Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Kyber-útok na hloupost lidí

V několika minulých dnech mě oslovilo několik klientů a známých, že jim v mailu přistála zpráva s pohledávkou exekutora, vymahačské firmy, nebo banky, za nějakou, ne zrovna malou pohledávkou. Většina z nich se zděsila, na co jejich synátor, cérenka, či babička zapomněla, nebo na co nalítla.

K mailu je připojena příloha PC-update-168330148.exe. Je sice poněkud s podivem, že mail-server vůbec takovouto přílohu propustil, ale dobrá, stalo se.

Zpráva většinou obsahuje zprávu, že dlužíte něco kolem dvou až sto miliónů korun, ale když otevřete přílohu, tak nějak Vám dají odpustek a stačí, když splatíte jen několik málo stovek tisíc a zbytek dluhu se smázne.

Samozřejmě jde o sociální útok na primitivní uživatele PC, kteří o bezpečnosti stroje nevědí zhola nic, nebo jen žalostně málo.

  1. V první řadě: kdyby šlo o nějaký faktický dluh, jistě by jej po Vás nikdo nevyžadoval mailem, ale obálkou s příslušně barevnými pruhy.
  2. Kdyby se snad stalo, že by tato pohledávka přišla mailem (a nestává se to), pak samozřejmě všechny přílohy s rizikovými příponami (extenzemi) souborů nikdy neotevíráme, ani ze zvědavosti, ani ze strachu. V došlém e-mailu nikdy neotevírejte přílohy s koncovkami (příponami): .exe, .com, .cmd, .pif, .pi, .bat, .scr, .sc, .vba .ico, .vbs. Předejdete napadení počítače, jeho případnému zavirování. Zprávy s takovýmito přílohami rovnou vymažte, pokud odesílateli výslovně nedůvěřujete. Buďte obezřetní i u souborů s koncovkami: .doc, .docx, .xls, .xlsx, .ppt, .pptx, .pps, .ppsx , .dbf, .mdb, .accdb, .one, zejména od neznámých odesílatelů. Mohou obsahovat nebezpečné makroviry!!! Pokud vůbec víte, co je to extenze souboru – Microsoft se domnívá, že takovou věc vůbec nemáte vědět a extenze ve výchozím nastavení skrývá.
  3. Po neuváženém spuštění zmíněného souboru (je samozřejmě zavirovaný) se Vám nainstaluje do složky Roaming (víte, kde ji najít?) jiný .exe soubor, u tohoto zmíněného kyber-útoku nový soubor ate.exe a do registrů Windows klíč HKEY_CURRENT_USER/Software/Microsoft/Windows/CurrentVersion/Run/klíč ate.exe. (Víte, co jsou to registry Windows, a kde je najít?)
  4. Viry jsou jen programy, ale jejich činnost může mít podobu od polohy zábavné (moucha na obrazovce), přes činnost slídící (hledání citlivých údajů), až po činnost vyloženě destruktivní (FORMAT C:\).

