Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Staročeské máje

Tak nám začal duben a v Cítolibech jako každoročně začalo převeliké chystání. Přiblížila se velká sláva – Staročeské máje. To se pozná snadno. Paní Parkmanová začne v rozhlase hlásit, že nácvik na Máje je každou neděli v jednu v hasičárně a mezi mladýma to začne vřít. Holky si šuškají kdo půjde a kdo ne a hlavně s kým a kluci začnou pociťovat ten nenápadný holčičí nátlak. Totiž Máje, to není jen tak ledajaká vesnická zábava.

Vlastní akce začíná v předvečer Májů. To kluci naloží na hasičské auto spoustu ozdobených břízek a  vydají se na spanilou jízdu vsí. Každá svobodná holka nad patnáct let dostane svoji májku. A ve spoustě holek pěkně hrkne, protože napoprvé skoro žádná neumí tančit. A zkuste si střihnout sólo pod májkou, když neumíte šoupnout nohama. Na svůj první valčík nezapomenu do smrti (a já mám vždycky valčík, vždycky, už více než deset let, furt jen valčík, sakra, a já nevím proč).

Ale Máje, to není jen banda lidí v krojích, sólo s kapelou pod vlastní májkou a spousta vodky. Máje, to je hlavně Beseda. Pro někoho potěšení (většinou holky) a pro někoho průšvih (většinou kluci).

Staročeská beseda je figurový tanec pro minimálně osm tanečníků (čtyři holky, čtyři kluci, maximum není dáno, ale musí být dělitelné osmi. V Cítolibech bývají čtyři kolečka, tedy 32 tanečníků), trvá asi tak deset minut (pekelně, ale fakt pekelně dlouhá doba, zvlášť když máte v sobě přes jedno promile a ty figury se skoro nikdy neopakují) a na konci se točí hlava i tomu, kdo nepil.

Beseda je určena mladým tanečníkům. Mladým a svobodným. Děvčátka kolem patnácti let a místní hasičský dorost. Jsou jen čtyři čestné výjimky. Mařenka, která tančí Besedu už nejmíň dvanáct let, neboť je majitelkou jediného dochovaného cítolibského kroje, do kterého se nevejde nikdo jiný než sama Mařenka se svými necelými padesáti kilogramy. A pak holky, říkejme jim třeba Novandy, které jsou zcela zvláštní kategorie. Novandy jsou čtyři. Jedno kolečko. Jedno kolečko krásnejch holek, které jsou všechny příbuzné. Novandí kolečko se stalo tradicí. Před dvěma lety dosáhla nejmladší Novanda požehnaného věku třinácti let a rodinná rada ji shledala tanceschopnou. A tak ji matka volky nevolky přivlekla v neděli v jednu před hasičárnu, neboť Beseda je otázkou cti a žádná Novanda ještě z boje neutekla. Ani ta nejmladší neutekla. Bude tančit už třetí rok.

Po minimálně měsíci usilovného tréninku může celá akce začít. V jednu se sejdou tanečníci před hasičárnou a začne celodenní štreka po vsi. Každá holka musí být vyvedena v kole, s každou matkou je nutno si připít.

„U příležitosti staročeských májů

dovolte mi s Vámi si připíti

s s Vaší dcerou pod májí zatancovati“

Tak je ta básnička správně, ačkoli jsem ji slyšela už v mnoha verzích, od „ty vole, já nevim, jak to je, serem na to“ po „U pžíližetosě těchhle sataroče… mjů, tohle…. si tó…zachlastat“ Velmi záleželo z kterého konce vesnice to májovníci vzali a zda jsem tedy přišla na řadu jako první čí jako poslední. Ta vodka je, bohužel pro mne, povinnost. A představte si 16 májovníků (kluci), kteří se během dne musí podělit o zhruba stovku panáků vodky (za každou holku ve vsi jeden). Ti pokaždé vypadají.

Po poslední májce se dívky rozprchnou po hospodách a mezích, poshledat své tanečníky, polít je kýbly studené vody (je velmi důležité, aby alespoň tanečnice zůstaly střízlivé), uvést do provozuschopného stavu a nastane křest ohněm. Beseda.

Jestli jste už někdy vláčeli v kole totálně namol chlapa, který střídavě kolaboval a střídavě hulákal: „Já vim, jak to je, já si to pamatuju“ a kráčel úplně někam jinam, pak si asi umíte představit co je to občas za šou. Ale být upřímná, ve většině případů se mí tanečníci zvládli udržet na nohou sami. Sváťa po patnácti velkých vodkách, které mi chodil jednu po druhé hlásit, abych měla přehled, zvládl pak ještě odzemek – ovšem jen napůl: do dřepu a pod stůl.

Ale tradice je halt tradice. Koho zajímají fotky, tak ať koukne na http://www.obec-citoliby.cz/modules/tableadmin2/external/imageext.php?image=WG9%2BY3N%2BMjAwNjA1MTNfbWFqZV9fYmVzZWRhXzAwNi5qcGd%2BZ2FsZXJpZX5vYnJhemVrX2NvdW50ZXJ%2BMTE3fmdhbGVyaWV%2BMX5vWQ%3D%3D

 A kdo to chce vidět na vlastní oči, ať vyrazí 9.5.2009 do Cítolib. V jednu začíná průvod obcí a Beseda je tradičně kolem 17 hodiny.

