Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jak jsem potkával jídlo (V)

Člověk přestává být mladým přesně v tom okamžiku, kdy se mu minulost začne zdát hezčí, než budoucnost. Tak nějak to tu zde někdo napsal. V tom konstatování je kus hluboké moudrosti.


Takže jsem asi začal být beznadějně zastaralý. Navíc ekonomicky nestabilní.

Ale k tomu potkávání jídla: v paměti mi neodmyslitelně zůstala chuť guláše paní tchýně. Řada lidí má výraz „tchýně“ spojen s výrazy „tchoř“, či ještě horšími. Já měl v tomto ohledu štěstí. (A kdybys to náhodou četla, Raďko, srdečně Tě zdravím.)

Jedním z geniálních počinů její kuchyně byl guláš. Velmi tmavý a značně ostrý. Dávala tam vyvařit feferonku. (A kdoví, jestli jednu!) Na talíři pak byla taková tmavozlatá omáčka s domácím knedlíkem – žádné to kupované ubožátko. A k tomu jsme si dávali nakládaný květák. Nevím jaký chemismus tam funguje, ale když květák naložíte jako okurky, zrůžoví. A teď si berete kousek knedlíku namočeného v té báječné omáčce, kousek rozsýpacího masa a pak Vás začne pálit tlamka a vezmete ten útěšný kousek květáku a vše se to rozplyne v blahoslavené směsi chutí. Je to lepší, než orgasmus.

Za zmínku také stojí její vánočky. Užívala receptu podle Sandtnerové: „vezmi homoli cukru, vraž tam půl kopy vajec a i tolik másla čistého…“ Trochu to ironizuji, ale to těsto bylo tak mastné a sladké, že kynulo tři dny. A když se zadělávalo, dávaly se do něj mandličky. Jak to bylo mastné, vyskakovaly mandličky z mísy ven. Náš jezevčík to pilně sledoval a odchytával je přímo ze vzduchu.

Až to těsto konečně vykynulo, udělal se dole pletenec ze čtyř pramenů, na něj druhý ze tří a navrch ještě další copan ze dvou. Pak se to celé spíchlo špejlemi a posypalo dalšími mandlemi, sekanými. A upeklo. Krucaj, to byla dobrota! Kdo ještě neměl dost, mazal si pak plátky máslem a marmeládou.

A už jsem o tom jednou psal, tak jen v kostce: ryba se směla jíst už 24. prosince po půlnoci. Připravovali jsme takový domácí salátek: porce ze střední části kapra se uvařily s kořenovou zeleninkou a kořením ve vodě. Až ochladly, pečlivě se vykostily a rozebraly na malá sousta. Ta se dala na dna širokých talířů a mis. Na to přišla ta zeleninka, jemně pokrájená. Na to vrstvička jemně krájené cibulky, nebo šalotky. Nic se nemíchalo, jen se to uplácalo. A navrch vrstvička domácí majonézy. Pěkně od kraji ke kraji. A dalo uležet dolů do sklepa. A třiadvacátého v podvečer se zadělalo těsto na housky, nechalo vykynout a houstičky sypané kmínem a solí se upekly. A jak odbila půlnoc, jedli jsme ty teplé houstičky se salátkem z kapra. Lidi, to byla dobrota…

A teď si uvědomuji, že mi z toho seznamu vzpomínek vypadla celá skupina jídel a to byly tzv. „blbouny“. Vůbec nevím, proč se to tak jmenovalo. Šlo o obyčejné ovocné knedlíky.

V podstatě je možno je rozlišit na tři druhy: kynuté, bramborové a tvarohové. Například takový knedlík švestkový musel být zroben z bramborového těsta. Tedy přesněji: vypeckovaná švestka se potáhla tou nejmenší možnou vrstvou bramborového těsta a dala vařit. Dalo to děsnou práci, pořád se to trhalo. Ale táta nedal jinak. Prý jich kdysi dávno snědl 56. No nevím. Co jsem viděl, po 15 funěl jak mrož a už moc chuti neměl. Samozřejmě se sypaly čerstvě mletým mákem s cukrem a mastily se sádlem.

Ty pravé blbouny byly z těsta kynutého. Myslím, že nejraději jsem měl jahodové. Ale dělaly se všelijaké, se strouhanými jablky i s povidly. To se do té zahradní jahody vtlačila ¼ kostky cukru, aby to nebylo kyselé, pak se ta jahoda zabalila do kousku kynutého těsta a uhňácala. Knedlíky se uvařily a musely se propíchnout, aby se nesrazily.

Sypaly se strouhaným tvrdým tvarohem, mastily máslem a sladily moučkovým cukrem. O mnoho let později jsem přišel na to, že daleko lepší je použit navrch měkký tvaroh a cukr klidně krystalový.

A když byla chuť, sypaly se ty blbouny i skořicí s cukrem, nebo pracharandou (rozdrcené kousky sušeného ovoce, nejčastěji hrušek, nebo kdoulí), nebo strouhaným perníkem.

