Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Fridays For Reason #4: Obchodníci se strachem

O tom, že zemské klima se mění kvůli lidem, prý panuje mezi vědci naprostý konsenzus. Každý, kdo se snaží oponovat zprávám mezinárodního panelu pro změny klimatu se prý staví proti vědeckému poznání.

Dokonce i sám papež, pro mnohé lidi nepopiratelná morální autorita, se vyjádřil ve smyslu, že ti, kdo vystupují proti klimatologickému konsenzu, jsou zpátečníci a tmáři. Můžeme si jen klást otázku, kdy se proti těmto heretikům začnou vést inkviziční procesy…

Jenomže ono to s tím vědeckým konsenzem není tak jednoznačné, jak se nám snaží zelená propaganda namlouvat.

Každý vědecký obor má za sebou celou řadu omylů a nepřesností, které byly následně poctivým vědeckým úsilím racionálně vyvráceny a opraveny. Tzv. klimatická věda je však nejen oborem plným omylů, ale také lží a podvodů.

Již poměrně dlouhou řádku let provozuje historik Vítězslav Kremlík server Klimaskeptik.cz, kde odhaluje a čtenářům představuje různé podvody a nepravdy, které na nás chrlí environmentalistické hnutí. Před několika týdny vyšla jeho kniha nazvaná Obchodníci se strachem. V ní uceleně popisuje pozadí současné klimatologie, která se vlastně zpronevěřila poslání racionální vědy a stala se pouhým nástrojem dogmatických ekologických aktivistů a mocichtivých politiků. V knize se dočteme o aférách jako byla např. Climategate, dozvíme se o fungování a zákulisí mezivládního panelu IPCC, a také o špinavých praktikách, které klimatologické hnutí používá k očernění a likvidaci každého vědce, který projeví nesouhlas nebo nabídne alternativní teorii nebo řešení.

Vítězslav Kremlík jednoduše vysvětluje, proč se to celé děje: strach je totiž lukrativní komodita. Přináší peníze i politickou moc - za předpokladu, že se najde dostatek lidí, kteří jsou ochotni se iracionálnímu strachu podřídit.

Posuďte sami:

“Henk Tennekes (nar. 1936) býval ředitelem nizozemské meteorologické služby KNMI. Jeho kniha o atmosférické turbulenci Úvod do atmosférických turbulencích z roku 1972 patří dodnes k hlavním učebnicím v oboru. Když však OSN založila klimatický panel a obor se začal politizovat, Tennekes začal veřejně kritizovat skleníkovou hypotézu. ‘Znepokojuje mne arogance vědců, kteří lehkovážně tvrdí, že dovedou vyřešit klimatický problém, pokud dostanou více peněz. Znepokojuje mne, jak se spoléhají na nové superpočítače,’ psal v 90. letech. Načež byl vyhozen z práce, protože takové názory byly politicky nepohodlné. těžko se pak protloukal. ‘Lidé z KNMI se mi stále vyhýbají jako malomocnému. Protože říkám něco jiného, než je dogma jejich klanu. Nejprve musíte věřit tomu, co oni, teprve pak je vám dovoleno se zapojit do jejich diskuzí,’ cituje Tennekese článek v de Telegraaf. V roce 2010 vystoupil z nizozemské akademie věd na protest proti politizaci vědy. O dva roky později byl jedním ze signatářů dopisu ‘No need to panic about global warming’, který skupina vědců otiskla ve Wall Street Journal.”

Není nic zlého na důvěře vůči vědě - ve své pravé podstatě je to racionální. I když dané vědě nerozumíme, důvěra vůči ní je výrazem uznání rozumu jako jediného nástroje poznání, jenž má člověk k dispozici. Stejně tak je v pořádku chovat nedůvěru vůči moci, vůči politice. Jak se však stavět vůči totálně zpolitizované vědě? Vůči vědnímu oboru, v níž se rozum dostal až na druhou kolej, a prim hraje moc?

Zatímco racionální, objektivní vědecký přístup dostal před padesáti lety člověka na Měsíc, dnešní zpolitizovaná klimatologie je s to dostat člověka zpět do jeskyně.

Tak zase příští pátek...

