pohrůžkou násilí vymáhala peníze od svého dlužníka.
  • …prominul trest odnětí svobody v trvání 10 měsíců za zanedbání povinné výživy. Panu… vznikl dluh na výživném nezletilého dítěte narozeného za trvání předchozího manželství vůči ústavu sociální péče, v němž je umístěno. Prezident republiky vzal v úvahu, že odsouzený není biologickým otcem tohoto dítěte.
  • …prominutí trestu. Odsouzen za trestný čin zanedbání povinné výživy. Byl prominut trest odnětí svobody v trvání 8 měsíců. Odsouzený pečuje o své dvě děti, které by v případě nastoupení trestu musely být umístěny do dětského domova.
  • …nepokračování v zahájeném trestním stíhání. Obžalován pro trestný čin krádeže. Obžalovaný po zahájení trestního stíhání utrpěl velmi závažný úraz, při kterém došlo ke zlomení krční páteře, transversální míšní lézi a ochrnutí všech končetin a dýchacích svalů, přičemž je zcela odkázán na dýchací přístroj.
  • …prominutí zbytku trestu odnětí svobody. Odsouzen za majetkovou trestnou činnost (podvody, krácení daně). Milost udělena s přihlédnutím k nevyléčitelné, životu nebezpečné nádorové chorobě.
  • …prominul trest odnětí svobody v trvání 150 dnů, původně uložený jako trest obecně prospěšných prací v trvání 300 hodin. Odsouzená se dopustila pokusu o podvod, když se snažila získat zboží za nižší cenu tím, že přelepila čárové kódy.
  • …na polovinu zmírnil pětiletý nepodmíněný trest, který mu byl uložen za to, že… prodal tři padělané bankovky v nominální hodnotě 100 DEM.
  • …milostí prominul osmiměsíční trest, původně uložený jako podmíněný. Byla odsouzena za to, že neumožnila přístup do bytu svému bývalému manželovi.
  • …milostí zahladil odsouzení v rejstříku trestů. Byl odsouzen původně na 6 let a 6 měsíců nepodmíněně, trest byl po r. 1989 snížen v důsledku soudní rehabilitace, výkon trestu odnětí svobody byl promlčen. V roce 1978 s přítelkyní bez povolení opustil ČSSR.
  • …milostí prominul dvouletý zbytek trestu zákazu pobytu na území hlavního města Prahy, který mu byl uložen na dobu 5 let současně s trestem odnětí svobody. Prezident přihlédl k vážnému zdravotnímu stavu odsouzeného, který si vyžaduje pravidelné návštěvy na specializovaném pracovišti v Ústřední vojenské nemocnici v Praze. Ke každé návštěvě nemocnice dosud musel dávat souhlas příslušný soud, a to i v případě nutnosti akutního ošetření.
  • …prominul nevykonaný zbytek trestu odnětí svobody, který mu byl uložen na 5 a půl roku. Odsouzen byl za pokus o úvěrový podvod, když jako ředitel obecně prospěšné společnosti uvedl nepravdivé údaje v žádosti o dotace na projekt domova pro seniory, dotace poskytnuta nebyla a ani sám odsouzený se nijak neobohatil.
  • …zmírnil trest za trestný čin pohrdání soudem. Jako svědek zmařil soudní jednání tím, že odešel ze soudní síně před svým výslechem.
  • …prominul trest odnětí svobody v trvání 4 měsíců uložený za neuposlechnutí rozkazu. Jmenovaný se jako voják základní služby vrátil pozdě z vycházky. Prezident vzal v úvahu, že skutek, který se stal více jak před 10 lety, nebyl nijak společensky nebezpečný a že v současné době vojenská služba již není povinná.
  • …odpustil zbytek z trestů odnětí svobody, které jí byly uloženy za to, že opakovaně neumožňovala styk syna s otcem.
  • …prominul trest jednoho měsíce nepodmíněně a trest obecně prospěšných prací za nezajištění řádné docházky syna do školy.
  • …prominul trest 18 měsíců za šíření poplašné zprávy.
  • …prominul podmíněný trest za to, že podala silnější utišující lék těžce nemocné, o kterou pečovala.
  • …prominul zbytek trestu zákazu řízení motorových vozidel uložený za maření výkonu úředního rozhodnutí. Přihlédl k tomu, že pan… trestné body v bodovém hodnocení řidiče získal mimo jiné i za to, že nebyl při jízdě připoután bezpečnostním pásem. To však… ze zdravotních důvodů nemohl učinit.
  • …prominul trest odnětí svobody uložený za zanedbání povinné výživy. Přihlédl k obtížné sociální situaci jmenovaného, který běžné výživné již pravidelně hradí a dlužné výživné se snaží postupně splácet. V případě vykonání trestu odnětí svobody by ztratil zaměstnání a výživné by opět nemohl platit.

Plné znění lze nalézt na stránkách Pražského Hradu.

Skrýt výčet

Proto jsem, v individuálních, ojedinělých a velmi specifických případech, pro zachování institutu presidentské milosti. Udělované vždy po hluboké úvaze a vždy pro jeden konkrétní případ, bez návaznosti na jakékoliv státní, osobní či jiné výročí. Institutu, kterým se president může pokusit napravit dílčí chyby omylného systému i lidská selhání v něm.

