Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JR

J28a34n 50R51á33ž

27. 1. 2014 19:13

Zajímavý názor na tuto tématiku jsem našel na

http://www.tretivek.cz/201301/ke-sleve-na-dani-na-poplatnika-u-starobnich-duchodcu/

Osobně doporučuji, jak už to i zde zaznělo, že nebude-li  tento problém vyřešen opravdu pravomocně, čili rozhodnutím soudu, nejlépe Ústavního, do 31.března 2014, odpočet daně nepoužít, a počkat.

Mimochodem: K závaznému výkladu zákona je oprávněn zákonodárce (Parlament) a soud. Nikdo jiný. Takže výklad MF a podřízených složek není právně relevantní, neb se jedná jen o výklad zákona orgánem, který k tomu kompetentní rozhodně není, i když se tak tváří. Riziko  v případě uplatnění odpočtu  je,  že soud uzná výklad MF a DS za správný a pak by se poplatník sankcím neubránil. Kdo je trpělivý dočká se. I v našem Kocourkově se občas povede domoci se práva..

0 0
možnosti
Foto

Na základní slevu na dani na poplatníka ve výši 24.840 Kč jako starobní důchodce opravdu nemáte nárok. "Pokyny" jsou svým způsobem k ničemu, jelikož se musíte řídit zákonem a nikoli Pokyny. Nicméně jsem do Pokynů nahlédla; je tam odkaz na § 35ba, odst. 1, písm. a).  Není tam výslovně řečeno, že si může slevu uplatnit i starobní důchodce. Navíc je v tiskopisu pro rok 2013 (vzor č. 20) nová kolonka: "Údaje o starobním důchodu".

0 0
možnosti
Foto

Sice silně pochybuji, že by se tato diskriminace důchodců zrušila zpětně, tedy i pro rok 2013; na Vašem místě bych si ale stejně raději s odevzdáním daňového přiznání počkala až do nejzažší chvíle, tedy do 31. března.

0 0
možnosti

Asi nejlepší bude, když to zdaníte a pak požádáte o vrácení přeplatku.

2 0
možnosti
JJ

... opravným nebo dodatečným daňovým přiznáním.

Jde o to, kdo bude komu platit dost vysoký úrok 14% + REPO.

Takhle: On to asi Ústavní soud stejně zruší, to daňové znevýhodnění starobních důchodců. Ale než to zruší, tak by vám berňák mohl napálit ten úrok (musel by vám jej vrátit - ale máte ty peníze nachystané)?

Kdežto když to teď zaplatíte, podáte opravné daňové přiznání a požádáte o vrácení přeplatku a oni vám to zamítnou, tak potom, až to ústavní soud zruší, napálíte vysoký úrok vy jim.

0 0
možnosti
ZK

Z68d80e51n74a 37K18o26č13í

26. 1. 2014 17:37

Pan Babiš ještě stále není ministrem financí, takže nemůže být odpovědný za tiskopis, který je již dávno vytištěn. ;-)

3 0
možnosti

Teď jste to ovšem vykecal a financi už po vás půjdou. ;-)

2 0
možnosti
JJ

No, pro autora je asi výhodné, když po něm půjdou co nejdřív. Pokud ty peníze má nachystané. Jinak by totiž musel mít nachystané i peníze na úrok.

Ale on to ÚS počítám brzo zruší. Ale jisté to není. Nicméně - o daňovém znevýhodnění starobních důchodců už Ústavní soud jednou rozhodoval, byl to ještě Ústavní soud České a Slovenské federativní republiky, bylo to v roce 1992 a rozhodl nálezem SpZn Pl. ÚS 42/92 takto: http://portal.concourt.sk/Zbierka/1992/11_92s.pdf

0 0
možnosti
Foto

To jsou starosti o pár tisíc. Když jsem podnikal, měl jsem účetního ze staré školy a ten se řídil zásadou, že i stát musí být z něčeho živ a tak jsme z firmy platili ročně miliony na daních z příjmu.

0 0
možnosti
Foto

Neznalost platného zákona neomlouvá..... !!

3 0
možnosti
  • Počet článků 24
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 969x
Jsem z generece poválečných ročníků. Mám rád jižní Moravu.

Seznam rubrik