Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

J’accuse! aneb hořký konec eurohujerův!

Vždycky jsem patřil k zastáncům evropské integrace. Myslel jsem si, že je to to nejlepší, jak je možné bojovat proti českým korupčním praktikám. Těšil jsem se, jak peníze z EU přinesou této zemi plno zajímavých projektů, nových pracovních míst apod. Ano, byl jsem „eurohujerem" či možná trochu slušněji „eurooptimistou."

Emile Zola

Tyto moje postoje a idealistické představy však v poslední době berou za své. Poslední ránou, kterou mi EU uštědřila, byl můj pokus stát se jedním z úředníků Evropské komise. Nahlásil jsem se na nejnižší pozici asistenta. Jako požadavek byl vysokoškolský diplom nebo min. 3 roky praxe. Diplom mám, takže jsem to zkusil. Jednoho jarního dne jsem se vypravil z Olomouce do Prahy na testy, které jsou prvním předpokladem k získání vytoužené práce. Popravdě moc jsem si od toho nesliboval, protože učení jsem moc nedal. O to větší bylo moje překvapení, když jsem zjistil, že jsem v každé ze 2 částí testu ztratil pouhý bod a s přehledem jsem se dostal do druhého kola. Měl jsem z toho opravdu velkou radost. Už jsem se pomaličku viděl v Bruselu a jak by taky ne, s tak brilantním výsledkem.

Další část, poslání dokumentů potvrzujících ukončené vzdělání a pár formulářů, jsem považoval více měně za formalitu a už jsem pomaličku přemýšlel, jak se co nejlíp připravit na závěrečné kolo, které se koná přímo v Bruselu.  O to větší bylo moje překvapení, když jsem se po třech měsících dozvěděl, že do dalšího kola nepostupuji. V odůvodnění bylo, že jsem nepředložil diplom, který by odpovídal úkolům, které z funkce vyplývají.

Jednalo se o:


  • práce sekretariátu spojené s organizací schůzek, přípravou misí apod.

  • ostatní běžné práce sekretariátu jako seřazování dokumentů a pošty apod.

  • příprava textů v češtině nebo případně v dalším oficiálním jazyku EU

  • práce na PC spojené s prezentací dokumentů

  • různé administrativní práce

Tento popis mi připomíná v českém prostředí pozici sekretářky a domnívám se, že jako absolvent oboru Politologie a evropská studia bych to snad, s vypětím všech sil, nějak zvládl.  Zkoušel jsem se tedy přímo v EU zeptat, jakou školu má mít uchazeč vystudovanou, abych byl pro příště chytřejší. Také jsem se otázal, jestli by nebylo vhodné seznam škol, ze kterých může člověk dělat sekretářku, umístit přímo k inzerátu na danou pozici. Ušetřilo by se tak spousty času, peněz a energie na obou stranách. Odpověď přišla ve smyslu, že to dopředu říct nelze, že je to na rozhodnutí hodnotící komise.

Nevím, možná v Bruselu mají nějakou vysokou sekretářskou školu, kde by se učila příprava textů, práce na PC apod. Jednotlivé předměty si představuji něco na způsob přednášek doc. Zajíce, kterého ve filmu jak Básníci přicházejí o iluze tak bravurně ztvárnil Zdeněk Svěrák. Ovšem abych si udělal základní přehled o Bronštejnově metodě systematického uspořádání předmětů na pracovní ploše stolu nepotřebuji semestrální kurz, ale úplně mi stačí těch několik minut z citovaného filmu. Pokud ovšem někdo o nějaké „Vysoké sekretářské škole" u nás nebo v zahraničí víte, napište mi to laskavě do diskuze. Rád bych si doplnil vzdělání a takovou školu vystudoval, protože jinak se asi do institucí EU nedostanu!

P.S. Jeden můj kamarád mi tvrdil, že by to mohly být práva v Plzni. Asi se tam pojedu přeptat.

Autor: Petr Zavadil | sobota 24.10.2009 18:48 | karma článku: 22,31 | přečteno: 1257x
  • Další články autora

Petr Zavadil

Pár poznámek ke krajským volbám v Olomouckém kraji.

O víkendových krajských volbách už bylo napsáno snad vše, ale přece jen bych rád vypíchl pár (a opravdu jen pár) věcí, které mě zaujaly. Půjde pouze o zběžnou analýzu výsledků v Olomouckém kraji.

16.10.2012 v 15:30 | Karma: 7,81 | Přečteno: 864x | Diskuse| Olomouc

Petr Zavadil

Slovenské volby? Nejlepší možný výsledek.

