Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Divný lásky pochody aneb bajka o ovečkách a lišce

Jako malý holce mi to všechno bylo jasný. Vládík ve školce mne zatahal za cůpek, máma mi doma, když jsem bulila v koupelně, že mne Vládík bije, vysvětlila, co to znamená a já napříště věděla, že je třeba cůpkem pohodit a udělat: „Pche!“

Jako puberťačka jsem se poučila, že svět se skládá ze čtyř různých variací na téma: Chceš – nechceš. Tedy: chci - chceš, nechci - nechceš, nechci - chceš a konečně chci - nechceš, přičemž tu poslední variantu jsem považovala za mimořádně nefér. Že může být ještě podstatně hůř, mne život poučil mnohem později. To když se do varianty: chci – chceš vloží nějaké „ale“. Jsou to pěkný potvory, tahle „ale“. Jako majitelka čerstvě zlomeného srdce o tom něco vím.

Moje teorie „chceš – nechceš“ dostala první vážnější zásah někdy v druháku na VŠ. Když do mého života vstoupil „Tarzan“. Tehdy jsem pochopila, že i z varianty „nechci – nechceš“, může být pěkný průšvih.

Tarzan byl kus chlapa. Takový ten typ, co když vstoupí do místnosti, následuje pět vteřin ticha (tak akorát na to, aby se stihl důkladně rozhlédnout a dramaticky rozevlát hřívu) a pak se celá místnost rozkvoká. Mluvím o ženské části místnosti (a čtyřech procentech té mužské), samozřejmě. Ženský ho chtěly, muži nenáviděli a mně lezl na nervy.

Nejsem kvokací typ. Už jen ta představa mi způsobovala lehkou nevolnost. Iritovalo mne jeho neochvějné přesvědčení, že mu žádná neodolá. Rozhodla jsem se odolat. Nekvokat. Neslepičit. Ignorovat ho. Dlužno podotknout, že mi to šlo. Šlo mi to zatraceně dobře. Tak dobře, že jsem ho zaujala. Zaregistroval přítomnost nekvokajícího stvoření a vyhodnotil ho jako potenciální ohrožení ega. A začal být okouzlující. Reagovala jsem ironií, cynismem, dělala jsem si z něj psinu, vysmívala jsem se mu. Myslela jsem si, že ho znechutím a z těch svých her mně vynechá. Budiž mi má naivita odpuštěna.

Prostě a jednoduše, ve státu nadýchaných hebkých oveček se objevila liška. Zrovna ve chvíli, kdy ovčáckého psa začaly ovečky nudit. Sem tam sice nějakou prohnal, ale vzhledem k tomu, že ovečky se ani nesnažily unikat, nebyla to pro psa žádná zábava. A najednou, kde se vzala, tu se vzala liška. Mezi ovečkami s nadýchanou bělostnou vlnou a velkýma vlahýma očima nebyla liška zdaleka nejkrásnější. Jenže měla drápky a zuby. Byla jiná. Pohrdavě kroužila kolem stáda tak, aby na ni pes nedosáhl a z bezpečné vzdálenosti se mu vysmívala. Byla to ztělesněná výzva a pes doslova šílel. Jeho život dostal nový cíl: chytit lišku. Za každou cenu.

A začaly se dít věci. Někdo mi na koleji začal přivazovat na kliku od pokoje květiny. Na přednáškách se ke mne různými cestami dostávaly vzkazy pokreslené srdíčky a kdykoli jsem se otočila, měla jsem ho za zády.

Začalo to být moc i na mne. Nesnášela jsem ho. Věděla jsem, že celá tahle akce má za cíl jediné: udělat z lišky ovečku. V Tarzanově světě nebylo pro lišky místo.

Řečeno stručně a prostě: byla jsem v háji. A z háje existovaly jen dvě cesty: Stále odolávat, trpět vzrůstající odpor k němu a doufat, že se časem unaví a nechá mně na pokoji (a že mne do té doby ovečky neudupou k smrti) a nebo riskovat a vrhnout se mu do náruče. Stát se ovečkou s tím, že se ztratím ve stádu a ovčácký pes ztratí zájem. Jenže na to jsem nějak neměla žaludek. Taky by se mi hodila jiná liška, ale jaksi nebyla na obzoru.

Nakonec se to vyřešilo samo. Ovčácký pes vložil do honu na lišku tolik úsilí, že se mu ho již nedostávalo ke studiu. Propadl se o rok níž a přestali jsme se potkávat tak často. A ono to něžné „rusalko, karkulko, sluníčko“ nějak ztrácí sílu, je-li slyšeno dvakrát do roka. Možná se konečně objevila jiná liška. Nebo pes znovu přišel na chuť ovečkám, nevím. Ale strašně se mi ulevilo.

Dnes když se někde potkáme, říká: „. Jsi krásná, rusalko. Vždycky jsi byla.“ Nebo mne představí svým přátelům: „Tohle je dívka, která mi zlomila srdce,“ kouká při tom na mne jako můj pes, když loudí piškot a oba víme, že je to lež. Pokaždé jiná ovečka, která se ho drží za ruku přitom malebně skřípe zuby. Měla bych ji litovat, ale nějak se mi nechce.

