Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Mé spolužití s muslimy v Čečensku - Ičkerii

Psal se rok 1997 a já souhlasil se zahraničním pracovním pobytem v Čečensku – Grozném. Bylo to v době po první rusko – čečenské válce, kterou vyhráli Čečenci. Let do Moskvy, nezbytná návštěva Rudého náměstí, přespání v Českém Domě a letecké pokračování směr Čečna.  

Dle pracovního zadání Stavoinformu Kroměříž jsem se měl podílet na zprovoznění elektro částí přečerpávacích stanic odpadních vod, které byly po válce nefunkční. Samotný Groznyj leží na rovině a po určitých vzdálenostech je nutno odpadní vody zvednout výkonnými čerpadly o několik metrů nahoru, aby mohly zase samospádem pokračovat dále. Okolo Grozného je pak hornatá oblast s ropnými vrty.

Letiště v Grozném bylo rozbombardováno a tak jsme přistáli na zelené louce v sousedním Ingužsku. Tam si mě vyzvedli tři ozbrojení Čečenci a starou Volhou jsme se vydali přes řadu silničních zátarasů a vojenských hlídek směr Groznyj, který jsem znal ze školních učebnic jako město zeleně, parků a paneláků.

Po příjezdu do města jsem si představoval, že tak nějak vypadal Stalingrad po II. světové válce. Město bylo rozbombardováno, obchody neexistovaly, prodávalo se na ulicích v katastrofálních hygienických podmínkách. Sklepy paneláků byly zaplaveny odpadními vodami nefungující kanalizace, což příšerně smrdělo.

Ozbrojený doprovod po celou dobu pobytu byl nutný, aby mě nemohla jiná skupina Čečenců unést a následně požadovat vysoké výkupné, což byl v té době nejvýnosnější byznys. Pro případ, že by se přece jen podařilo nějakému únosci přiložit mi nůž pod krk, byla instrukce taková, že moji ochránci mi samopalem prostřelí nohy, já se vlastní vahou svěsím a útočník si tím pádem odkryje hlavu pro zásah ochrančíků.

Vztah Čečenců ke mně byl celkem dobrý. Nesměla se ovšem začít konverzace na téma křesťané – muslimové. V té dávali jasně najevo, že jsou to muslimové, kteří jsou předurčeni, aby vládli světu.

Můj odlet z Grozného uspíšila druhá rusko-čečenská válka, ve které vyhrálo Rusko.

Čečna a další muslimské země jsou učebnicovým příkladem nesmyslných náboženských válek s ekonomickým a politickým pozadím, kde není vítěze. Řešení zatím neexistuje a civilních obětí přibývá. Máslo na hlavě mají i politici, kteří zahrnují tyto oblasti do sfér svého vlivu, díky nerostnému bohatství.

Je třeba dostat pod kontrolu radikální skupiny, což stojí nemalé finanční prostředky. Poslední bombové útoky ve Volgogradu znovu připomněly výbušnost severního Kavkazu.

Autor: Stanislav Zálešák | středa 1.1.2014 14:28 | karma článku: 24,04 | přečteno: 1167x
  • Další články autora

Stanislav Zálešák

Mocenské zájmy USA a Ruska vítězí nad mezinárodním právem

USA a tehdejší Sovětský svaz zahájili v nedávných letech sérii vojenských intervencí v rozporu s Chartou OSN a bez podpory Rady bezpečnosti OSN. Bombardování Srbska, uskutečněné NATO pod vedením USA /1999/ zcela určitě nebylo v souladu s mezinárodním právem. Následné vyhlášení Kosovské nezávislosti na Srbsku, uznané USA a většinou členů EU rovněž nebylo košer. Následovaly války v Iráku a Afghánistánu bez podpory Rady bezpečnosti. Na řadu přišla Libye, Sýrie a další. Vstup vojsk Sovětského svazu do Maďarska /1956 / a Československa /1968/ rovněž neměl požehnání OSN.

26.7.2014 v 9:51 | Karma: 19,90 | Přečteno: 630x | Diskuse| Politika

Stanislav Zálešák

Nadávat a zvonit klíči už nestačí.