Tvarohové těsto zasluhuje samostatnou zmínku. Hodí se zejména na jemné druhy ovoce, meruňky apod. Ale sluší i borůvkám. Postup je jednoduchý: vezmeme tučný tvaroh a rozmícháme jej s mlékem na řídkou kaši, přidáme vejce, špetku soli a něco cukru, znovu třeme a až je látka hladká, přisypáváme polohrubou mouku, dokud nevznikne pěkné těsto.

Pak si z něj vytvoříme na vále čtverečky, které naplníme libovolným ovocem, zabalíme a dáme vařit. Hotové jsou, když vyplavou na povrch. Trvá to tak 10 minut.

Vlastně, vyvolalo mi to jednu vzpomínku. Tehdy jsem kroužil kolem své nastávající a byl pozván, ať přijedu na návštěvu na Lenoru. Vyšvihnul jsem se. Světlounce zelená košile a bílé kalhoty, skoro se mi i chtělo vzít si šlajfku. Jaké bylo mé zděšení, když jsem v cíli nakonec narazil na paní v teplákách a pána s pirátským šátkem kolem krku a v pruhovaném tričku.

No stalo se. Tak jsme se seznámili a přišla otázka, jestli nejsem hladov. No byl. Vinou různých výluk na trati jsem cestoval místo 2 hodin asi 5× více.

Obdržel jsem talíř borůvkových knedlíků. Co čert nechtěl, po píchnutí do prvního vytryskl proud fialové šťávy, která si našla cíl na těch běloskvoucích kaťatách. Pak jsem tři dny chodil s rukou na stehně a bylo mi nesmírně trapno. Ale nikdo jiný, kromě mě, to neřešil.

A pak si dejte ovocné knedlíky a ucházejte se o ženskou. (Stejně za to nestála.)

Autor: Petr Závladský | středa 19.9.2012 15:20 | karma článku: 14,34 | přečteno: 902x
  • Další články autora

Petr Závladský

Blbí a ještě blbější

Probudil mě do čtvrtečního rána hluk motorové obecní sekačky, se kterou náš vesnický zaměstnanec vyžínal trávu kolem cest...

4.6.2015 v 12:35 | Karma: 35,20 | Přečteno: 2078x | Diskuse| Ostatní

Petr Závladský

Masové přistěhovalectví z Afriky nic neřeší

Asi je nošením dříví do lesa opakovat, že povinné kvóty pro uprchlíky, jak se je snaží prosadit Evropská komise, jsou (nejen pro nás) nepřijatelné. A že jsou prakticky neefektivní, je jen zbytek té nechuti.

28.5.2015 v 12:40 | Karma: 31,93 | Přečteno: 943x | Diskuse| Ostatní

Petr Závladský

Moderní strava nás zahubí

Už někdy dříve jsem psal, že žijeme tak, jak se stravujeme a jsme tím, co jíme. Pro tentokrát ale ani nechci tolik moc kopat do masa bez masa.

18.5.2015 v 20:40 | Karma: 28,11 | Přečteno: 1345x | Diskuse| Ostatní

Petr Závladský

Filosofie ozbrojené společnosti

Máloco na světě se děje bezdůvodně. Podobné je to s umanutým tvrzením, že slušní lidé budou žít ve větším bezpečí, pokud nebudou mít v rukou zbraně. Tak se chová i náš stát, když systematicky zasahuje do práva vlastnit zbraně.

17.5.2015 v 11:30 | Karma: 37,20 | Přečteno: 5649x | Diskuse| Ostatní

Petr Závladský

Tápavá bezradnost

Ministr školství PhDr. Marcel Chládek, MBA, setrvale veřejnost přesvědčuje, že je naprosto neschopným, nekompetentním ministrem, který vůbec nepochopil fatální zaostalost českého školství.

14.5.2015 v 13:45 | Karma: 21,79 | Přečteno: 565x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

iDNES Premium jen za 49 Kč na 3 měsíce. Získejte i vstupenky na MS v hokeji

3. května 2024

Před blížícím se mistrovstvím světa v hokeji přichází iDNES Premium s mimořádnou akční nabídkou....

Poslanci omezí prodej půdy cizincům, změní zákon po havárii na Bečvě

3. května 2024  5:16

Sněmovna má v pátek na programu vyšší ochranu nejlepší zemědělské půdy, novelu vodního zákona...

Nová odhalení z fakulty: studenti viděli vraha dřív, policie byla v budově víckrát

3. května 2024

Premium Masový vrah David K., který v prosinci při střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v...

Na důchodce zaklekli, chalífát neřeší. Němce děsí mdlé reakce jejich politiků

3. května 2024

Premium Snímky stovek radikálních islamistů demonstrujících v ulicích severoněmeckého Hamburku, kteří...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 651
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1688x
Občan, člověk. Často zděšený z toho, co vidí, slyší, či čte. Který se chce ještě za svého života dožít lepšího režimu, než byl ten rudý…
Ale vidím, že se do toho „socíku“ chce většina lidí v tomto státě vrátit.