Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Kvalita chleba

Chléb je bezesporu základní potravinou. Je smutnou skutečností, že to co si dnes domů kupujeme má s tradičním chlebem pramálo společného. Za posledních 20 let došlo k drastickému snížení kvality chleba a pečiva obecně.

Kdysi dávno se říkávalo, že chléb je Boží dar.

Prababička vyprávěla, že si chléb doma zadělávali sami ze své mouky. Vykynuté chleby odvezli v ošatkách k pekaři, který jim je za velmi mírný peníz upekl. Upečené pecny uskladnili v komoře na k tomu určené polici odkud se podle potřeby odebíraly. Chléb se zadělával tak jednou za 10 – 14 dní až se zásoba spotřebovala. Po celou tu dobu byl chléb dobrý a voňavý. Jen v době zrání švestek se trvanlivost snižovala vinou plísní.

Během svého života jsem už chléb musel kupovat hotový, ale popravdě: pokud jsem jej uchovával v kredenci zabalený do pláténka, vydržel dobrý i týden. Pak už byl poněkud tvrdý, ale topinky z něj byly stále výtečné. A dlužno říct, že starý chléb jsem nikdy nevyhazoval. Pokud nebyla na topinky chuť, dal se usušit. Šlo jej dát králíkům, prasátku, slepicím, či jinak zužitkovat.

Dnes lidé uchovávají koupený chléb převážně v igelitových sáčcích, nezřídka v ledničkách, či dokonce v mrazácích. Ono skoro nic jiného nezbývá. Bez těchto opatření je chléb již druhý den prakticky nepoživatelný, plesnivý, nebo přinejmenším není moc dobrý. Co je na vině?

A dnes?

Většina současných pekáren přešla z tradiční receptury (žitná mouka [někdy ve směsi s pšeničnou] kvásek, voda, sůl, kmín) na jiné postupy: směsi podřadných mouk s přísadami enzymů, Éček a dokonce i rozemletého starého pečiva (až 10 %). Nebo dokonce z hotových směsí s umrtvenými průmyslovými kvasy dodávaných třetími stranami.

Takovýto „chléb“ má vinou cizorodých příměsí a špatných vstupních surovin nesprávnou chuť i barvu, která se ještě dále „upravuje“ dalšími přísadami (kyselina citrónová, barviva, enzymy).

Z energetických důvodů je dnes většinou chléb také nedopečený. Měkký chléb není jen znakem jeho čerstvosti, ale většinou právě jeho nedopečenosti. Dobře upečený chléb má naopak kůrku tuhou a až pod ní je měkká střída.

Pokud platily před dvaceti lety oborové (potravinářské) normy, ty jednoznačně stanovovaly, že chléb musí být poživatelný nejméně čtyři dny po upečení. Tyto ON již dnes neplatí a „životnost“ chleba je dnes měřena spíše jednotkami hodin.

Dalšími Batmany v příběhu chleba jsou i různé supermarkety, které nutí pekárny k co nejnižším cenám a tím i k velmi „nevšednímu“ počínání a i k velmi „nevšedním“ výstupům.

Poměrně obsáhlý článek na toto téma otiskl před nějakým časem zpravodajský server iHned.

Řada lidí si dnes raději peče chléb sama v domácích pekárničkách (i když ani to není vždy ideální, protože mouky v obchodech také často nestojí za nic a žitnou mouku abyste pohledali), ale alespoň trochu vědí, z čeho si chléb svůj vezdejší uhnětli.

Pár dobrých rad

  1. Plesnivý chléb nikdy nejezte i kdybyste jej okrájeli. Spóry plísní jsou zarostlé velmi hluboko ve struktuře – daleko od vnějšího projevu plísně.
  2. Nepodporujte pekárny, které jen ničí mouku. Zejména velmi laciný chléb je prvním signálem, že nestojí vůbec za nic.
  3. Trvejte na tom, že za své těžce vydělané peníze požadujete kvalitní potraviny.
  4. Nenechte si nic líbit. Braňte se, protestujte, stěžujte si, reklamujte. Nejste přece ovčani!!!
  5. Nenechte se odradit různými „vohnouty“, kteří Vás označí: „za iniciativní blbce“.