Desatero bezpečného užívání Internetu

  1. Důležité jsou pravidelné aktualizace celého počítače (zejména a hlavně Windows). Ty je nutné stahovat pro operační systém, bezpečnostní bránu (firewall), antivirus i další programy. Jiné operační systémy (Mac OS X, Linux, Unix, BSD, OS 2) takovýmito útoky téměř netrpí. (Pokud netušíte, co je firewall, snad raději počítač zahoďte a věnujte se raději zahrádce, psům, nebo zelenině.)
  2. Některé viry dokážou bezpečnostní software v PC zablokovat. Proto je vhodné pravidelně kontrolovat, zdali funguje. (Opět se to týká hlavně Windows kteréhokoliv druhu.)
  3. Škodlivé programy se často šíří prostřednictvím nevyžádané pošty. Pokud nevíte od koho e-mail je, nikdy nestahujte jeho přílohu a neklikejte na žádné odkazy.
  4. Pozor je nutné dávat na e-maily, v nichž odesílatel požaduje, abyste se přihlásili na nějakou webovou stránku a aktualizovali informace o vašem účtu. Jde téměř jistě o podvodnou stránku, která sice má obvyklou grafiku aplikace, kterou znáte, ale jen bude skenovat všechna písmenka, která napíšete. Česky řečeno: otevřete si vlastní bankovní účet k výběrům cizími lidmi.
  5. Při zadávání přístupových hesel na Internetových stránkách je nutné kontrolovat, zda je web zabezpečený. To poznáte například podle ikonky zámečku na liště internetového prohlížeče, nebo tak, že adresa webové stránky začíná zkratkou https://, kde „s“ znamená bezpečná/šifrovaná. Bankovní stránky ji mají standardně šifrovanou, dnes často i jiné stánky. Pokud je zámeček červený, stránka nemá platný certifikát a je třeba včas utéci.
  6. Citlivé osobní informace zadávejte vždy pouze na internetových stránkách, které bezpečně znáte.
  7. Do e-mailů nepatří důvěrné informace, jako je například číslo kreditní karty nebo heslo k bankovnímu účtu. Nepatří tam ani rodné číslo. Elektronickou poštu totiž může útočník poměrně lehce zachytit.
  8. Firewall dovoluje lépe zabezpečit operační systém. Méně zkušení uživatelé by jej rozhodně neměli vypínat (přesněji nikdo). Při nedostatečných znalostech je vhodné jej nechat pracovat v automatickém režimu. Automaticky instalovaný Microsoft Defender je dosti nedostatečný. Pro nekomerční použití lze použít například Firewall Kerio, zdarma.
  9. V internetových kavárnách a na cizích počítačích se nepřihlašujte do internetového bankovnictví. V hostitelském počítači mohou být nainstalované key-loggery (skenery kláves).
  10. Obezřetnost je nutná při připojení k nezašifrovaným bezdrátovým sítím (Wi-Fi). Ty totiž může kdokoliv odposlouchávat a získat tak přístup ke všem datům v cizím počítači. Pokud se připojíte na Windows k veřejné síti, vždy nastavte, že jde o síť veřejnou, nezabezpečenou. Je to jen nedostatečná ochrana, ale alespoň něco.

A samozřejmě, jakýkoliv PC s OS Windows bez antivirového programu (vlastně na druhu záleží jen málo) je čistý biohazard podobný olizování klozetového prkénka na veřejném záchodku.

Dobrou volbou je samozřejmě opustit absurditu Windows (placených) a poohlédnout se po OS buď placeném, ale bezpečném, nebo neplaceném, ale bezpečném.

OS Windows jsou špatný nápad (a silně varuji před Windows 8, kde Microsoft preferoval ryze laickou obsluhu s poměrně obtížným přístupem k odbornému nastavení systému, systém se snaží dělat všechno za uživatele, ale jak a proč to dělá, to ví jen Svatý Václav a dnešní guru Microsoftu Steve Balmer, resp. Satya Nadella).

A není třeba se bát třeba Linuxu (zdarma) ve verzích Ubuntu/Xubuntu/Lubuntu. Pracují spolehlivě a nepotřebují už dnes složité a odborné konfigurace hardware přes příkazový řádek, jak tomu bylo jen před pár lety.

A stejně tak není potřeba používat placený produkt Microsoft Office, když je dnes k dispozici sice graficky spořejší, ale plně funkční a výkonný produkt LibreOffice, samozřejmě zdarma.

Ale v původní otázce šlo hlavně o osobní bezpečnost. OS Windows není bezpečný, Internet Explorer má závažné bezpečnostní díry a kancelářský balík MS Office taktéž. Tak proč to používat?

Leda snad z nostalgie, nebo snad z neschopnosti změnit domnělou danost, že PC = Windows.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Petr Závladský | středa 14.5.2014 17:10 | karma článku: 20,75 | přečteno: 1160x
  • Další články autora

Petr Závladský

K poučení z krizového polistopadového vývoje ve straně a společnosti

Úspěšně znormalizovaný Ústav pro studium totalitních režimů vydal ve spolupráci s Technickou univerzitou v Liberci na sklonku roku 2015 sborník odborných prací „Každodenní život v Československu 1945/48–1989“.

