Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kde končí svoboda?

Na Hradě co nevidět usedne Miloš Zeman, přesvědčený eurooptimista a eurofederalista. Evropské unii by nejraději dobrovolně předal další kompetence. Už zmínil resort dopravy a nejraději by viděl i Evropskou armádu. Nevnímá evidentní rizika takových kroků? Nevidí jiná východiska?

Tvar současné, tvrdě byrokraticko-centralistické Evropské u­ni­e, je přesně tím, co bychom měli ráz­ně a jednoznačně odmítnout, protože denně útočí nejen na naši státní suverenitu, ale i na o­sob­ní svobody každého z nás. A Edward Griffin si velmi dobře povšiml toho, že všichni totalisté se zpočátku tváří jako humanisté. Nejinak je tomu i v případě EU. Teoreticky dobrá myšlenka ekonomického sjednocení kontinentu však v rukou bruselských byrokratů a nevolené Evropské ko­mi­se troskotá na naprosto ne­při­ja­tel­né unifikaci a to nejen zbo­ží, ale hlavně myšlenek a vý­cho­di­sek. Evropská unie je nástrojem plí­ži­vé totality a ne­svo­bo­dy.

V čím dál větší nahotě se ukazuje, že Evropa v této koncepci je slepou uličkou vývoje. Není při­pra­ve­na čelit světovým reáliím a je velmi zřetelné, že musí dojít k jejímu rozpadu. Důvody nejsou ni­jak malicherné:

  1. EU je zmítána obrovskou dluhovou krizí na kterou není ochotna nechat zapůsobit stan­dard­ní ozdravné tržní mechanismy.
  2. EU je vinou byrokraticko-centralistických zásahů do ekonomiky fatálně ne­kon­ku­ren­ce­schop­ná.
  3. EU si svým směřováním sama zavinila to, že přišla o důvěru veřejnosti.
  4. Je zcela zřejmou nepravdou, že EU je příčinou mírové situace v kontinentální Evropě. Na­o­pak, nerespektováním specifik jednotlivých států přímo eskaluje napětí mezi jednotlivými ná­rod­ní­mi státy, zejména v severo-jižní ose.
  5. Zcela překotné a neuvážené přijetí Eura se všemi následnými efekty jen posiluje předchozí čtyři body.

Za těchto okolností je zcela neuvážené a hazardní v EU setrvávat. Musíme si včas vytvořit ta­ko­vé prostředí, které nedovolí, abychom byli stahováni pod vodu nefunkčními experimenty s hle­dá­ním třetí cesty, hledáním tržního socialismu.

Špidlova představademokratické volby

David Cameron, premiér GBPhoto: Reuters

V roce 2003 vláda Vladimíra Špidly vy­hlá­si­la referendum o přistoupení k E­vrop­ské unii, v níž za veřejné peníze(!!!), 200 mio. Kč, byla objednána a pre­zen­to­vá­na obrovská mediální kampaň, je­jímž cí­lem bylo zmanipulovat veřejné mínění tak, aby volilo jedinou „správnou“ od­po­věď: ANO EU. NE bylo ne­při­ja­tel­né. Dluž­no ří­ci, že si tehdy lidé vykládali EU poněkud chybně. Zmíněná kam­paň navozovala dojem, že přistupujeme k Evropskému hos­po­dář­ské­mu společenství, (což by mohlo být rozumné) a řada lidí tomuto dojmu podlehla. Občané si pak referendum vy­lo­ži­li spíše ve smyslu „Zpět do Evropy“.

Od té doby však došlo k zásadní změně konceptu EU při­je­tím tzv. Lisabonské smlouvy, která zásadním způsobem změ­ni­la pravidla fungování EU. Lisabonská smlouva již nebyla při­ja­ta referendem (ostatně — málokdo by LS rozuměl, či vůbec měl sílu a čas ji přečíst), ale byla při­ja­ta parlamentem a podepsána presidentem Klausem. President Klaus dnes tvrdí, že byl Evropskou unií obelhán, že mu bylo přislíbeno nějaké přechodné opatření, které mělo alespoň do­čas­ně ochránit naši republiku před neblahým vlivem EU.

Nigel Farage, předseda UKIPPhoto: Reuters

Vzhledem k tomu, že Parlament neměl výslovný mandát ob­ča­nů tuto smlouvu přijmout (ve volbách tato otázka nebyla vů­bec položena), vycházím z přesvědčení, že jsme vstoupili do jiné EU, než jaká je dnes, tudíž se nemusíme jejími direktivami ří­dit. Dokonce mám pocit, že z EU ani nemusíme vystoupit, protože jsme vstupovali do jiného útvaru, než platí dnes, tudíž členy současné EU právně vůbec nemusíme být.

Švýcarsko v EU vůbec není a premiér Velké Británie David Ca­me­ron už britským občanům přislíbil, že vypíše referendum o setrvání Británie v EU. Britové mu totiž neodpustili jeho „zra­du“, když odmítl uspořádat referendum o Lisabonské smlou­vě, již podepsal jeho předchůdce Gordon Brown. Zdá se, že plaveme ve stejné vodě a myslím, že bychom měli učinit totéž. Nikterak nás to nezbaví výhody Schengenského pro­sto­ru a pokud jde o obchod, jsou i jiná, podstatně svobodnější u­sku­pe­ní, třeba EFTA.

(Členství v Unii Švýcaři odmítli v referendu 4. března 2001. Proti členství v EU se vyslovilo 76,8 % hlasujících. Švýcarsko je členem Evropského sdružení vol­né­ho obchodu EFTA zaručujícího volný obchod s Rakouskem, Finskem, Švédskem, Norskem, Islandem a Lichtenštejnskem a dalšími zeměmi, se kterými má EFTA uzavřeny dohody o volném obchodu. Švýcaři se rozhodli zajistit si volný obchod se ze­mě­mi Evropských společenství dvojstrannými smlouvami.)