Pěknou zábavu a třeba se tam potkáme.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Kateřina Zagorová | středa 15.4.2009 15:57 | karma článku: 23,08 | přečteno: 3556x
  • Další články autora

Kateřina Zagorová

Nový byt, aneb tahle válka se vede na kila

Asi před třemi měsíci jsem se přestěhovala. Po maratonu vyřizování spojených se změnou adresy, jsem konečně stála uprostřed svého nového bytu.... a spousty krabic. Protože jsem veškerý nábytek zanechala ve svém původním doupěti, vrhla jsem se vstříc novému bydlení vybavena nafukovací matrací, jedním zahradním stolkem a velkou spoustou iluzí o tom, jak si to tu krásně zařídím. Ach sladká naivito, tehdy jsem, já hloupá, vůbec netušila, že tahle válka se povede na kila.

16.8.2012 v 12:01 | Karma: 40,60 | Přečteno: 8374x | Diskuse| Ostatní

Kateřina Zagorová

Letecký den

Jsem bezrizikový typ. Bojím se výšek. Bojím se rychlé jízdy. Bojím se tmy a bouřky. A mravenců. Bojím se sednout cizímu člověku do auta, co kdyby to byl špatný řidič. Prostě se opatruju jako oko v hlavě.Když mne ale kamarádka lákala na Matějskou, že se spolu s jinou kamarádkou nechají vystřelit v té bungee kouli, nemohla jsem si to nechat ujít. Škodolibě jsem se těšila, jak jim bude špatně, protože do tohohle životu nebezpečného nesmyslu by dobrovolně vlezl jen naprostý šílenec. Ti bystřejší z mých čtenářů se právě škodolibě zachechtali.

31.5.2012 v 10:14 | Karma: 33,78 | Přečteno: 5513x | Diskuse| Ostatní

Kateřina Zagorová

Veřejně prospěšné práce nezaměstnaných? Přemýšlejme.

Argumenty pana Drábka ve prospěch povinnosti nezaměstnaných po dvou měsících pobírání podpory odvést 20 hodin týdně státu formou bezplatných prací „pro veřejnost“ se zdají být celkem logické:

23.2.2012 v 14:35 | Karma: 48,57 | Přečteno: 28428x | Diskuse| Olomouc

Kateřina Zagorová

Připravujeme Vánoce

Normálně máme Vánoce více méně klidné. V průběhu listopadu vybádám, co by kdo chtěl naježit. První týden v prosinci ježím v obchodech a zbytek adventu jásám nad horkým čajem, jak jsem na to vyzrála. Úklid se děje ve dvou víkendech na počátku prosince vždy v sobotu, zatímco velké pečení (a uždibování) se koná v neděli. S mamkou máme manufakturu na výrobu cukroví, takže to slušně odsejpá.

22.12.2011 v 14:59 | Karma: 32,73 | Přečteno: 3073x | Diskuse| Ona

Kateřina Zagorová

Inovujeme

Od jisté doby jsem poněkud nedůvěřivá k „inovovaným složením“ a „vylepšeným recepturám“. Většinou to totiž znamená jediné:

14.12.2011 v 14:18 | Karma: 28,20 | Přečteno: 2978x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

NATO určilo červené linie. Má dva scénáře zásahu proti Rusku, píší média

6. května 2024  12:35

Premium Severoatlantická aliance připravila krizové scénáře „červených linií“, při jejichž překročení...

S babičkou nepřežila nehodu ani vnučka. Její orgány zachránily tři jiné děti

6. května 2024  12:02,  aktualizováno  13:46

Nehoda z Čáslavic na Třebíčsku si vyžádala druhou oběť. Auto tam minulý čtvrtek zatím z...

„Jen jsem bral peníze. Na loď chtěli oni.“ Jak BBC našlo iráckého pašeráka lidí

11. května 2024  19:08

Sedím v iráckém nákupním středisku tváří v tvář jednomu z nejnechvalněji proslulých pašeráků lidí v...

Rumunsko vozí gastarbeitery z Asie, lepí tak díry po vlastní migraci

11. května 2024

Premium Východobalkánská země to dělá chytřeji než západ Evropy: jde o gastarbeitery na smlouvy, nikoliv o...

Polární záře, potíže s komunikací. Zemi zasáhla obří geomagnetická bouře

11. května 2024  10:15,  aktualizováno  18:50

Zemi zasáhla v pátek geomagnetická bouře nejvyššího stupně, uvedl americký Národní úřad pro oceán a...

V kulturistice jsem srdcařka. Hejtři mi pomohli k popularitě, říká Mikulcová

11. května 2024  17:56

Seriál Ke kulturistice se Věra Mikulcová dostala náhodou, když jí lékař řekl, že je obézní a musí...

Arcon Personalservice GmbH
Elektrikář do Německa

Arcon Personalservice GmbH

nabízený plat: 75 260 - 90 320 Kč

  • Počet článků 76
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 6807x
Jsem Katka. A tenhle blog se co nevidět přesune jinam. Kam? Hledejte. Pokud to bude osud, najdete mne. Pokud ne... no, mí tři čtenáři mi stačí