Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Vrcholná politika jako řemeslo pro méně schopné

Chce li být někdo elektrikářem, topenářem, lékařem, nebo operátorem blokové dozorny jaderné elektrárny, musí absolvovat příslušný vzdělávací institut ukončený zkouškami, dále zdravotní prohlídky, další školení a doškolování, případně psychotesty a toto všechno v určitých lhůtách obnovovat.

 

Živí-li se někdo vrcholnou politikou na úrovni poslance, musí se naučit zvedat ruku, nebo stisknout tlačítko dle instrukcí svého stranického vedení (o hlasování podle svého vědomí a svědomí nemůže být řeč, pokud se chce i v příštích volbách dostat na kandidátku), dále se musí naučit orientovat v PS, zařídit kancelář ve svém volebním obvodu apod. V rámci spravedlnosti nutno dodat, že i poslanci jsou absolventi škol řádného studia, nebo plzeňských rychlokurzů. Někteří z nich ani nestačili nastoupit do pracovního poměru a zabarikádovali se rovnou v politice.

Kdyby od roku 1989 seděl v poslaneckých lavicích výkvět naší populace, nemohly by vypadat naše zákony tak, jak vypadají a zadlužení našeho státu by bylo někde jinde. Na druhou stranu stávající stav umožnil zázračné zbohatnutí některých politiků a jejich kamarádů. Vinu za tento neutěšený stav můžeme dávat pouze sami sobě, protože svými zástupci v PS volíme stále stejné „trubky“.

Zákon o státním rozpočtu na 2014, kterým nás hodlají poslanci zadlužit o dalších 112 miliard na celkových 1,8 bilionu s ročními úroky 60 miliard Kč má údajně 900 stran. Nestálo by za úvahu snížit počet stran pro rok 2015 alespoň na polovinu a udělat ho vyrovnaný, zatím bez splácení dluhu?

Jestliže je nutno začít šetřit, musí se začít seshora a tím jsou prezident, premiér, vláda, poslanci tj. ti, kteří nás zadlužili, a skončilo by to u bezdomovců v parku před Wilsoňákem, kteří by si také mohli nějakou tu flašku odpustit a uklidit po sobě. Trafiku pro odložené politiky nezmiňuji, měla být už dávno zrušena.

K tomu, abychom si uvědomili, že stále zvyšujícím se zadlužováním směřujeme k pořádnému průseru, nepotřebujeme znát 900 stran státního rozpočtu, ani dvojné, trojné integrály a parciální derivace. K tomu nám stačí malá násobilka a selský rozum. Ten zase chybí novému vládnímu údernému komandu. Zachrání to všechno Babiš? A když ne on, tak kdo? Sobotkovy úsměvné opičky do kamer určitě ne.

Autor: Stanislav Zálešák | neděle 12.1.2014 10:55 | karma článku: 21,08 | přečteno: 707x
  • Další články autora

Stanislav Zálešák

Mocenské zájmy USA a Ruska vítězí nad mezinárodním právem

USA a tehdejší Sovětský svaz zahájili v nedávných letech sérii vojenských intervencí v rozporu s Chartou OSN a bez podpory Rady bezpečnosti OSN. Bombardování Srbska, uskutečněné NATO pod vedením USA /1999/ zcela určitě nebylo v souladu s mezinárodním právem. Následné vyhlášení Kosovské nezávislosti na Srbsku, uznané USA a většinou členů EU rovněž nebylo košer. Následovaly války v Iráku a Afghánistánu bez podpory Rady bezpečnosti. Na řadu přišla Libye, Sýrie a další. Vstup vojsk Sovětského svazu do Maďarska /1956 / a Československa /1968/ rovněž neměl požehnání OSN.

26.7.2014 v 9:51 | Karma: 19,90 | Přečteno: 630x | Diskuse| Politika

Stanislav Zálešák

Nadávat a zvonit klíči už nestačí.