„Skutečně efektivní totalitní stát by byl takový, kde všemocná exekutiva po­li­tic­kých bos­sů a jejich armáda manažerů kontroluje populaci otroků, kteří nemusí být ko­ri­go­vá­ni, protože milují své služebnictví. Přimět je k tomu, aby je mi­lo­va­li, je v současných státech úkol přidělený ministerstvům propagandy, no­vi­no­vým e­di­to­rům a učitelům…“

Aldous Huxley, The Ultimate Revolution

Proto se musíme bez ústupků a všemi silami bránit všem pokusům o zmenšování naší o­sob­ní i ná­rod­ní svobody, byť by důvody byly zabaleny do sebekrásnějšího pozlátka. Pro­to­že svo­bo­da je to nejdůležitější. Od ní se odvíjí vše ostatní.

Autor: Petr Závladský | pátek 22.2.2013 16:30 | karma článku: 17,68 | přečteno: 692x
  • Další články autora

Petr Závladský

K poučení z krizového polistopadového vývoje ve straně a společnosti

Úspěšně znormalizovaný Ústav pro studium totalitních režimů vydal ve spolupráci s Technickou univerzitou v Liberci na sklonku roku 2015 sborník odborných prací „Každodenní život v Československu 1945/48–1989“.

17.2.2016 v 11:11 | Karma: 30,43 | Přečteno: 1861x | Diskuse| Ostatní

Petr Závladský

Dobrý den, můj přítel,

Je to občas veselé, když člověk někde zveřejní svou mailovou adresu, jak se dobré duše celého světa hned starají, aby člověk neživořil, nedřel tady za nějaký mrzký peníz, ...

15.12.2015 v 11:00 | Karma: 23,29 | Přečteno: 1183x | Diskuse| Ostatní

Petr Závladský

Zálohování dat

Před pár dny tady uveřejnila paní Zuzana Součková článek o nutnosti zálohování dat. Jak pod jejím původním článkem, tak i na FB se objevila řada podnětů typu: „zálohoval bych, ale nevím kam“. Stručný přehled je takovýto:

7.11.2015 v 16:10 | Karma: 18,16 | Přečteno: 1258x | Diskuse| Ostatní

Petr Závladský

One way ticket

Xenofobie je strachem z neznámého, ale my jsme (i díky informatice) velmi dobře informováni! Tedy se jedná o strach naopak ze známého, o strach z reálného nebezpečí. A samozřejmě pociťujeme odpor proti hrozícímu násilí.

27.9.2015 v 16:52 | Karma: 34,13 | Přečteno: 1142x | Diskuse| Ostatní

Petr Závladský

Maličko o kavkách a také o lidech

Jsem jen z donucení filosof. Chtěl jsem si původně jen tak klidně žít své dny a dívat se na květiny jak kvetou a voní, vidět stromy jak kvetou a plodí, a sledovat ptáky jak zpívají, vidět, jak neúprosně po podzimu přichází zima...

26.9.2015 v 17:25 | Karma: 18,99 | Přečteno: 518x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Ženě se do ruky zakousl pes. Muž, který jí přispěchal na pomoc, zvíře zabil

29. května 2024  15:12

Ženu v Žihli na Plzeňsku vážně pokousal volně pobíhající pes. Na pomoc jí přiběhl příbuzný, který...

Brutální útok nožem v Mannheimu, policista po něm bojuje o život

31. května 2024  13:12,  aktualizováno  18:49

Šest lidí v pátek utrpělo zranění při útoku nožem na náměstí v centru německého Mannheimu, uvedla...

Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla

29. května 2024  13:51

Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...

Velký podfuk s výsluhou, nemocenská i v civilu. Policisté obírají stát o miliony

31. května 2024

Premium Státu rapidně rostou výplaty výsluh pro policisty, hasiče, celníky či dozorce. Loni Česká republika...

Povodně zpustošily západní Čechy. Zasahovaly vrtulníky, sesuv zastavil trať

2. června 2024  12:06,  aktualizováno  21:58

Části Česka o víkendu zasáhly bouřky provázené místy silným deštěm. Zejména na jihozápadě Čech...

Lžete, jiskřilo v debatě. Referendum o euru chtěli Dostálová, Konečná a Mach

29. května 2024  12:24,  aktualizováno  3.6 13:31

Než Česko přijme euro, mělo by se podle Kláry Dostálové, která vede eurokandidátku ANO, Petra...

KOMENTÁŘ: Yemi by neměl být smutný, lepší zprávu dostat nemohl. Bude žít

3. června 2024

Premium Český tanečník Yemi A.D. se o víkendu dověděl, že nepoletí do vesmíru. Výprava japonského...

Na zaparkované auto se zřítil vzrostlý dub, poškodil i střechu rodinného domu

3. června 2024  12:54

Moravskoslezské hasiče o víkendu zaměstnal pád stromu v ostravských Heřmanicích. Ten spadl na auto...

Řidič dostal za srážku s vlakem a následný požár podmínku. Vinu přiznal

3. června 2024  8:50,  aktualizováno  12:52

Polský řidič kamionu Roman Baksalara, který loni v říjnu narazil na přejezdu v Olomouci do...

  • Počet článků 651
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1688x
Občan, člověk. Často zděšený z toho, co vidí, slyší, či čte. Který se chce ještě za svého života dožít lepšího režimu, než byl ten rudý…
Ale vidím, že se do toho „socíku“ chce většina lidí v tomto státě vrátit.