Kradu – kradeš – krademe, díl třetí: Radek John

Radek John byl jeden z těch, který v předcházejícím volebním období hlásal, že je zapotřebí vyplenit korupci z ČR. Se „svoji“ stranou Věci Veřejné, s předvolebními sliby dokázal „zmanipulovat“ tolik voličů, že se tato pro nás doposud nová stana dostala do vlády. Někteří z těch, kteří uvěřili těm, kdo hlásali „ pryč s korupcí“ stále věří. Neodsuzuji Věci Veřejné za svoji snahu, byť zůstala snem, ale jak říkával můj děd: pokud chceš žít s prasaty ve chlévě, musíš s nimi jíst ze stejného koryta.

Co se o Radku Johnovi dozvíme z veřejně dostupných prostředků? Jak on bojoval s korupcí? Aneb co je možné so dočíst: 

Od ledna 2002 se Radek John stal předsedou představenstva společnosti S & J - MEDEA KULTUR a.s., která uzavřela s Všeobecnou zdravotní pojišťovnou smlouvu na vydávání reklamního čtvrtletníku Pohoda pojištěnce za 111 milionů korun ročně. Několik dnů před Johnovým jmenováním opustili představenstvo společnosti její zakladateléKarel Stejskala Roman Janoušek, v té době spolumajitelé společnosti MEDEA KULTUR s.r.o.

S & J - MEDEA KULTUR vydala akcie na majitele, její akcionáři nejsou tedy nikde evidováni a samotné akcie jsou převoditelné pouhým předáním.

13. února 2002 byl do obchodního rejstříku zapsán nový název ORA PRINT a.s.

V prosinci 2005 nově jmenovaný ministr zdravotnictví David Rath na základě výsledků kontroly hospodaření VZP tvrdil, že dvě oslovené firmy by byly schopny stlačit náklady na Pohodu pojištěnce pod 40 milionů korun. Radek John uvedl, že firmy oslovené Davidem Rathem nezapočítaly do kalkulace distribuci časopisu poštou, jež tvoří většinu celkových nákladů. ORA PRINT získala zakázky i od dalších státních společností, produkovala multimediální DVD a seriál pro Lesy České republiky, "pořady zaměřené na ekologickou výchovu mládeže" pro Pražskou energetiku, nebo "cyklus komunikačních pořadů zaměřených na bezpečnost silničního provozu", který byl kladně hodnocen v periodiku Listy Hlavního města Prahy.

V hospodářském roce končícím 30. června 2006 ORA PRINT nakoupila akcie farmaceutické společnosti Zentiva za 10 milionů korun, aby je v následujícím hospodářském roce prodala za cenu o 17 procent vyšší.

V lednu 2009 Hospodářské noviny zveřejnily informaci, že Lesy České republiky si na základě výběrového řízení u ORA PRINT objednaly v 1000 výtiscích 88stránkovou knihu a 500 kusů DVD Zvěřinové hody Evy Pilarové za 3,9 milionu korun.

Za ORA PRINT smlouvu s Lesy ČR podepsal předseda představenstva Radek John spolu s místopředsedou Kazimirovičem. Podle České televize celková fakturovaná cena byla 4 165 000 Kč, zatímco jiné nakladatelství, které bylo náhodně vybrané ČT celkové náklady na výrobu odhadlo na 220 tisíc Kč. Společně s odměnami za fotografie a texty by náklady nepřesáhly půl milionu. Radek John k tomu podle ČT uvedl: „Já jsem na tom projektu nedělal. Jediné, co já jsem udělal, je, že jsem podepsal smlouvu, která vznikla na základě výběrového řízení a byla to smlouva nejen na knihu, ale i na desetidílný cooking show seriál. Nebylo mi na vysoutěženém projektu nic divného.“ Podle ČT však částka byla ve faktuře výslovně uvedena u položky „za zhotovení 1 000 ks kuchařky v knižní podobě“ včetně DPH, zatímco DVD byly vyfakturovány v následující položce za dalších 476 tisíc Kč.

Generální ředitel Lesů ČR Svatopluk Sýkora uvedl, že ORA PRINT jako vítězná firma nabídla nejnižší pořizovací částku.

Ve finančním roce končícím 30. června 2008 činily mzdové náklady společnosti 13,3 milionu korun, třináctkrát více než v roce předchozím, přestože stále zaměstnávala pouze osm zaměstnanců.

Radek John byl předsedou představenstva společnosti ORA PRINT až do 22. června 2009. 13. července 2010 byl John jmenován ministrem vnitra v nové vládě s tím, že jeho prioritami bude omezení korupčního prostředí na daném ministerstvu a boj proti extremismu.

