Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Zloději pod rouškou Vatikánu - Církevní restituce

Církve mají podle vládního návrhu dostat majetek v hodnotě asi 75 miliard korun. Stát by jim měl ještě po dobu třiceti let dát 59 miliard korun navýšených o inflaci. Ještě 17 let by měl stát navíc přispívat na platy duchovních, tj. 1,5 miliardy korun za rok. Myslím si totiž, že ač si myslí někteří naši představitelé pravý opak, vlastníky majetku tohoto státu jsou jeho občané, nikoli jeho představitelé, ať už zastávají jakoukoli funkci. Ti jsou pouze správci, respektive úředníky společnosti, která se nazývá stát. A měli by být už konečně jednou této společnosti za své počínání odpovědni. A v případě takových majetkových přesunů, by měli rozhodovat o svém majetku jeho vlastníci, tedy tito vzpomínaní občané. Zejména v případě, kdy má být tento majetek k užitku pouze čtvrtiny občanů, vzhledem k počtu věřících. Ostatní si své zájmy a duchovní potřeby platí sami. Proto, pokud by naši představitelé mysleli církevní restituce poctivě, měli jejich rozhodnutí předložit referendu.

Vraťme se do historie církevního majetku. Ta nám říká následující:

Klíčovou dějinnou událostí pro naši dobu ve vztahu státu a církví byly reformy Josefa II. v roce 1781. Byly zrušeny kláštery, které se nezabývaly vzděláváním, či charitativní činností, založen náboženský fond, ze kterého Josefinský stát vyplácel duchovním platy a podporoval církevní charitativní činnost, a to jak z výnosů majetku, který církev do té doby užívala, tak podle potřeby ze státního rozpočtu. Z tohoto fondu se v monarchii financovalo mimo jiné vybudování asi 1700 nových farností (v Čechách jich bylo 250), a to tak, aby každá obec, s nejméně 700 lidmi, měla faru a nikdo neměl mít pěší chůzi cestu do kostela delší, než hodinu.

Další reforma, která se dotkla majetku, se kterým církev hospodařila, byla roku 1919 první pozemková reforma. Jejím cílem bylo přerozdělit zemědělskou půdu nad 150 ha a půdu obecnou na 250 ha. Takto byly pozemky a statky, kde církev hospodařila rozparcelovány a přerozděleny. Reforma probíhala až do roku 1938 a kvůli válce nebyla dokončena. Církev byla dál placena státem. V Československu byl v roce 1926 přijat kongruový zákon (kongrua je plat duchovního ve státech, v kterých není odluka církve a státu) a duchovním kongruovaných církví (římskokatolická, řeckokatolická, pravoslavné a na Slovensku i evangelické a židům) byl vyplácen plat od státu. Ostatní církve (českobratrská, československá, starokatolická i židé) dostávaly pravidelnou státní dotaci.

V roce 1945 přišla církev o správcovství řady klášterů, které kolaborovaly s Němci.

V roce 1946 dochází k druhému pozemkovému zákonu, tzv. revize prvního pozemkového zákona, kterým se zabírala další půda. V listopadu 1947 vyšlo vládní nařízení, jak tuto reformu provést s tím, že církvi mělo zůstat 5 203 hektarů půdy, jinak vlastnické právo bylo omezeno na 50 hektarů půdy. 

S příchodem komunismu věci nabraly další spád, došlo k rušení klášterů, internaci mnichů a kněží, zrušení výuky náboženství na školách. Nicméně již nedocházelo k dalšímu "zestátňování" majetku církví, neboť ten církvi nepatřil, ta jej pouze užívala a to vzhledem k historii, již ve velmi omezeném množství.

Domnívám se, že naši politici byli zvoleni, aby hájili zájmy lidu, nikoliv církví. Dříve se hříchy vykupovaly odpustky a nabízí se mi otázka: JAK VELKÝ ODPUSTEK VÁM NABÍDLA ŘÍMSKOKATOLICKÁ CÍRKEV?

Po celou dobu se tu mluví o církevní restituci. Církví tu máme několik, ale toto se týká především církve římskokatolické, a dále je třeba si uvědomit, že převážná část majetku před Bílou horou patřila protestantům.

Máme dát miliardy za majetek, jehož soupis se bude dělat dodatečně? Mám tomu rozumět tak, že pan Kalousek si jde koupit nemovitost, kterou zaplatí předem, nikdy ji neviděl a vůbec nepátrá po tom, zda ten, kdo ji prodává, ji také vlastní? Prostě zaplatí? Dle iDNES zdůraznil ministr Kalousek následující:  "Zbavme se především představ, že tlustý prelát si nacpe peníze do pytle a zmizí s nimi do zahraničí. Stát ročně miliardou a půl financuje platy duchovních. To skončí," zdůraznil ministr. Jistě, pane ministře, za 17let!!!! Jak může ministr financí na adresu Jaromýra Tejce sdělit následující: “Podlehl jste demagogii zlodějů. Hájíte tedy demagogii zlodějů. Jste lhář a demagog!“ Pravděpodobně pan Kalousek stal před zrcadlem a vedl monolog!!!

