Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Právě jsem se vrátil z Hradu…

Nehodlám parafrázovat nechvalně známý výrok, jen se v několika větách vyjádřím k faktu, že president republiky církevní restituce nepodepsal.


Pokud máte chuť začít jásat a vyvěšovat vlajky, tak zaražte. Pan president zákon nevetoval, jak veřejnost očekávala, ani nevrátil sněmovně. Ostatně Karolína Lidem Peake předem avizovala, že jestliže zákon vetuje, stejně bude přehlasován. Zákon tedy bude od Nového roku platit.

Svým „nepodpisem“ prý chtěl pan president demonstrovat, že se zákonem v mnoha ohledech nesouhlasí. Ve svém zdůvodnění zaslaném dnes předsedkyni PS PČR (celé znění) zmiňuje, že s ním nesouhlasí on osobně, stejně jako množství občanů, kteří na něj písemně apelovali „bezprecedentním“ množstvím dopisů. (Podle různých průzkumů se počet odpůrců tohoto zákona pohybuje mezi 80 až 92 % občanů včetně některých duchovních a jiných příznivců církví.)

Toto rozhodnutí je výrazem mého distancování se od zpracování tohoto zákona, který připravila a přijala dnešní vláda a vládní koalice a o němž opakovaně rozhodla Poslanecká sněmovna poté, co přehlasovala veto Senátu.

President požadoval po premiérovi, aby mu dal osobní záruky, že vše odpovídá právnímu řádu, jinak že bude zákon vetovat.

Na mé pochybnosti, které jsem vyslovil v dopise předsedům koaličních stran v srpnu letošního roku, jsem od nich uspokojivou a přesvědčivou odpověď nedostal. Někteří neodpověděli vůbec.

Celý zákon je navržen tak vágně, že vlastně nelze spočítat ani náhrady, a neví se, co se bude vydávat. (Znění zákona)

Rozsah restituce je podřízen cíli oddělení státu a církví a při vědomí, že náhrady mají připadnout i církvím, kterých se zabrání majetku vůbec nedotklo, konstatuje president. „To dokazuje, že zákon není restitucí, ale dotací církvím.

Dále poukazuje mj. na to, že zákon církve zvýhodňuje před jinými restituenty, směřuje k prolomení restituční hranice a povede ke vzniku nových nároků.

V úvahu je třeba vzít i rozhodnutí Ústavního soudu, v kterém vůbec nezaznělo, že stát má povinnost vydat majetek církvím, jak nám tvrdila koalice, ale ÚS měl uvést, že na restituce není právní nárok a jde pouze o politické rozhodnutí.

Nad přijatým řešením neexistuje na politické scéně ani ve společnosti konsensus, ač jeho naplnění bude zavazovat i další vlády. Silou protlačený zákon, který odmítl Senát a jehož přijatou podobu podle průzkumů odmítá velká většina občanů, přispěje k další politické polarizaci ve společnosti.

Občanské veřejnosti vadí vyhýbání se odpovědi, jak církev majetek získávala, neurčitost vydávaného majetku, nad­hod­no­ce­ní nevydávaného majetku, za který bude finanční náhrada, nezodpovězená otázka započtení nákladů, které stát na církve, ať na jejich provoz nebo opravu památek vydal, neprokázání, že šlo i v minulosti skutečně o vlastnictví církve, a nikoli jen o držbu nebo svěření majetku k určitému účelu.

Řadě občanů vadí, že církev nenabývala vlastnictví v celém rozsahu vlastnických práv, nikdy po celé dějiny, a nepřišla o nezpochybnitelný majetek až v únoru 1948, jak se tvrdí.

Ohlasy veřejnosti vůči tomuto zákonu jsou však výrazně negativní, což bychom si také neměli zastírat. Je snad zřejmé, že argumentem, o který se opírám, není, že je ekonomicky chybné a společensky málo přijatelné přijímat takové finanční závazky státu právě ve chvíli ekonomické krize, ale rozumím tomu, že veřejnost s tímto zákonem nesouhlasí i z tohoto důvodu.

Občanům vadí, že zákon byl sněmovnou přijat bez hlubší rozpravy s veřejností, která důsledky tohoto zákona na svých bedrech ponese.

Občanům vadí, že zejména k této otázce nebyl vypsán závazný plebiscit.

Vláda měla prosazení tohoto zákona ve svém (koaličním) programovém prohlášení, ale to už voliči nemohli volbami nijak ovlivnit. Ve volebních programech stran – pokud je mi známo – nic takového nestálo.

Zákon president nevrátil přes všechny výhrady i vlastní sliby proto, aby současné vládě zajistil stabilitu a přežití a aby ji nepodroboval dalším zkouškám.

Za stěžejní pokládám, že zákon bude platit proti vůli většiny společnosti.

Citace: Václav Klaus

Jestliže na tuto vůli lidu nebere ohled ani vláda, ani parlament, ani president, pak už opravdu nevím, jakým způsobem mají občané svoji vůli prosazovat.