Celý Facebook a internet obecně lamentuje a hořekuje nad výsledky slovenských voleb. Jistě pan Fico není právě politik, od kterého by se dalo čekat, že bude dělat nepopulární, leč potřebné reformní kroky. Nicméně není pro Slovensko lepší stabilní většinová vláda než velmi široká koalice? Tu už si koneckonců Slovensko užilo nyní a neměla dlouhého trvání. Fica se dá nejlépe zbavit (nebo ho alespoň dostatečně oslabit) jedině tím, že ukáže, co dokáže. A Fico sám si je vědom toho, že z dlouhodobého hlediska je toto vítězství spíše prohra.

11.3.2012 v 21:58 | Karma: 18,46 | Přečteno: 1603x | Diskuse| Politika

Petr Zavadil

Jak se bránit nachlazení?

Dámy prominou, ale zamyšlení na téma, jak se bránit nachlazení, musí psát odborníci a kdo je větší odborník na nachlazení, rýmičku a kašílek než muž? Vidím to i teď na mém případě. Zatímco já tu sedím v teple, popíjím čaj a píšu si článečky, protože jsem přece „smrtelně“ nemocný, tak moje přítelkyně, která není o nic méně nemocná, stojí v nejmenovaném supermarketu a dělá hostesku pro nejmenovanou firmu. Považte, je nachlazená a je schopná se usmívat a prodávat nějaké výrobky! Jak jen to, ženy a dívky, děláte, že tyto strašlivé nemoci tak lehce zvládáte? Pro Vás je asi i ztráta času toto zamyšlení číst, protože Vy jste prostě ztracené případy, které léčbu ignorujete a děláte, že se nic neděje a to je špatně! Farmaceutické firmy se přece musí v zimě něčím živit, ne? Naštěstí tyto firmy dobře chápou, že cílovou skupinu tvoří zejména muži a zatímco většina jiných televizních reklam je mířena na ženy, tak léky proti nachlazení, rýmě, kašli apod. jsou zásadně mířeny na muže a ženy tu jen občas plní funkci, kterou v reklamách na prací prášek plní chlap v montérkách. Jak absurdní! Chlap v montérkách neví v reálu nic o praní a dámy ještě jednou prominou, ale ženy nevědí nic o nachlazení!

23.12.2010 v 20:01 | Karma: 7,57 | Přečteno: 1242x | Diskuse| Ostatní

Petr Zavadil

Povolební krize na Pobřeží slonoviny se prohlubuje a prodlužuje

Současný prezident Pobřeží slonoviny Laurent Gbagbo - kterého uznala za vítěze voleb Ústavodárná rada Pobřeží slonoviny - odmítá odstoupit po listopadových prezidentských volbách ze své funkce a uvolnit ji tak vůdci dosavadní opozice, kterým je Alassane Ouattara a kterého uznává za vítěze voleb mezinárodní společenství. A. Ouattara listopadové volby vyhrál s náskokem okolo 10% hlasů. Současný prezident ale obvinil vůdce opozice z manipulování voleb. Původně se měly prezidentské volby konat již v roce 2005, ale L. Gbagbovi se dařilo je neustále odsouvat na pozdější termín.

23.12.2010 v 10:38 | Karma: 6,17 | Přečteno: 798x | Diskuse| Politika

Petr Zavadil

Postoje parlamentních stran ke korupční kauze na Ministerstvu život

Korupční skandál na Ministerstvu životního prostředí byl už v českých médiích probrán snad ze všech možných stran. Nechci se zde již zabývat známými a mnohokrát opakovanými fakty o celé kauze. Zaměřme se na to, které politické strany z kauzy nejvíc těží a které naopak nejvíc ztrácí a o co jednotlivé strany v této kauze hrají, či co už prohrály.

22.12.2010 v 14:24 | Karma: 9,77 | Přečteno: 1122x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

ANALÝZA: Válečný kabinet se sype kvůli zájmům Netanjahua

20. května 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v Izraeli Po protestu ministra obrany se přidal i člen válečného kabinetu Benjamin Ganc. Chtějí od Netanjahua...

Rušte dětská lůžka, vybízí pojišťovna špitály. Ve hře jsou denní stacionáře

20. května 2024

Premium Pediatrů je málo, dětských oddělení moc a ne všechna využita. Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP)...

Vrtulník íránského prezidenta havaroval v mlze, záchranáři po něm pátrají

19. května 2024,  aktualizováno  22:16

Aktualizujeme Na severozápadě Íránu pokračuje rozsáhlá záchranná operace poté, co zde zmizel vrtulník s íránským...

V Maďarsku havaroval na Dunaji motorový člun. Dva lidé zemřeli, pět se pohřešuje

19. května 2024  14:38,  aktualizováno  20:42

Dva lidé zemřeli při lodní nehodě na řece Dunaj severně od maďarské metropole Budapešti, uvedla v...

  • Počet článků 25
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1271x
Cimrmanolog (Jára by měl z mých rodičů radost - narodil jsem se v zapamatovatelném roce 1980), "politolog" (papír na to mám, ale to je tak všechno).