17.2.2016 v 11:11 | Karma: 30,43 | Přečteno: 1861x | Diskuse| Ostatní

Petr Závladský

Dobrý den, můj přítel,

Je to občas veselé, když člověk někde zveřejní svou mailovou adresu, jak se dobré duše celého světa hned starají, aby člověk neživořil, nedřel tady za nějaký mrzký peníz, ...

15.12.2015 v 11:00 | Karma: 23,29 | Přečteno: 1183x | Diskuse| Ostatní

Petr Závladský

Zálohování dat

Před pár dny tady uveřejnila paní Zuzana Součková článek o nutnosti zálohování dat. Jak pod jejím původním článkem, tak i na FB se objevila řada podnětů typu: „zálohoval bych, ale nevím kam“. Stručný přehled je takovýto:

7.11.2015 v 16:10 | Karma: 18,16 | Přečteno: 1257x | Diskuse| Ostatní

Petr Závladský

One way ticket

Xenofobie je strachem z neznámého, ale my jsme (i díky informatice) velmi dobře informováni! Tedy se jedná o strach naopak ze známého, o strach z reálného nebezpečí. A samozřejmě pociťujeme odpor proti hrozícímu násilí.

27.9.2015 v 16:52 | Karma: 34,13 | Přečteno: 1142x | Diskuse| Ostatní

Petr Závladský

Maličko o kavkách a také o lidech

Jsem jen z donucení filosof. Chtěl jsem si původně jen tak klidně žít své dny a dívat se na květiny jak kvetou a voní, vidět stromy jak kvetou a plodí, a sledovat ptáky jak zpívají, vidět, jak neúprosně po podzimu přichází zima...

26.9.2015 v 17:25 | Karma: 18,99 | Přečteno: 518x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

Česko explodovalo zlatou hokejovou radostí, fanoušci v Praze kolabovali

26. května 2024  11:40,  aktualizováno  23:29

Česko v neděli zažilo hokejový svátek. Fanoušci vyrazili sledovat finále mistrovství světa na...

Pavel se zranil na motorce. V nemocnici na pozorování zůstane několik dní

23. května 2024  20:03,  aktualizováno  22:32

Prezident Petr Pavel se zranil při jízdě na motorce. Zranění nejsou vážná, ale vyžádají si...

Poslanci chtějí vysvětlení od Jurečky, že mají lidé v penzi trávit 21,5 roku

29. května 2024  6:06

V diskusi o návrhu důchodové reformy, která má zvýšit věk odchodu důchodu nad 65 let podle doby...

V Gaze se 70 procent pomoci z moře ukradlo. Hamásu se „odklánění“ hodí

29. května 2024

Premium Plán amerického prezidenta Joea Bidena nakrmit Gazu pomocí plovoucích přístavů dostal ránu...

Poslední šance dostat dítě na tábor. Co se letos mění a kde ještě hledat místo

29. května 2024

Premium Čarodějnickými hábity, klobouky a nezbytnými hůlkami se děti z Teplic na rozdíl od filmového...

Rusko je agresor, připustil lídr SPD Mach. Chce zrušit Green Deal

29. května 2024

Stanovuje si troufalý cíl zrušit Green Deal, zpochybňuje závazek přijmout euro a připouští, že...

7 tipů, jak na citlivé zuby v těhotenství
7 tipů, jak na citlivé zuby v těhotenství

Hladina hormonů v těle se v průběhu těhotenství mění stejně jako chutě a jídelníček. Mnoho těhotných také trápí časté nevolnosti. Následkem toho...

  • Počet článků 651
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1688x
Občan, člověk. Často zděšený z toho, co vidí, slyší, či čte. Který se chce ještě za svého života dožít lepšího režimu, než byl ten rudý…
Ale vidím, že se do toho „socíku“ chce většina lidí v tomto státě vrátit.