Autor: Petr Závladský | čtvrtek 22.11.2012 16:40 | karma článku: 27,68 | přečteno: 1257x
  • Další články autora

Petr Závladský

K poučení z krizového polistopadového vývoje ve straně a společnosti

Úspěšně znormalizovaný Ústav pro studium totalitních režimů vydal ve spolupráci s Technickou univerzitou v Liberci na sklonku roku 2015 sborník odborných prací „Každodenní život v Československu 1945/48–1989“.

17.2.2016 v 11:11 | Karma: 30,43 | Přečteno: 1862x | Diskuse| Ostatní

Petr Závladský

Dobrý den, můj přítel,

Je to občas veselé, když člověk někde zveřejní svou mailovou adresu, jak se dobré duše celého světa hned starají, aby člověk neživořil, nedřel tady za nějaký mrzký peníz, ...

15.12.2015 v 11:00 | Karma: 23,29 | Přečteno: 1184x | Diskuse| Ostatní

Petr Závladský

Zálohování dat

Před pár dny tady uveřejnila paní Zuzana Součková článek o nutnosti zálohování dat. Jak pod jejím původním článkem, tak i na FB se objevila řada podnětů typu: „zálohoval bych, ale nevím kam“. Stručný přehled je takovýto:

7.11.2015 v 16:10 | Karma: 18,16 | Přečteno: 1258x | Diskuse| Ostatní

Petr Závladský

One way ticket

Xenofobie je strachem z neznámého, ale my jsme (i díky informatice) velmi dobře informováni! Tedy se jedná o strach naopak ze známého, o strach z reálného nebezpečí. A samozřejmě pociťujeme odpor proti hrozícímu násilí.

27.9.2015 v 16:52 | Karma: 34,13 | Přečteno: 1142x | Diskuse| Ostatní

Petr Závladský

Maličko o kavkách a také o lidech

Jsem jen z donucení filosof. Chtěl jsem si původně jen tak klidně žít své dny a dívat se na květiny jak kvetou a voní, vidět stromy jak kvetou a plodí, a sledovat ptáky jak zpívají, vidět, jak neúprosně po podzimu přichází zima...

26.9.2015 v 17:25 | Karma: 18,99 | Přečteno: 518x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Policie v pohotovosti kvůli hrozbě terorismu. Zadržela podezřelého cizince

8. června 2024  23:01,  aktualizováno  9.6 12:41

Policie dopadla cizince podezřelého ze zvlášť závažného zločinu, po kterém vyhlásila pátrání v...

V Turecku zemřela česká zpěvačka Victoria. Zavraždil ji její vlastní manžel

14. června 2024  8:59,  aktualizováno  11:23

Česká zpěvačka Victoria byla zavražděna v Ankaře. Podle tureckého portálu Hürriyet ji zabil její...

„Ukrajinská sebevražda“. Intriky v Kyjevě čím dál víc frustrují Západ

11. června 2024  19:21

Kádrové změny nezmítají jen ruským ministerstvem obrany, rostoucí pozornost vzbuzují i rošády v...

Dar pro Ukrajinu prostřednictvím Čechů vyvolal na Tchaj-wanu bouři

10. června 2024

Premium Dar, který má pomoci Ukrajině s obnovou tamního zdravotnictví, způsobil na Tchaj-wanu politický...

Volby vyhrálo ANO před SPOLU. Stačilo! i Přísaha mají dvě křesla, propadli Piráti

9. června 2024  20:29,  aktualizováno  10.6

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Od voličů získalo 26,14 procenta hlasů,...

Převrat v britské politice? Nacionalisté v průzkumech poráží vládní stranu

16. června 2024

Premium Do britských parlamentních voleb zbývají ani ne tři týdny a vypadá to na velký propadák vládních...

Past na mobil v ruce. Chorvatské radary řidiče vyfotí a rovnou mu pošlou pokutu

16. června 2024

Premium Řidiči cestující v létě na dovolenou do Chorvatska mohou být nemile překvapeni, když jim do Česka...

Čokoládová holčička osladila život v SSSR. Boj o svou tvář ale prohrála

16. června 2024

Seriál Kdo by neznal Aljonku. Nejslavnější ruská čokoláda je na trhu už téměř šedesát let a její věhlas...

Do konce měsíce výrazně zúžíme tým, slíbil Bartoš po volebním debaklu Pirátů

15. června 2024  14:30,  aktualizováno  22:39

Reformy vnitřního fungování a kampaní Pirátské strany je třeba provést do konce příštího měsíce....

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 651
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1688x
Občan, člověk. Často zděšený z toho, co vidí, slyší, či čte. Který se chce ještě za svého života dožít lepšího režimu, než byl ten rudý…
Ale vidím, že se do toho „socíku“ chce většina lidí v tomto státě vrátit.