Díky početní převaze, kterou vládní koalice ve Sněmovně má, zřejmě církevní restituce prosadí, i když původně váhaly VV, které žádaly o to, aby byl vydán jen nemovitý majetek a finanční odškodnění bylo odloženo. Je s podivem, že pro danou věc zvedla ruce právě tato strana. Nejspíše to bude tím, že jím pan Nečas pohrozil tím, že odvolá ministry VV.

Ach ta svoboda, ta demokracie.

MUDr. David Rath je žalován za údajnou korupci, zatímco vláda „vrací“ církevní majetek z čistě morálních důvodů. Přeci jen máme tu vládu, kde každé jejich slovo je křišťálovější než křišťál sám a změny na postech ministrů za doby jejího působení byly z důvodů „nachlazení se nemocí zlatinkou“. Morálce věří jen nejfanatičtěji oddaní věřící ve vládní trojkoalici. Nebo snad už čtyřkoalici, když kde se vzala, tu se vzala, objevila se strana LIDEM, která sice nebyla zvolena ve volbách, zato má důležitý úkol – a tím je prosazení právě „církevních restitucí“. Tedy toho jednoho z největších tunelů všech dob, za který by měl jít někdo sedět do kriminálu, vždyť již počátkem devadesátých let řekl kardinál Tomášek, že církev nemá vůči státu již žádných dalších požadavků.

MUDr. Rath ve svém projevu měl pravdu. Je jen malinkatou rybičkou. Těch jeho pár drobných, které se u něj našlo? Oproti tomu, co se vláda pana Nečase chystá udělat, co našim vládním představitelům beztrestně prošlo, kolik kauz se nevyřešilo, viník nepotrestán, kolik miliard vylétlo komínem: IZIP, Opencard, kauza Drobil, ProMoPro, kauza Lesy ČR, Viammont a mnoho dalších. Možná s trochou nadsázky se mi chce říct: Snad právě proto pan Kalousek chce uhlíkovou daň…Věří, že se mu ty miliardy vrátí zpět. Dost možná by stačilo, kdyby vládní představitelé našeho státu navštívili své bankovní účty a nejlépe ty, které mají v daňovém ráji!!

K navrácení majetku došlo i po roce 1989.

Může mi někdo odpověď, kolik poslal stát Vatikán, vatikánská banka, na opravy klášterů, kostelů, které tady padají? Vsadím se, že nic. Veškeré opravy jsou hrazeny ze státního rozpočtu, z rozpočtu krajů, měst.

A komu tento majetek právně dáváme? Vatikánu! Cizí mocnosti, cizímu státu. Žádným duchovním hodnotám, charitě, sociálním službám, ale konkrétní politické síle. Má svůj stát, hlavu svého státu. Takže tady je vládní většina, která prostě rozhodne o vyvedení majetku státu a o tom, že občané budou muset ze svých příjmů platit cizímu státu, státu Vatikánu. A jsem zvědavá, kolik těch peněz přijde zpátky, na opravy chátrajících kostelů, kaplí aj.

Již jednou jsem psala o kuponové privatizaci.

Na chvíli se k ní vrátím. Kolik vylétlo oknem miliard?? 100 miliard? 300 miliard? 500 miliard? Daňoví poplatníci to zaplatí, stala se někde malinkatá chybička a máme tu další, malinkatou bezvýznamnou chybičku.

K výše uvedenému uvádím, že dne 18. ledna podala spisovatelka Lenka Procházková trestní oznámení na předsedu české vlády Petra Nečase a všechny členy jeho kabinetu. V oznámení, které osobně předala na Nejvyšším státním zastupitelství v Brně, vyslovuje podezření, že vláda ČR se dopustila trestných činů v souvislosti s návrhem zákona o vyrovnání státu s církvemi. Pod Nejvyšší státní zastupitelství totiž patří šetření trestné činnosti mimořádně velkého majetkového rozsahu. Šetření zastaveno.

Česká republika není republikou demokratickou, stává se z ní policejní stát. Česká republika se stává zemí absolutního bezpráví, kde se brány z ocele, kterými má být Ústava ČR, její zákony, justice, otvírají cinkotem zlatých měďáků, kde za namalovaná tykadla na tramvaji hrozí kriminál a za miliardové úniky potlesk představitelů státu a tichá podpora demokratického prezidenta. Stáváme se zemí, kde se neřeší blaho lidu, kde se neřeší sociální politika, kde se neřeší základní lidské potřeby – nikoho nezajímá, že se nerodí děti, že na dnešní třicátníky nebude mít kdo pracovat. Chybí podpora rodin s dětmi aj. Raději se staví třetí důchodové pilíře. Zatím. Raději se zvednou poplatky v nemocnicích, příplatky za léky. Už jsme klesli tak hluboce, že si budeme moci koupit i doktora. Máme menší platy, dražší potraviny, dražší léky, dražší životní náklady, nižší životní úroveň.