Dnešní vykazovaná úroveň žití občanů ČR nebere v úvahu skutečnost jejího dosažení s pomocí státního dluhu ve výši takřka 2 bilionů CZK. Pokud bychom odmyslili investice v této částce, dostali bychom se na úplně jinou standard of living. Rovněž při odečtení skutečné pomoci EU, tj. rozdílu mezi naším příspěvkem a tím co čerpáme v řádech stovek miliard, by nás dále posunulo s životní úrovní ještě níž. Zde nutno připomenout, že značná část evropských dotací se rozkrade a neúčelně využije na nesmyslné projekty. Je otázkou, zda by náš stát mohl bez zadlužování a pomoci EU ještě fungovat.

23.2.2014 v 16:48 | Karma: 22,60 | Přečteno: 716x | Diskuse| Politika

Stanislav Zálešák

Živnostníci – důchodci a „Přiznání k dani z příjmu“.

Jako živnostník – důchodce, který si v roce 2013 přivydělal na živobytí, dal jsem se s předstihem, dříve než začnou jarní práce, do vyplňování „Přiznání k dani z příjmu fyzických osob“, abych tak splnil svou vlasteneckou povinnost. Tentokrát ovšem s vědomím, že mě bývalý ministr Kalousek ostrouhá jako důchodce na dani patnácti procenty, bez možnosti odpočtu 24 840 Kč na poplatníka, jak bylo v průběhu roku ve sdělovacích prostředcích prezentováno. Vzniká zde sice paradox, že zatímco minimálně 90 % živnostníků – ne důchodců daně z příjmu neplatí žádné, důchodci –živnostníci mají být od r.2013 zdaněni naplno 15%. To aby si moc nevyskakovali.

26.1.2014 v 13:52 | Karma: 24,03 | Přečteno: 1817x | Diskuse| Ekonomika

Stanislav Zálešák

Proč nevěřím Sobotkovi.

Nový premiér se nechává slyšet, jak moc mu záleží na lepším žití občanů ČR. Podíváme-li se na jeho minulost zjistíme, že i on má máslo na hlavě.

26.1.2014 v 12:46 | Karma: 26,95 | Přečteno: 1040x | Diskuse| Politika

Stanislav Zálešák

Vrcholná politika jako řemeslo pro méně schopné

Chce li být někdo elektrikářem, topenářem, lékařem, nebo operátorem blokové dozorny jaderné elektrárny, musí absolvovat příslušný vzdělávací institut ukončený zkouškami, dále zdravotní prohlídky, další školení a doškolování, případně psychotesty a toto všechno v určitých lhůtách obnovovat.

12.1.2014 v 10:55 | Karma: 21,08 | Přečteno: 707x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Ženě se do ruky zakousl pes. Muž, který jí přispěchal na pomoc, zvíře zabil

29. května 2024  15:12

Ženu v Žihli na Plzeňsku vážně pokousal volně pobíhající pes. Na pomoc jí přiběhl příbuzný, který...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Brutální útok nožem v Mannheimu, policista po něm bojuje o život

31. května 2024  13:12,  aktualizováno  18:49

Šest lidí v pátek utrpělo zranění při útoku nožem na náměstí v centru německého Mannheimu, uvedla...

Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla

29. května 2024  13:51

Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...

Velký podfuk s výsluhou, nemocenská i v civilu. Policisté obírají stát o miliony

31. května 2024

Premium Státu rapidně rostou výplaty výsluh pro policisty, hasiče, celníky či dozorce. Loni Česká republika...

Zákon proti úhynu ryb. Všechny trubky svedené do řek se budou zapisovat

2. června 2024

Premium Rybáři si všimnou úhynu ryb v řece. Hasiči, zatímco havárii likvidují, na webové aplikaci vidí,...

Náš Den D. Jak se Čechoslováci v srdci Francie postavili divizi SS

2. června 2024

Premium Byla to nerovná bitva. Proti hrstce partyzánů stála elitní německá divize SS Das Reich na tancích...

Australský stát jmenoval tajemníka pro „pro změnu chování mužů“

1. června 2024  20:18

Guvernérka australského státu Viktoria Jacinta Allanová jmenovala poslance Tima Richardsona jako...

Papež se sešel s Čaputovou a matkami dívek, co zemřely při nehodě autobusu

1. června 2024  20:09

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová se v sobotu setkala ve Vatikánu s papežem Františkem. Na...

  • Počet článků 24
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 969x
Jsem z generece poválečných ročníků. Mám rád jižní Moravu.

Seznam rubrik