O tom opravdu zlomeném srdci někdy přístě. Až to trochu přebolí.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Kateřina Zagorová | neděle 14.12.2008 19:40 | karma článku: 30,01 | přečteno: 2988x
  • Další články autora

Kateřina Zagorová

Nový byt, aneb tahle válka se vede na kila

Asi před třemi měsíci jsem se přestěhovala. Po maratonu vyřizování spojených se změnou adresy, jsem konečně stála uprostřed svého nového bytu.... a spousty krabic. Protože jsem veškerý nábytek zanechala ve svém původním doupěti, vrhla jsem se vstříc novému bydlení vybavena nafukovací matrací, jedním zahradním stolkem a velkou spoustou iluzí o tom, jak si to tu krásně zařídím. Ach sladká naivito, tehdy jsem, já hloupá, vůbec netušila, že tahle válka se povede na kila.

16.8.2012 v 12:01 | Karma: 40,60 | Přečteno: 8374x | Diskuse| Ostatní

Kateřina Zagorová

Letecký den

Jsem bezrizikový typ. Bojím se výšek. Bojím se rychlé jízdy. Bojím se tmy a bouřky. A mravenců. Bojím se sednout cizímu člověku do auta, co kdyby to byl špatný řidič. Prostě se opatruju jako oko v hlavě.Když mne ale kamarádka lákala na Matějskou, že se spolu s jinou kamarádkou nechají vystřelit v té bungee kouli, nemohla jsem si to nechat ujít. Škodolibě jsem se těšila, jak jim bude špatně, protože do tohohle životu nebezpečného nesmyslu by dobrovolně vlezl jen naprostý šílenec. Ti bystřejší z mých čtenářů se právě škodolibě zachechtali.

31.5.2012 v 10:14 | Karma: 33,78 | Přečteno: 5513x | Diskuse| Ostatní

Kateřina Zagorová

Veřejně prospěšné práce nezaměstnaných? Přemýšlejme.

Argumenty pana Drábka ve prospěch povinnosti nezaměstnaných po dvou měsících pobírání podpory odvést 20 hodin týdně státu formou bezplatných prací „pro veřejnost“ se zdají být celkem logické:

23.2.2012 v 14:35 | Karma: 48,57 | Přečteno: 28428x | Diskuse| Olomouc

Kateřina Zagorová

Připravujeme Vánoce

Normálně máme Vánoce více méně klidné. V průběhu listopadu vybádám, co by kdo chtěl naježit. První týden v prosinci ježím v obchodech a zbytek adventu jásám nad horkým čajem, jak jsem na to vyzrála. Úklid se děje ve dvou víkendech na počátku prosince vždy v sobotu, zatímco velké pečení (a uždibování) se koná v neděli. S mamkou máme manufakturu na výrobu cukroví, takže to slušně odsejpá.

22.12.2011 v 14:59 | Karma: 32,73 | Přečteno: 3073x | Diskuse| Ona

Kateřina Zagorová

Inovujeme

Od jisté doby jsem poněkud nedůvěřivá k „inovovaným složením“ a „vylepšeným recepturám“. Většinou to totiž znamená jediné:

14.12.2011 v 14:18 | Karma: 28,20 | Přečteno: 2978x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

NATO určilo červené linie. Má dva scénáře zásahu proti Rusku, píší média

6. května 2024  12:35

Premium Severoatlantická aliance připravila krizové scénáře „červených linií“, při jejichž překročení...

S babičkou nepřežila nehodu ani vnučka. Její orgány zachránily tři jiné děti

6. května 2024  12:02,  aktualizováno  13:46

Nehoda z Čáslavic na Třebíčsku si vyžádala druhou oběť. Auto tam minulý čtvrtek zatím z...

V Tbilisi pokračují protesty proti vládě, pochodu se zúčastnilo 50 tisíc lidí

11. května 2024  20:40

Ulicemi gruzínské metropole Tbilisi v sobotu prošlo asi 50 tisíc lidí při pokojném protestu proti...

Milion Čechů pije denně alkohol, adiktologové žádají více peněz od státu

11. května 2024

Premium Navýšit od vlády rozpočet o dalších 300–400 milionů korun ročně chce Asociace poskytovatelů...

„Jen jsem bral peníze. Na loď chtěli oni.“ Jak BBC našlo iráckého pašeráka lidí

11. května 2024  19:08

Sedím v iráckém nákupním středisku tváří v tvář jednomu z nejnechvalněji proslulých pašeráků lidí v...

Rumunsko vozí gastarbeitery z Asie, lepí tak díry po vlastní migraci

11. května 2024

Premium Východobalkánská země to dělá chytřeji než západ Evropy: jde o gastarbeitery na smlouvy, nikoliv o...

  • Počet článků 76
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 6807x
Jsem Katka. A tenhle blog se co nevidět přesune jinam. Kam? Hledejte. Pokud to bude osud, najdete mne. Pokud ne... no, mí tři čtenáři mi stačí