V prosinci 2010 byly zveřejněny informace o údajné korupci na ministerstvu životního prostředí, na kterou upozornil tehdejší šéf Státního fondu životního prostředí Libor Michálek. Poté, co Libor Michálek podal 13. prosince 2010 trestní oznámení kvůli podezření z trestného činu při zadání veřejné zakázky a při veřejné soutěži, byl následujícího dne ministrem Pavlem Drobilem odvolán. Michálek údajně Radka Johna na své podezření upozornil už několik měsíců předtím. John se ke kauze vyjádřil takto: "Pan Libor Michálek se na mne obrátil již na konci léta tohoto roku na půdě Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky. Požádal mne tehdy o radu, jak postupovat v obtížné situaci, do níž se dostává. Byl tehdy čerstvě ve funkci šéfa Státního fondu životního prostředí a měl obavy, že na tomto fondu může dojít k nestandardnímu ovlivňování veřejných zakázek a nakládání s majetkem. V té době však neměl v ruce nic konkrétního, šlo pouze o podezření, že k účasti na nějakém protiprávním jednání bude nucen. Bylo zjevné, že v době naší schůzky neměl pan Libor Michálek v ruce nic, čím by své domněnky podpořil. V souladu s tehdy připravovaným protikorupčním manuálem MV jsem jej upozornil, že jeho případné tvrzení bude mít stejnou váhu jako tvrzení osoby, která se trestného činu dopustí, a bude se mu tedy těžko prokazovat. Proto může být jistou výhodou, kdyby prvotní podnět zdokumentoval a tento záznam poté poskytl policii ČR jako podporu pro svá tvrzení." Na konci prosince 2010 John prosadil odvolání policejního prezidenta Oldřicha Martinů. Jako důvod mimo jiné udal to, že právě Martinů informoval premiéra Petra Nečase o tom, že se Michálek se svým podezřením dlouho před zveřejněním obvinění Johnovi svěřil. To ale tehdy bylo pouze součástí tajného policejního spisu.

24. ledna 2011 jmenoval do funkce nového policejního prezidenta Petra Lessyho.

Ale vraťme se na začátek, k podivným zakázkám od VZP a Českých lesů.

Tvrzení, že smlouvy o objemu více jak půl miliardy Radek John podepisoval bez vědomí jejich obsahu, a to za paušální odměnu 10.000,- Kč bez jím deklarované odpovědnosti statutárního orgánu pouze budí podezření z korupce.

Na straně Radka Johna stojí pro mne záhadná figurka Michal Moroz. Osoba kontroverzně napojena na miliardové firmy, ve kterých působí jeho otec (agent STB ROSS) a další osoby, u kterých lze dohledat vazby na bývalou STB. Radek John se za Michala Moroze zaručil a garantoval jeho odbornost. Radek John odborností, zdá se nazývá  pokuty za neoprávněně nakládání s osobními údaji, kdy se místoprezident distancoval od jeho aktivit s omluvou, že netušil, že se toto sdružení bude podílet na pomluvách. Michal Moroz dlouhodobě působil ve všech soukromých společnostech, a to i přesto, že Radek John uvedl, že již není s firmami aktivně spojen.

V Moroz & Partner s.r.o. byl společníkem a to i přesto, že v této věci bylo deklarováno Radkem Johnem, že firma byla již prodána a zcela jistě najdeme na internetu mnohem více rozporů ve vyjádření se Radka Johna

Zarážející byla reakce pana Johna na fakt, kdy ČSSD chtěla, aby veřejnosti vysvětlil nejasnosti kolem své osoby, s kuchařkou či předraženým časopisem. Reakcí bylo podání žaloby a požadovaná omluva. Tohle je pohled pana Johna a transparentní politiku u nás?

Při sestavování vlády padají často ohlasy jako: s komunisty ne. S těmi nechceme mít nic společného. Pokud se zpětně podívám a od roku 1989, kdy byla ona sametová revoluce a první svobodné volby se od komunistické strany každý distancoval. I v dnešní době jsou tyto hlasy slyšet. V mediích se dočítáme, že České republice zatím vláda rudé barvy nehrozí.  Někdo v ní byl, jiný ne. Někomu stačilo dělat  redaktora ve svazáckém časopise soudružky Mladý svět a byl nejprivilegovanějším pracovníkem. Šéfredaktorkou Mladého světa byla  Olina Čermáková, manželka tehdy nejvyššího cenzora - předsedy Úřadu pro tisk a informace.  Mladý svět byl za totality sdělovací prostředek ÚV SSM. A vrcholný stranický tisk si vybíral jen ty nejschopnější, nejkonformnější  a natolik „spolehlivé“,  že ani nemuseli do KSČ.

Popřít pravděpodobně nelze ani existence svazku STB s krycím jménem Rajon ani snahu pana Johna jmenovat do čela Policie dalšího člena STB, pana Tomáše Kuželu.

Pana Johna jsem si vybrala zcela záměrně. Vedla mě k tomu snaha přesvědčit se, zda i ten, kdo hlásá vodu, sám ji pije. Bohužel jsem opět narazila a zjistila jsem, že kázat vodu a pít víno je v dnešním politickém světě České republiky  zcela normální a že můj děd měl pravdu. Proto neodsuzujte stáří. Má zkušenosti a nejlépe ví, že chlév s prasaty má jen jedno korýtko a pokud nechtějí umřít hlady, musí k němu jít…

Někde jsem četla:  Demokracie je hezká věc, ale pokud rozhodují "zmanipulované" masy lidí, tak to může dopadnou jako například v Lybii, kde existovala 100% přímá demokracie se jménem Muhamar Kadáfí.

 

Zdoje: cs.electionsmeter; ceskamedia; parlamentnilisty  a jiné veřejně dostupné servery.

Autor: Petra Zámečková | středa 30.5.2012 11:45 | karma článku: 29,01 | přečteno: 1850x