Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

I. Čtenářský občasník: Steve Biddulph: Mužství

Byla ode mne velká drzost začít psát blog, když neumím gramatiku, jsem dyslektik a dysgrafik a nevím jaký dys...ik ještě. Tak nějak jsem doufal, že word, nějaké chyby vychytá a za ostatní mě třeba nikdo nezastřelí. No ale s jídlem roste chuť, tak bych já, který za posledních 15 let přečetl dobrovolně maximálně 5 knih, rozhodl psát o tom, co právě čtu. Říkat tomu recenze by mi přišlo hodně nadnesené. Zrovna tak starý dobrý čtenářský deník to asi nebude, protože denně ho určitě psát nebudu, takže proto jsem se rozhodl pro název občasník bo to k ničemu nezavazuje.

Tak a už dost planých řečí a vrhněmež se na první knihu, která vlastně asi zapříčinila, že chci o knihách psát a knihy dobrovolně číst. :)


Steve Biddulph: Mužství - Jak zvládnout všechny mužské role


Autor vidí 7 základních kroků, které by měli muže dovést k tomu, aby zvládal všechny role, které od něj jeho okolí očekává.


Jedná se o:

  1. Urovnání vztahů s otcem
  2. Odhalení posvátnosti sexuality
  3. Přístup k partnerce jako k rovné bytosti
  4. Aktivní péče o děti
  5. Navázání skutečného přátelství s muži
  6. Volba práce, která vás bude těšit
  7. Osvobození divého muže ve vás

Dle autora otec významně ovlivňuje to, jak muž vnímá své mužství. Ať již ve své roli otce zafungoval nebo selhal, prvním krokem k rozvoji své osobnosti a svého mužství by se měl každý muž smířit se svým otcem. Vyříkat si z očí do očí co cítil v dětství jako příkoří a co třeba naopak jako kladnou věc.


Co se týká sexuality, Steve Bidulph jasně rozlišuje ejakulaci a orgasmus. Ne každá ejakulace je totiž doprovázena opravdovým orgasmem. Autor chápe sex jako duchovní záležitost, která v jedinci posiluje pocit, že žít je nádherné. Masturbaci vidí jako normální součást mužské sexuality, která může muži pomoci naučit se úplně uvolnit a prožít opravdový orgasmus.


Část knihy věnovaná soužití muže a ženy byla pro mě stěžejní. Autor nabádá muže, aby se ženou diskutoval a nesouhlasil s ní jen proto, aby měl klid. Je potřeba společně hledat kompromis. A neukončit diskuzi o problému do doby než je problém vyřešen. V této části se mi líbil zejména tento úsek: „Muž říká: ,Po desetiletích neustálých kompromisů, na které muselo mé bytostné já přistoupit, už je nebudu dělat jen proto, aby mě milovala. Jsem svolný ke kompromisům v tom, kde bydlíme, co jíme, kolik máme dětí, na jaký film se budeme dívat, kam půjdou naše děti do školy, ne však v tom, co ohrožuje mou duši. Potřebuji, aby přestalo zneužívání. Požaduji bezpečí. Potřebuji, aby se o mě někdo staral. Potřebuji lásku. Potřebuji vyjádřit svůj hněv. Potřebuji, abys ty vyjádřila svůj. Potřebuji vzájemný respekt a rovnost. Nepokojím se s ničím menším než s tím, o čem vím, že si to zasloužím, a to je zdraví. Nepřistoupím na kompromis ohrožující mé uzdravení jen proto, abych udržel náš vztah.‘ "


Ve výchově by měl být otec aktivní, trávit se svými dětmi dostatek času. Pro syny je důležité, aby je otcové občas brali spolu s ostatními otci na pánské jízdy, aby měli chlapci možnost učit se i od jiných mužů v oblastech, které jejich vlastní otec neovládá.


Kniha je doplněna zajímavými citacemi z jiných děl. Dozvíte se proč je lepší vaši kravatu použít k přivazování rajčat, nebo jaké změny by bylo vhodné provést na pánských toaletách. Knihu mohu doporučit nejen všem mužům, ale i ženám, aby pochopili, že ani muž to nemá někdy lehké a že diskriminace může fungovat i opačným směrem. Knihu určitě řadím do TOP 3 knih, které jsem kdy četl a opravdu ji všem moc doporučuji. Pomohla mi hodně věcí pochopit, odhalila mi chyby, které jsem ve vztazích dělal a kterých bych se teď rád vyvaroval.


A na úplný závěr oblíbený citát z této knihy: "Jak třesete a mačkáte, na tom žel nezáleží, ta kapka končí ve slipech - a o to tady běží."


BIDDULPH, Steve: Mužství - Jak zvládat všechny mužské role. Praha, Portál 2007. 224 s. ISBN: 9788073672096, EAN: 978-80-7367-209-6

Autor: Petr Zavadil | neděle 15.11.2009 10:55 | karma článku: 8,77 | přečteno: 1481x
  • Další články autora

Petr Zavadil

Pár poznámek ke krajským volbám v Olomouckém kraji.

O víkendových krajských volbách už bylo napsáno snad vše, ale přece jen bych rád vypíchl pár (a opravdu jen pár) věcí, které mě zaujaly. Půjde pouze o zběžnou analýzu výsledků v Olomouckém kraji.