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Luboš Zálom | pátek 26.7.2019 13:03 | karma článku: 30,63 | přečteno: 822x
  • Další články autora

Luboš Zálom

Kingdom Come, svoboda a trh

České internetové vody rozbouřil článek zveřejněný na jistém blogu na serveru idnes.cz. Autor textu v něm z jakéhosi ekonomicky-morálního hlediska rozebírá chystané vydání počítačovými hráči toužebně očekávané hry Kingdom Come 2.

20.5.2024 v 13:55 | Karma: 26,88 | Přečteno: 2984x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Luboš Zálom

Chvála neposlušnosti

Austrálie zavedla tábory pro odpírače karantény. Kanadský Quebec zavádí pro neočkované občany speciální daň. Řecko jim zase uděluje pokutu 100 euro měsíčně. Itálie se chystá zakázat neočkovaným chodit do práce...

14.1.2022 v 18:43 | Karma: 40,86 | Přečteno: 2253x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Luboš Zálom

Vydržme!

17. listopad je nebo spíše měl by být svátkem těch, kteří se neohnuli a nepodvolili. A dokázali se v pravý čas postavit za svou věc a za svoji svobodu.

18.11.2021 v 15:20 | Karma: 35,07 | Přečteno: 1105x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Luboš Zálom

Volby skončily. Nezapomeňte.

Před necelým měsícem skončily volby, které byly mnohými líčeny jako přelomové. Jako cesta ke změně. Na jaké změny se tedy můžeme těšit?

2.11.2021 v 15:00 | Karma: 23,99 | Přečteno: 806x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Luboš Zálom

Morální architektura zelených koncentráků

Volební kampaň by dnes více než kdy jindy měla akcentovat téma svobody, práv jednotlivce, ekonomických principů a trhu. Místo toho jsme se dočkali obvyklého festivalu ideové vyprázdněnosti a plochých frází.

29.9.2021 v 13:08 | Karma: 33,31 | Přečteno: 1030x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Veselý se omluvil za urážku Vášáryové. „Reagoval jsem neadekvátně,“ řekl

22. května 2024  9:41

„Milá slavná Vášáryová, ty spodino, já Ti ze srdce přeju, aby Ti mráz roztrhnul p*del. Já jsem si...

Poslanci rozhodují o zkrácení doby oddlužení z pěti let na tři roky

22. května 2024  5:55,  aktualizováno  9:39

Přímý přenos Zkrácení doby oddlužení z nynějších pěti let na tři roky pro všechny dlužníky schvalují poslanci....

Na Rychnovsku se střetl vlak s autem, tragickou nehodu nepřežili dva lidé

21. května 2024  18:15,  aktualizováno  22.5 9:26

Při dopravní nehodě auta s vlakem v Čermné nad Orlicí na Rychnovsku zemřeli v úterý dva lidé. Na...

„Neviděli jsme od něj nic než dobro.“ Írán se loučí s Raísím, hrozí Izraeli

22. května 2024  8:57

Íránský duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí zahájil ráno za účasti desítek tisíc lidí smuteční...

Vyhrajte rodinné vstupné do BRuNO family parku
Vyhrajte rodinné vstupné do BRuNO family parku

Jestliže vás trápí proměnlivé jarní počasí, máme pro vás tip, kam vyrazit, když počasí zrovna nepřeje. BRuNO Family Park v Brně se postará o zábavu...

  • Počet článků 280
  • Celková karma 26,88
  • Průměrná čtenost 2480x
Jsem zastánce svobody jednotlivce a laissez-faire kapitalismu a hlásím se k odkazu myslitelů jako byl Ludwig von Mises, Murray Rothbard nebo Frederic Bastiat. Především jsem však stoupencem filozofie Objektivismu americké filozofky a spisovatelky Ayn Randové, podle mě nejvýznamnější obhájkyně svobody jednotlivce a kapitalismu. Od začátku 2014 člen Strany svobodných občanů, od 2019 místopředseda strany, dříve předseda středočeského krajského sdružení, lídr koalice Svobodných a Soukromníků pro volby do středočeského krajského zastupitelstva pro rok 2016 a středočeský lídr do parlamentních voleb 2017. V současné době zastupitel v Berouně za sdružení Lepší Beroun, které kandidovalo s podporou Svobodných a prosazuje jejich zásady komunální politiky. Dále mě lze charakterizovat jako příležitostného cyklistu, malíře, berounského patriota, příznivce jazzu a art-rocku a špatného hráče billiardu.