Proto opakuji jako v posledním článku: řada Čechů má sebevražedné sklony. Možná rychlejší by bylo namíchat si roztok otrušíku.

Autor: Petr Závladský | pátek 2.12.2011 14:45 | karma článku: 30,44 | přečteno: 3031x
  • Další články autora

Petr Závladský

K poučení z krizového polistopadového vývoje ve straně a společnosti

Úspěšně znormalizovaný Ústav pro studium totalitních režimů vydal ve spolupráci s Technickou univerzitou v Liberci na sklonku roku 2015 sborník odborných prací „Každodenní život v Československu 1945/48–1989“.

17.2.2016 v 11:11 | Karma: 30,43 | Přečteno: 1861x | Diskuse| Ostatní

Petr Závladský

Dobrý den, můj přítel,

Je to občas veselé, když člověk někde zveřejní svou mailovou adresu, jak se dobré duše celého světa hned starají, aby člověk neživořil, nedřel tady za nějaký mrzký peníz, ...

15.12.2015 v 11:00 | Karma: 23,29 | Přečteno: 1183x | Diskuse| Ostatní

Petr Závladský

Zálohování dat

Před pár dny tady uveřejnila paní Zuzana Součková článek o nutnosti zálohování dat. Jak pod jejím původním článkem, tak i na FB se objevila řada podnětů typu: „zálohoval bych, ale nevím kam“. Stručný přehled je takovýto:

7.11.2015 v 16:10 | Karma: 18,16 | Přečteno: 1256x | Diskuse| Ostatní

Petr Závladský

One way ticket

Xenofobie je strachem z neznámého, ale my jsme (i díky informatice) velmi dobře informováni! Tedy se jedná o strach naopak ze známého, o strach z reálného nebezpečí. A samozřejmě pociťujeme odpor proti hrozícímu násilí.

27.9.2015 v 16:52 | Karma: 34,13 | Přečteno: 1142x | Diskuse| Ostatní

Petr Závladský

Maličko o kavkách a také o lidech

Jsem jen z donucení filosof. Chtěl jsem si původně jen tak klidně žít své dny a dívat se na květiny jak kvetou a voní, vidět stromy jak kvetou a plodí, a sledovat ptáky jak zpívají, vidět, jak neúprosně po podzimu přichází zima...

26.9.2015 v 17:25 | Karma: 18,99 | Přečteno: 518x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Pátrací složky našly vrtulník íránského prezidenta, píší agentury

19. května 2024,  aktualizováno  20:33

Aktualizujeme Íránská státní televize hlásí nehodu vrtulníku při přesunu prezidenta Ebráhíma Raísího. Stroj...

Obrat. Neučte už sporné teorie o 72 pohlavích, instruuje britská vláda školy

19. května 2024  20:22

Britská vláda představila nové pokyny pro sexuální výchovu. Vyzývá v nich školy, aby přestaly učit...

Armáda pošle miliardy „do luftu“. Kbely dostanou novou věž a dopravní letadla

19. května 2024  20:21

Armádní letectvo získá o téměř devatenáct miliard korun víc pro následující čtyři roky, než bylo...

Policie jde po majetku „nemajetného“ Kaderky. Zaměřila se i na manželku

19. května 2024

Premium Šéf Českého tenisového svazu Ivo Kaderka je vyšetřován ohledně jeho příjmů. Detektivy zajímají také...

  • Počet článků 651
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1688x
Občan, člověk. Často zděšený z toho, co vidí, slyší, či čte. Který se chce ještě za svého života dožít lepšího režimu, než byl ten rudý…
Ale vidím, že se do toho „socíku“ chce většina lidí v tomto státě vrátit.