Tiše se naše společnost rozděluje na bohaté a chudé. Za chvíli nebude žádná střední třída. Za chvíli se budou ke každé společnosti či nemocnici stavět krematoria. Co se to stalo s tou naší zemí? Kam se ztratila ta hrdost být ČECH. Jak je možné, že se z osob, kterým jsme dali ve volbách důvěru, stala bezpáteřní individua, které se neštítí upřednostnit své blaho nad blahem své země, zneužít důvěry voličů k prosazení svých cílů a záměrů...... Jen pro cinkot zlaťáků, jen pro pár měďáků!!

 

Autor: Petra Zámečková | čtvrtek 7.6.2012 17:22 | karma článku: 37,66 | přečteno: 2296x
  • Další články autora

Petra Zámečková

Musíme si pomáhat...

Včera jsem měla neuvěřitelný a jen těžko popsatelný zážitek. Společně s kamarádkou jsme navštívili malou Sofinku v Kuřimi....a jak jsme k ní došli? Snažíme se pomáhat, protože věříme, že Ti co pomoc skutečně potřebují se bez pomoci ostatních, neobejdou. Snažíme se pomoci tentokrát dětem a proto jsme se rozhodli, že uspořádáme koncert kapel a výtěžek z celého věnujeme právě zástupcům organizaci, které se o tyto děti starají. Bližší informace naleznete na www.rockprtatum.cz

5.9.2012 v 12:21 | Karma: 16,57 | Přečteno: 1363x | Politika

Petra Zámečková

...další absurdita ČR...

Sotva otevřu ranní zprávy již na úvod na mne padne titulek: „..potřebuje dítě k životu elektřinu nebo tekoucí vodu...Určí zákon....“

19.7.2012 v 8:35 | Karma: 27,91 | Přečteno: 1906x | Politika

Petra Zámečková

Čas voleb, čas prázdných slibů

Dnes jsem cestou do práce zahlédla jeden billboard, za kterého se na mě zarytě díval Miloš Zeman a já jsem se jen tiše pousmála a v hlavě mi přelétla myšlenka: „ a je to tu opět“. Myšlenka ale bylo, zdá se málo a z neznámého důvodu ji pronásledovala slova: „...a tváře se tam nemění, pouze tituly a příjmení a kdo má peníze vystaví svou mordu u dálnice na billboardu....“

17.7.2012 v 10:50 | Karma: 36,41 | Přečteno: 1971x | Politika

Petra Zámečková

Kradu – kradeš – krademe, díl třetí: Radek John

Radek John byl jeden z těch, který v předcházejícím volebním období hlásal, že je zapotřebí vyplenit korupci z ČR. Se „svoji“ stranou Věci Veřejné, s předvolebními sliby dokázal „zmanipulovat“ tolik voličů, že se tato pro nás doposud nová stana dostala do vlády. Někteří z těch, kteří uvěřili těm, kdo hlásali „ pryč s korupcí“ stále věří. Neodsuzuji Věci Veřejné za svoji snahu, byť zůstala snem, ale jak říkával můj děd: pokud chceš žít s prasaty ve chlévě, musíš s nimi jíst ze stejného koryta.

30.5.2012 v 11:45 | Karma: 29,01 | Přečteno: 1850x | Politika

Petra Zámečková

Kradu - kradeš - krademe; díl druhý: Drábek versus Rath

Sociální karty pana Drábka Sociální karty mají sloužit jako průkazky pro příjemce peněz od státu, měly by se na ně vyplácet veškeré podpory, dávky a příspěvky. Na ně by podle rozpočtu ministerstva mohlo putovat asi 86 miliard korun. Na nákladech na provozování systému a vyplácení by resort ročně mohl ušetřit asi miliardu korun.

29.5.2012 v 12:45 | Karma: 36,41 | Přečteno: 2036x | Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní

2. května 2024  21:36,  aktualizováno  21:50

Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...

O menopauze musíme mluvit, burácela herečka Halle Berry před Kapitolem

2. května 2024  21:41

Slavná herečka Halle Berry se zapojila do americké politiky, když podpořila senátorky snažící se o...

Sluší se, aby zaměstnanec věděl, proč je propouštěn, řekl Juchelka

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  20:58

Poslanci se přeli o změnu zákoníku práce. Opozici se ho nepodařilo vrátit vládě k přepracování....

Proč mají Japonsko a Indie problémy? Protože jsou xenofobní, kázal Biden

2. května 2024  20:57

Americký prezident Joe Biden označil Japonsko a Indii za „xenofobní“ státy, které nevítají...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 19
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3068x
Státní zaměstnanec s názory, které se nenosí

Seznam rubrik