Kdo a co je ORTEL

„Ortel je staročeské označení pro rozhodnutí, soud, rozsudek. Slovo vzniklo z německého slova Urteil (dříve psáno Urtheil). Používalo se v městském právu ve městech, kde se používalo německé městské právo. Ortel ve smyslu rozsudku nevycházel z psaného práva, ale sám byl precedentem, který nalézal právo.“ Ortel je také kapela, kapela z Plzně...je opravdu tak "nebezpečná" pro okolí, opravdu patří mezi "zakázané", ....dříve jsem ji neznala, neznala jsem ani zpěváka této kapely, nyní znám obé a zkusím ji představit tak, jak ji vidím já....

Na samém začátku vzniku kapely ORTEL byl malý rebel, který v sobě objevil schopnost skládat songy, a to jak po stránce textové, tak po stránce hudební. Jeho rebelská a vlastenecká povaha mu dodávala stále chuť něco změnit a jako chlapec z okrajového sídliště cítil neskutečnou potřebu sdělovat lidem pocity, které prožíval.Rozhořčen vším, co s sebou přinesl 17. listopad 1989 za negativa, nevnímal  tyto euforické klady celé tzv. „demokracie“, ale naopak sledoval změnu lidí, povah, názorů s padlým režimem.

Hlavní pilíř kapely ORTEL je především nespokojenost. Právě nespokojenost vedla malého rebela k založení kapely ORTEL. Dnes již ví, že songy, vnitřními pocity, které vkládá do textů, hudba nezmění myšlení lidí, ale doufá a věří, že alespoň částečně pomáhá otvírat oči nad tím, co bychom raději neviděli.Kapela ORTEL je ovlivněna tvorbou Karla Kryla, proto se rozhodla vydat se na rockovou cestu s rockovým srdcem a čistou myslí.

V roce 2002 přestal malý snílek a rebel psát své texty do šuplíku. Podařilo se mu založit kapelu, za což vděčí svému dlouholetému kamarádovi, který ho doplňoval basovou kytarou od samého počátku. Po vypsání konkurzu na post bubeníka, kytaristy a klávesačky, poprvé pod názvem ORTEL, vystoupili.

V roce 2007 se podařilo natočit první CD, nesoucí název Nevinnej.

Prvním bodovým zlomem v historii kapely se stává skladba Hadr, která pronikla na portál Youtube pod názvem „Hymna DS“! Tato skladba vznikla mezi prvními a  je skutečně zarážející, že dokud se nestala tzv. “Hymnou“, tak se nad ní nikdy nikdo nepozastavil. Pravdou zůstává, že až po spojení kapely s bývalou politickou stranou DS přišlo nařčení, že kapela je  radikální a neonacistická. Po slovní výměně názorů, s dnes již bývalou politickou stranou, respektive s jejími zástupci, kapela dodatečně odsouhlasila propůjčení této skladby.

Ovšem nikdo netušil, jaká lavina se tímto vyvolá a jaká negace padne na kapelu ORTEL. Fanoušci s vyholenou hlavou a těžkými botami jsou pro kapelu ORTEL, problém. Kapele ORTEL se množí zamítavé postoje majitelů klubů, kde žádají o vystoupení, na webových stránkách se množí urážky, slovní útoky.

Kapela ORTEL se opět vrací do nahrávacího studia, kde nahrává své druhé album pod názvem: Co se to stalo.

Křest tohoto CD se konal v Plzni v roce 2009 a sál zaplnilo přes 220 diváků.

Kapele ORTEL začalo období koncertování mimo Plzeň, přijímají nabídky ke koncertování po celém území ČR.

Novináři však i nadále píší o kapele ORTEL jako o zlu, za zmínku stojí i policejní dohled.

Kapelu ORTEL doprovázejí předsudky lidí o jakémsi nebezpečí.

Potěšující je pro kapelu skutečnost, že stále častěji na svých koncertech vidí fanoušky „s vlasy“ a jejich ratolesti…

V roce 2010 vydává kapela ORTEL své třetí album s názvem Ideje.

Křest tohoto alba byl největším koncertem. Nenechalo si jej ujít přes 430 lidí, což je pro ně samotné neuvěřitelným zážitkem.

Byl to projev velké úcty k jejich tvorbě.

Kromě hudby se každý člen kapely ORTEL věnuje hlavně svému povolání, které je zdrojem naší obživy. Přes víkendy koncertují, a tak na koníčky a záliby mnoho času nezbývá.

Jeden čas měla kapela ORTEL na stránkách upozornění na zákaz nošení tzv.závadných triček na koncerty. Nebylo to z důvodu, že by souhlasila s tímto výrokem, jen jsme nechtěla zadat příčinu k narušení koncertů ze strany PČR. Ten pomyslný varovný ukazovák je nad každým koncertem kapely. Není jediný koncert kdy by nebyla policie v pozoru. Zřejmě má kapela nejdražší ochranku z tuzemských kapel. Je to smutné, ale kdo zná předlistopadovou dobu, určitě mu to kdeco připomene.

Kapela dělá zhruba 2-4 koncerty do měsíce. Snaží se hrát kde to jen jde, i proti odmítavým přístupům mnohých klubů a zastrašování majitelů hospod ze strany policie.

Samotný fakt, že na sociální sítí Facebook, má kapela již přes 7500 fanoušků je ohromující. Je v tomto směru ve srovnání s kapelou Arakain, Doga apod. , což kapelu neskutečně těší. Kapela se dostala do podvědomí a to je pro jejich poslání a pro jejich směr hodnotnější, než-li umístění našeho songu v jakékoliv hitparádě.

Pokud se podíváme do hudební historie, najdeme zcela jistě kapely či skladby, které, stejně jako kapela ORTEL, dostali tuto nálepku. Podívejme se třeba na trashmetalovou kapelu Slayer. Vždyť jejich skladba Angel od Death pojednává o nechvalně známém a proslulém lékaři z Osvětimi, Josefu Mengelovi. Spojitost s nacismem jí nikdy nikdo přímo nedokázal.Dalším, spíše úsměvným, je spojení s nacismem a kapelou KISS. Kdo zná její logo, kde dvě „es“ v názvu připomínají dva blesky SS, ví své.Nařčení se nevyhnuli ani veteráni AC/DC.

Za zmínku také stojí, že kapela ORTEL 17.3.2012 křtí své čtvrté CD. Křest proběhne v Plzni a vzhledem k tomu, že kapela má spoustu fanoušků na Slovensku, proběhne tento křest i 24.3.2012 v Bratislavě, na Slovensku.

O čem vlastně kapela zpívá? Možná o něčem, co se nenosí....a co se nenosí? Láska a pochopení...k čemu, ke komu....věc názoru...

Autor: Petra Zámečková | neděle 27.11.2011 19:30 | karma článku: 34,95 | přečteno: 9564x