Dnešní vykazovaná úroveň žití občanů ČR nebere v úvahu skutečnost jejího dosažení s pomocí státního dluhu ve výši takřka 2 bilionů CZK. Pokud bychom odmyslili investice v této částce, dostali bychom se na úplně jinou standard of living. Rovněž při odečtení skutečné pomoci EU, tj. rozdílu mezi naším příspěvkem a tím co čerpáme v řádech stovek miliard, by nás dále posunulo s životní úrovní ještě níž. Zde nutno připomenout, že značná část evropských dotací se rozkrade a neúčelně využije na nesmyslné projekty. Je otázkou, zda by náš stát mohl bez zadlužování a pomoci EU ještě fungovat.

23.2.2014 v 16:48 | Karma: 22,60 | Přečteno: 716x | Diskuse| Politika

Stanislav Zálešák

Živnostníci – důchodci a „Přiznání k dani z příjmu“.

Jako živnostník – důchodce, který si v roce 2013 přivydělal na živobytí, dal jsem se s předstihem, dříve než začnou jarní práce, do vyplňování „Přiznání k dani z příjmu fyzických osob“, abych tak splnil svou vlasteneckou povinnost. Tentokrát ovšem s vědomím, že mě bývalý ministr Kalousek ostrouhá jako důchodce na dani patnácti procenty, bez možnosti odpočtu 24 840 Kč na poplatníka, jak bylo v průběhu roku ve sdělovacích prostředcích prezentováno. Vzniká zde sice paradox, že zatímco minimálně 90 % živnostníků – ne důchodců daně z příjmu neplatí žádné, důchodci –živnostníci mají být od r.2013 zdaněni naplno 15%. To aby si moc nevyskakovali.

26.1.2014 v 13:52 | Karma: 24,03 | Přečteno: 1817x | Diskuse| Ekonomika

Stanislav Zálešák

Proč nevěřím Sobotkovi.

Nový premiér se nechává slyšet, jak moc mu záleží na lepším žití občanů ČR. Podíváme-li se na jeho minulost zjistíme, že i on má máslo na hlavě.

26.1.2014 v 12:46 | Karma: 26,95 | Přečteno: 1040x | Diskuse| Politika

Stanislav Zálešák

Kdo stojí za soustavným pomlouváním prezidenta a vlády?

Sdělovací prostředky, ať už novináři, nebo televize v poslední době soustavně a nesmyslně útočí, pomlouvají a diskreditují jak prezidenta, tak přechodnou vládu. Jediným vysvětlením, proč se to děje, zůstává řízená kampaň, které pak snadno podlehnou i někteří občané. Stokrát opakovaná lež se stává pravdou. Otázkou je, která část mocenských, politických a hospodářských struktur to vše řídí a financuje.

4.1.2014 v 9:22 | Karma: 35,91 | Přečteno: 2337x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Tahač s tankem a osobák zastavily, kamion už ne. Nehodu u Bohumína nepřežil člověk

4. května 2024  9:48,  aktualizováno  10:12

Při nehodě tří aut zemřel na dálnici D1 mezi Bohumínem a Polskem jeden člověk, další dva jsou...

Ňadra ze všech úhlů. Benátky vystavují nadčasovou a kdysi cenzurovanou krásu

4. května 2024  10:08

Jaké je jedno z nejranějších a nejtrvalejších témat v umění – a zároveň jedno z nejvíce...

Ukrajinista: Zelenskyj podporu ztratil, jeho lidé překračují ústavní rámec

4. května 2024

Vysíláme Na pozadí války začíná západní veřejnost se stále většími obavami sledovat domácí politickou...

Nových případů HIV za první čtvrtletí v Česku přibylo, část tvoří cizinci

4. května 2024  9:57

Nových případů infekce HIV v Česku bylo v prvním čtvrtletí 74, což je více než loňských 66 a...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 24
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 969x
Jsem z generece poválečných ročníků. Mám rád jižní Moravu.

Seznam rubrik