16.10.2012 v 15:30 | Karma: 7,81 | Přečteno: 864x | Diskuse| Olomouc

Petr Zavadil

Slovenské volby? Nejlepší možný výsledek.

Celý Facebook a internet obecně lamentuje a hořekuje nad výsledky slovenských voleb. Jistě pan Fico není právě politik, od kterého by se dalo čekat, že bude dělat nepopulární, leč potřebné reformní kroky. Nicméně není pro Slovensko lepší stabilní většinová vláda než velmi široká koalice? Tu už si koneckonců Slovensko užilo nyní a neměla dlouhého trvání. Fica se dá nejlépe zbavit (nebo ho alespoň dostatečně oslabit) jedině tím, že ukáže, co dokáže. A Fico sám si je vědom toho, že z dlouhodobého hlediska je toto vítězství spíše prohra.

11.3.2012 v 21:58 | Karma: 18,46 | Přečteno: 1603x | Diskuse| Politika

Petr Zavadil

Jak se bránit nachlazení?

Dámy prominou, ale zamyšlení na téma, jak se bránit nachlazení, musí psát odborníci a kdo je větší odborník na nachlazení, rýmičku a kašílek než muž? Vidím to i teď na mém případě. Zatímco já tu sedím v teple, popíjím čaj a píšu si článečky, protože jsem přece „smrtelně“ nemocný, tak moje přítelkyně, která není o nic méně nemocná, stojí v nejmenovaném supermarketu a dělá hostesku pro nejmenovanou firmu. Považte, je nachlazená a je schopná se usmívat a prodávat nějaké výrobky! Jak jen to, ženy a dívky, děláte, že tyto strašlivé nemoci tak lehce zvládáte? Pro Vás je asi i ztráta času toto zamyšlení číst, protože Vy jste prostě ztracené případy, které léčbu ignorujete a děláte, že se nic neděje a to je špatně! Farmaceutické firmy se přece musí v zimě něčím živit, ne? Naštěstí tyto firmy dobře chápou, že cílovou skupinu tvoří zejména muži a zatímco většina jiných televizních reklam je mířena na ženy, tak léky proti nachlazení, rýmě, kašli apod. jsou zásadně mířeny na muže a ženy tu jen občas plní funkci, kterou v reklamách na prací prášek plní chlap v montérkách. Jak absurdní! Chlap v montérkách neví v reálu nic o praní a dámy ještě jednou prominou, ale ženy nevědí nic o nachlazení!

23.12.2010 v 20:01 | Karma: 7,57 | Přečteno: 1242x | Diskuse| Ostatní

Petr Zavadil

Povolební krize na Pobřeží slonoviny se prohlubuje a prodlužuje

Současný prezident Pobřeží slonoviny Laurent Gbagbo - kterého uznala za vítěze voleb Ústavodárná rada Pobřeží slonoviny - odmítá odstoupit po listopadových prezidentských volbách ze své funkce a uvolnit ji tak vůdci dosavadní opozice, kterým je Alassane Ouattara a kterého uznává za vítěze voleb mezinárodní společenství. A. Ouattara listopadové volby vyhrál s náskokem okolo 10% hlasů. Současný prezident ale obvinil vůdce opozice z manipulování voleb. Původně se měly prezidentské volby konat již v roce 2005, ale L. Gbagbovi se dařilo je neustále odsouvat na pozdější termín.

23.12.2010 v 10:38 | Karma: 6,17 | Přečteno: 798x | Diskuse| Politika

Petr Zavadil

Postoje parlamentních stran ke korupční kauze na Ministerstvu život

Korupční skandál na Ministerstvu životního prostředí byl už v českých médiích probrán snad ze všech možných stran. Nechci se zde již zabývat známými a mnohokrát opakovanými fakty o celé kauze. Zaměřme se na to, které politické strany z kauzy nejvíc těží a které naopak nejvíc ztrácí a o co jednotlivé strany v této kauze hrají, či co už prohrály.

22.12.2010 v 14:24 | Karma: 9,77 | Přečteno: 1122x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

ANALÝZA: Válečný kabinet se sype kvůli zájmům Netanjahua

20. května 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v Izraeli Po protestu ministra obrany se přidal i člen válečného kabinetu Benjamin Ganc. Chtějí od Netanjahua...

Rušte dětská lůžka, vybízí pojišťovna špitály. Ve hře jsou denní stacionáře

20. května 2024

Premium Pediatrů je málo, dětských oddělení moc a ne všechna využita. Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP)...

Vrtulník íránského prezidenta havaroval v mlze, záchranáři po něm pátrají

19. května 2024,  aktualizováno  22:16

Aktualizujeme Na severozápadě Íránu pokračuje rozsáhlá záchranná operace poté, co zde zmizel vrtulník s íránským...

V Maďarsku havaroval na Dunaji motorový člun. Dva lidé zemřeli, pět se pohřešuje

19. května 2024  14:38,  aktualizováno  20:42

Dva lidé zemřeli při lodní nehodě na řece Dunaj severně od maďarské metropole Budapešti, uvedla v...

Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness
Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness

Minulý týden jste soutěžili se sebamedem o kosmetiku pro nejmenší. Tento týden si pojďte zahrát o péči pro vás, a to konkrétně o řadu Anti-Redness,...

  • Počet článků 25
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1271x
Cimrmanolog (Jára by měl z mých rodičů radost - narodil jsem se v zapamatovatelném roce 1980), "politolog" (papír na to mám, ale to je tak všechno).