Vždy bychom však měli být velmi ostražití, pokud je jakákoliv významná moc svěřena do rukou jediné osoby. Ústava však musí počítat dopředu s tím, že tato osoba, i legitimně zvolená, nemusí být jen sbírkou vybraných lidských ctností a může také – jako všichni – chybovat.

Autor: Petr Závladský | pondělí 18.2.2013 16:00 | karma článku: 32,29 | přečteno: 3735x
  • Další články autora

Petr Závladský

K poučení z krizového polistopadového vývoje ve straně a společnosti

Úspěšně znormalizovaný Ústav pro studium totalitních režimů vydal ve spolupráci s Technickou univerzitou v Liberci na sklonku roku 2015 sborník odborných prací „Každodenní život v Československu 1945/48–1989“.

17.2.2016 v 11:11 | Karma: 30,43 | Přečteno: 1861x | Diskuse| Ostatní

Petr Závladský

Dobrý den, můj přítel,

Je to občas veselé, když člověk někde zveřejní svou mailovou adresu, jak se dobré duše celého světa hned starají, aby člověk neživořil, nedřel tady za nějaký mrzký peníz, ...

15.12.2015 v 11:00 | Karma: 23,29 | Přečteno: 1183x | Diskuse| Ostatní

Petr Závladský

Zálohování dat

Před pár dny tady uveřejnila paní Zuzana Součková článek o nutnosti zálohování dat. Jak pod jejím původním článkem, tak i na FB se objevila řada podnětů typu: „zálohoval bych, ale nevím kam“. Stručný přehled je takovýto:

7.11.2015 v 16:10 | Karma: 18,16 | Přečteno: 1258x | Diskuse| Ostatní

Petr Závladský

One way ticket

Xenofobie je strachem z neznámého, ale my jsme (i díky informatice) velmi dobře informováni! Tedy se jedná o strach naopak ze známého, o strach z reálného nebezpečí. A samozřejmě pociťujeme odpor proti hrozícímu násilí.

27.9.2015 v 16:52 | Karma: 34,13 | Přečteno: 1142x | Diskuse| Ostatní

Petr Závladský

Maličko o kavkách a také o lidech

Jsem jen z donucení filosof. Chtěl jsem si původně jen tak klidně žít své dny a dívat se na květiny jak kvetou a voní, vidět stromy jak kvetou a plodí, a sledovat ptáky jak zpívají, vidět, jak neúprosně po podzimu přichází zima...

26.9.2015 v 17:25 | Karma: 18,99 | Přečteno: 518x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Ženě se do ruky zakousl pes. Muž, který jí přispěchal na pomoc, zvíře zabil

29. května 2024  15:12

Ženu v Žihli na Plzeňsku vážně pokousal volně pobíhající pes. Na pomoc jí přiběhl příbuzný, který...

Brutální útok nožem v Mannheimu, policista po něm bojuje o život

31. května 2024  13:12,  aktualizováno  18:49

Šest lidí v pátek utrpělo zranění při útoku nožem na náměstí v centru německého Mannheimu, uvedla...

Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla

29. května 2024  13:51

Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...

Velký podfuk s výsluhou, nemocenská i v civilu. Policisté obírají stát o miliony

31. května 2024

Premium Státu rapidně rostou výplaty výsluh pro policisty, hasiče, celníky či dozorce. Loni Česká republika...

Povodně zpustošily západní Čechy. Zasahovaly vrtulníky, sesuv zastavil trať

2. června 2024  12:06,  aktualizováno  21:58

Části Česka o víkendu zasáhly bouřky provázené místy silným deštěm. Zejména na jihozápadě Čech...

Lžete, jiskřilo v debatě. Referendum o euru chtěli Dostálová, Konečná a Mach

29. května 2024  12:24,  aktualizováno  3.6 13:31

Než Česko přijme euro, mělo by se podle Kláry Dostálové, která vede eurokandidátku ANO, Petra...

KOMENTÁŘ: Yemi by neměl být smutný, lepší zprávu dostat nemohl. Bude žít

3. června 2024

Premium Český tanečník Yemi A.D. se o víkendu dověděl, že nepoletí do vesmíru. Výprava japonského...

Na zaparkované auto se zřítil vzrostlý dub, poškodil i střechu rodinného domu

3. června 2024  12:54

Moravskoslezské hasiče o víkendu zaměstnal pád stromu v ostravských Heřmanicích. Ten spadl na auto...

Řidič dostal za srážku s vlakem a následný požár podmínku. Vinu přiznal

3. června 2024  8:50,  aktualizováno  12:52

Polský řidič kamionu Roman Baksalara, který loni v říjnu narazil na přejezdu v Olomouci do...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 651
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1688x
Občan, člověk. Často zděšený z toho, co vidí, slyší, či čte. Který se chce ještě za svého života dožít lepšího režimu, než byl ten rudý…
Ale vidím, že se do toho „socíku“ chce většina lidí v tomto státě vrátit.