Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Přímá demokracie by dohnala Česko do katastrofy

Nejuniverzálnějším receptem nejprůměrnějšího českého nespokojence se současným stavem, vládou, režimem, ústavou, zákony atd. je přímá demokracie. Pojďme se jí podívat na zoubek.

Dejme tomu, že v Česku je rok 2010, volby do Sněmovny byly jen formalitou a je jedno, kdo v celém Parlamentu sedí, protože podle nové Ústavy má jen minimální pravomoci, politické strany jen píší návrhy zákonů, které se poté vytisknou na lístečky a občané si vybírají mezi variantami zákonů, které na lístečku naleznou.

Kámen úrazu #1: Kolik procent Čechů vládne dostatečnou erudicí, aby vědělo, jaký je stávající stav ohledně situace, o níž referendum probíhá, jaký zákon a proč se mění a co vlastně, včetně všech plusů a mínusů která předloha, psaná v právničině, znamená?

Kámen úrazu #2: Jak by se řešily otázky různých výdajů, které hradí ze svých kapes nejvíc pochopitelně ekonomicky produktivní obyvatelé, ale mohou o nich rozhodovat všichni? Dokázali by se zamyslet nad osudem peněženek těch, kteří vydělávají na chod celé země?

Exemplárním případem je důchodová reforma. Tři čtvrtiny obyvatel s ní nesouhlasí, přestože určité povědomí o tom, v čem reforma spočívá, má jen třetina! Česká populace žije v nebezpečném informačním vakuu, kdy česká média mnohem víc než o reformě samotné v rovině faktů servírují informace o stanoviscích opozice, která by byla pochopitelně nesouhlasná, i kdyby se do Sněmovny snesl fascikl zákonů o reformě s podpisem svatého Václava.

Dokázali by Češi udělat kvalifikované rozhodnutí v zemi, kde, jak nám ukázal jeden z posledních dílů populárního Pekla na talíři, se uživí na trhu vedle sebe poctivý kus masa a vedle něj jiný kus masa, napumpovaný vodou a chemikáliemi, oboje za stejnou cenu? Kdo tedy čte obsah lístků, které háže do urny, když tady dostatečné množství nakupujících není schopno ani přečíst dvě etikety?

Ovšem opravdovou šmakuládu v tomto ohledu nabízejí některé facebookové příspěvky, ze kterých plyne, že ač pisatel nemá sebemenší tušení o chodu státních institucí, milerád se k nim vyjádří. Například tak stačí, aby poslanci šli do své kanceláře, kde se složitá agenda vyřizuje pochopitelně snáze, nebo na jednání výboru, pročež nemohou být přítomni v jednacím sále (kde jsou ještě k tomu značně nekomfortní sedačky), a už si můžeme počíst o tom, jak by tam půlka Facebooku při pohledu na přímý přenos hrdě vletěla se samopalem a mačetami a udělala pořádek. Nehledě na to, že mnoho poslanců pracuje celý den doslova od rána do večera včetně víkendů.

A teď pohled na opačnou stranu, kterou si každý příznivec přímé demokracie rád bere za příklad: Švýcarsko, země fungující dlouhodobě a úspěšně na principu lidového hlasování a referend.

Švýcarsko je země s perfektním vzděláním, kde občan má přehled o svých právech i povinnostech a jeho svoboda je nedotknutelná. Respekt ke stanovisku druhého je neměnný a neoddiskutovatelný. Tak se může například stát, že se obyvatelé rozhodnou pro čistotu daného města a přilehlého jezera, vyjde v platnost sbírka zákonů a nařízení, která má toto zajistit (např. razantní omezení vjezdu aut do centra), a obyvatelé to bez výjimky respektují a nevymýšlejí kličky, jak se tomu vyhnout. (Rozdíl v Česku je zřejmý, jak osvětlil senátor Kubera – při prohibici si prostě místo Fernetu objednáte kafe, ale výsledek na stole je identický proalkoholním způsobem.) Naopak, nikdy se pak nestane, že by někdo na břehu jezera pálil listí a popel házel do vody.

Jednou z nedokonalostí Švýcarska je pak například dálniční systém, který je koncepčně propracovaný, ale na konkrétních místech pokulhává. Obyvatelé totiž rozhodují i o tom, zda chtějí mít dálnici za plotem, protože díky horám a nedostatku prostoru najdete ve Švýcarsku oproti České republice nepoměrně více domů, kde obyvatelé mají dálnici pět metrů od okna. Mnohdy pro obecné blaho dálnici odsouhlasí, ale čas od času se stane, že konkrétní vesnice dálnici ve svém katastru zamítne, a tak musí veškerá doprava dál pokračovat po lokálních komunikacích, než se vrátí na dálnici. Vidět je to např. na dálnicích 4 či 8. Nikdo si ale nestěžuje, protože funguje respekt k rozhodnutí druhého.

To je v ostrém kontrastu k českému vlezdoprdelismu, kdy mnohé nejčastěji zajímají cizí povinnosti a naše práva, málokdy naopak. Absolutně si nedokážu představit, jak by občané rozhodovali o zásadních věcech.

