Co mají společného Patera, Zapletal a Vostrá?

Hádanka: Víte co mají společného Ing. Miloš Patera, Cyril Zapletal a Miloslava Vostrá? Odpověď: Jsou to místopředsedové poslaneckých klubů ODS, ČSSD a KSČM.

Že jste o nich v životě neslyšeli? Já také ne, a to se o politiku celkem zajímám. Proto jsem si udělal na „reprezentativním“ vzorku jednoho respondenta takový „reprezentativní“ průzkum. Otázka zněla: Kolik jmen poslanců jste někdy alespoň zaslechl? K dispozici byla dána respondentovi stránka Poslanecké sněmovny parlamentu ČR http://www.psp.cz/sqw/organy2.sqw?k=1, kde jsou všechna jména zveřejněna. 

Zde jsou výsledky  průzkumu: 

KLUBZnámNeznámCelkem
ODS205878
ČSSD165571
KSČM19726
KDU-ČSL9413
Nezařazení808
404
Celkem76124200

Z průzkumu tedy vyplývá, že oslovený zná 38% poslanců Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR. Statistická chyba se pohybuje + - 2% 

Dále průzkum odhalil, že mnohem mediálně známější jsou politici menších stran a nezařazení poslanci. Čímpak to asi může být způsobeno? U nezařazených poslanců je to jasné. Jsou to tu „přeběhlíci“, tam zase „konstruktivní poslanci“ na jejichž hlase záleželo tu zvolení prezidenta republiky, tam zase podpora vlády. Menší politické strany si potom nemohou dovolit ten luxus, aby o jejich poslancích nebylo slyšet. Zato velké strany mohou na přední místa svých kandidátek klidně napsat Křemílka a Vochomůrku a garantuji Vám, že budou zvoleni.  

A proč tomu tak je? Inu proto, že lidé v obavě, aby jejich hlas nepropadl raději volí „menší zlo“. Ačkoliv ODS a ČSSD se prezentují jako nepřátelé na život a na smrt, tak si moc dobře uvědomují, že pro svůj triumf potřebují, aby jejich sok byl také relativně silný, aby bylo možné lidi strašit: „Když nezvolíte nás, přijdou ti druzí a bude ještě hůř.“ A lidé zblbnutí touto každodenní masáží, která se na ně valí ze všech stran pak raději zas a znova volí „menší zlo.“ Zdá se to být začarovaný kruh ze kterého by se dalo dostat změnou přepočítávání hlasů na mandáty, ale o tom zase příště. Děkuji za jakékoliv názory a připomínky.

Toto je můj první příspěvek a jsem si vědom, že cesta kupředu vede pouze za pomoci reflektování zpětné vazby a sebereflexe. :)

Autor: Petr Zavadil | čtvrtek 24.9.2009 0:18 | karma článku: 9,42 | přečteno: 1145x