Posledním fenoménem, který bych rád zmínil, jsou plenky naší demokracie, které nedovolují zapustit hlubší kořeny politické kultury. Často se stane, že se určitá skupina obyvatel spojí s ostatními na vlně proti někomu, ale jakmile by na ně měla padnout odpovědnost, dávají od ní ruce pryč. Důsledkem toho je, že se vlastně už nikdo nevyzná ve všech protivládních iniciativách, ale tak nějak ruku v ruce v těchto dnech kráčí odboráři, komunisté, socialisté, nespokojení pravičáci, příznivci přímé demokracie (ať už to v českých podmínách má znamenat cokoliv), pseudorevolucionáři jako Ponert nebo Popelka a myriády dalších odrůd bojovníků proti současné vládě, zatímco bývalí voliči vlády nad ní buď zlomili hůl, nebo se věčně hádají, kdo z koaličních poslanců to packá víc. Nehledě na to, že naše politické elity (a už teď vím, že mě za to v diskuzi popravíte, jen prosím respektujte můj názor), které jsou percentuálně odpovídajícím výběrem populace nejen stranicky, ale i charakterově. Ne nadarmo máme poměrný systém.

Jak by to vypadalo s přímou demokracií v zemi, která se vždy umí rozhodnout o tom, co nechce, ale málokdy tuší, co vlastně chce? Co by se stalo s přímou demokracií, pokud si neumíme zamést před vlastním prahem?

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Václav Zaiml | sobota 30.3.2013 12:25 | karma článku: 42,51 | přečteno: 9159x
  • Další články autora

Václav Zaiml

Nevydařená hra s referendem #bregret

Referendum se mělo uskutečnit, nejspíš zachránilo konzervativce od osudu kdysi mocných liberálů, které téměř sežrali labouristé. Staly se v něm ale klíčové chyby.

29.6.2016 v 11:32 | Karma: 11,70 | Přečteno: 522x | Diskuse| Politika

Václav Zaiml

Ani Lítačka, ani Opencard. Praha by měla začít odkoukávat

... a už za Béma bylo pozdě. Berme si příklad jinde v Evropě a nevyhazujme peníze za další slepé uličky.

27.1.2016 v 19:06 | Karma: 12,42 | Přečteno: 627x | Diskuse| Cestování

Václav Zaiml

Schyluje se ve Švýcarsku k pravicové koalici?

Českými médii proběhla v neděli zpráva, že ve Švýcarsku posílila pravicová protiimigrantská SVP. Poprvé po více než sto letech by mohlo mít Švýcarsko jinou než středovou nebo barevnou vládu.

20.10.2015 v 16:28 | Karma: 11,11 | Přečteno: 559x | Diskuse| Politika

Václav Zaiml

Švýcarské volby do federálního parlamentu 2015

Švýcarsko, podobně jako Česko a mnoho dalších evropských zemí, je zastupitelská demokracie s dvoukomorovým parlamentem a vládou. Tím veškerá podobnost končí.

18.10.2015 v 17:48 | Karma: 21,41 | Přečteno: 981x | Diskuse| Politika

Václav Zaiml

Soumrak Tomia Okamury. Konečně

Tomiu Okamurovi se rozpadá Úsvit. Zajímavější než toto bylo dnešních 20 minut Radiožurnálu, kde tento odporný šašek blábolil jako kolovrátek o zmanipulovaných médiích, zradě programu, "my jsme jediní, kdo předložil..." atd. Mimo jiné obvinil novináře z toho, že mu doteď neumí vysvětlit, proč je populista.

10.2.2015 v 20:08 | Karma: 9,95 | Přečteno: 762x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

Česko explodovalo zlatou hokejovou radostí, fanoušci v Praze kolabovali

26. května 2024  11:40,  aktualizováno  23:29

Česko v neděli zažilo hokejový svátek. Fanoušci vyrazili sledovat finále mistrovství světa na...

Pavel se zranil na motorce. V nemocnici na pozorování zůstane několik dní

23. května 2024  20:03,  aktualizováno  22:32

Prezident Petr Pavel se zranil při jízdě na motorce. Zranění nejsou vážná, ale vyžádají si...

V Gaze se 70 procent pomoci z moře ukradlo. Hamásu se „odklánění“ hodí

29. května 2024

Premium Plán amerického prezidenta Joea Bidena nakrmit Gazu pomocí plovoucích přístavů dostal ránu...

Poslední šance dostat dítě na tábor. Co se letos mění a kde ještě hledat místo

29. května 2024

Premium Čarodějnickými hábity, klobouky a nezbytnými hůlkami se děti z Teplic na rozdíl od filmového...

Rusko je agresor, připustil lídr SPD Mach. Chce zrušit Green Deal

29. května 2024

Stanovuje si troufalý cíl zrušit Green Deal, zpochybňuje závazek přijmout euro a připouští, že...

Fackují ho, kopou, ničí mu foťáky. Ale stařičký král paparazzi stále fotí

29. května 2024

Seriál Jedenáctkrát mu zlomili žebra, jednou ho pobodali, sto osmdesátkrát byl v nemocnici. Naposledy...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 60
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1479x
Ani eurohujer, ani euroskeptik, nýbrž v ČR vážně ohrožený eurorealista. Ani komanč, ani nácek, ale pragmatik dle svého. Motto blogera: Všem se nikdy nezavděčíš.

Seznam rubrik