Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Adventní

Jak teď všichni řeší ty vánoce

Jak teď všichni řeší ty vánoce, jestli Santu nebo Ježíška, jestli uklízet, či neuklízet, jestli koupit Ferrari nebo pytlík ořechů, šílet či nešílet a taky jak jsou vánoce úplně o něčem jiným a jak nemáme bláznit, ale rozjímat a milovat své blízké ( i tetu Růženu, která je celá natěšená, jak se u nás pěkně nadlábne, prohodí pár hnusnejch poznámek o mé tloušťce a bráchově hubenosti a pak nás pomluví všude po vsi), tak mám najednou pocit, že bych k tomu měla taky něco napsat.

 

Nechci psát o tom, co pro mne znamenají vánoce, ten krátkej okamžik, pro někoho jedinej večer pod stromkem, pro jiného tři dny, kdy je fakt volno od práce, od kolegů, od klientů, ale bohužel ne od života. Proč? Protože to asi nevím. Nemám v hlavě vydělený vánoce jako datum v kalendáři ke kterému všichni úprkem letíme a zároveň se děsíme té rychlosti. Mám jen takový období v době, kdy se rychlejc stmívá, kdy je zima, ale taková nijaká a ulice jsou hezky vyzdobený. Vánoce jsou pro mne celej ten krásnej a tak trochu smutnej adventní čas. Já vím, že na blízké, kteří odešli z našeho života, ale ne ze srdce se má vzpomínat na Dušičky (a kdo chce být moderní, tak na Halloweena, i když ten je vlastně starší než ty Dušičky, co si budem povídat), ale já nejsem moderní, ani tradiční, já jsem divná, takže nejvíc vzpomínám v adventním období.

 

Vzpomínám na zimní rána v babiččině domě. Jak zvláštně voněl vzduch, studený po noci, kdy nikdo nepřikládal v kuchyni do kamen. Na ticho rušené jen tikotem dědova budíku, protože všichni už byli vzhůru a shromáždění v kuchyni na druhém konci domu. Na světlo, které se dotýkalo mých víček těsně před probuzením, mělo tak zvláštní odstín a barvu, jako nikde jinde na světě. A pak bosýma nohama na kobereček z vydělané kůže divočáka. Studil, jako všechno v ložnici mých prarodičů v zimě po ránu a taky píchal do chodidel, ale tak nějak něžně, známě.

 

Vzpomínám na zimomřivé cesty na toaletu, která byla v chodbě a nikdy se tam netopilo, jen když padly opravdu mrazy, aby nezamrzla voda v nádržce. Taky na vycpanou hlavu muflona visící naproti dveřím od záchoda s očima vykulenýma na něco, co živí nevidí, kterého děda trefil kdesi na Moravě a já se ho celý život trošku bála a abych se nebála, tak jsem si s ním vždy cestou po chodbě povídala. A na všechny ostatní vypreparovaný trofeje mýho dědečka, dodnes tam visí, desítky a stovky po chodbě a předsíni, jen už z nich nemá kdo utírat prach.

 

A taky předvánoční dopoledne strávená s babičkou u plotny, pečení vánoček (nedloubej mi ty rozinky z toho těsta, tady jich máš celou misku, tak ty v tý vánočce nech na pokoji), zdobení perníčku a jak babička jásala nad každou ohavností, kterou se mi podařilo stvořit a ta ohavnost pak visela na stromečku na čestném místě. Dodnes mi občas v hlavě zazní babiččin hlas, když zpívala koledy se starou kazetou, kterou děda kdysi někde koupil: „Ježíškůůů, panáčkůůů, já ti jednu fláknu, že se nebudeš stačit divit.“ To na psa Alana, kterej kradl vanilkový rohlíčky z plechu ještě syrový. A babička se divila, že jí nepřibejvaj. Alan je už léta pohřbenej v zahradě pod švestkou a perníčky peču už třetím rokem sama. Nemám je ráda. Ale brácha ano, tak to dělám pro něj. A každej rok zdobím bíle a barevně, tak jako babička a sprostě u toho nadávám, tak jako babička. Brácha vždycky říká: „Jsou naše. Pravý, nadávaný.“

 

Minulý týden jsem sundávala z police ve spíži sklenici medu od dědových včel. Na perníčky. Byla poslední. Úplně poslední. Vrátila jsem ji tam zpátky. Zastrčila jsem ji až dozadu za mirabelkovej kompot, kterýho je víc než dost a nikdo ho nejí. Máma mne u toho viděla. Tvářila se divně, ale myslím, že to pochopila. Med jsem šla koupit do samoobsluhy. Taky bude dobrej.

 

Řešíme vánoce, Santu, Ježíška, dárky. Dala bych všechny dárky světa za jedno zimní ráno v domě mých prarodičů.

 

Přeji všem dětem krásné dětství, a všem dospělým krásné vzpomínky na ně.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Kateřina Zagorová | středa 17.12.2008 17:23 | karma článku: 31,20 | přečteno: 2300x
  • Další články autora

Kateřina Zagorová

Nový byt, aneb tahle válka se vede na kila

Asi před třemi měsíci jsem se přestěhovala. Po maratonu vyřizování spojených se změnou adresy, jsem konečně stála uprostřed svého nového bytu.... a spousty krabic. Protože jsem veškerý nábytek zanechala ve svém původním doupěti, vrhla jsem se vstříc novému bydlení vybavena nafukovací matrací, jedním zahradním stolkem a velkou spoustou iluzí o tom, jak si to tu krásně zařídím. Ach sladká naivito, tehdy jsem, já hloupá, vůbec netušila, že tahle válka se povede na kila.

16.8.2012 v 12:01 | Karma: 40,60 | Přečteno: 8374x | Diskuse| Ostatní

Kateřina Zagorová

Letecký den

Jsem bezrizikový typ. Bojím se výšek. Bojím se rychlé jízdy. Bojím se tmy a bouřky. A mravenců. Bojím se sednout cizímu člověku do auta, co kdyby to byl špatný řidič. Prostě se opatruju jako oko v hlavě.Když mne ale kamarádka lákala na Matějskou, že se spolu s jinou kamarádkou nechají vystřelit v té bungee kouli, nemohla jsem si to nechat ujít. Škodolibě jsem se těšila, jak jim bude špatně, protože do tohohle životu nebezpečného nesmyslu by dobrovolně vlezl jen naprostý šílenec. Ti bystřejší z mých čtenářů se právě škodolibě zachechtali.

31.5.2012 v 10:14 | Karma: 33,78 | Přečteno: 5513x | Diskuse| Ostatní

Kateřina Zagorová

Veřejně prospěšné práce nezaměstnaných? Přemýšlejme.

Argumenty pana Drábka ve prospěch povinnosti nezaměstnaných po dvou měsících pobírání podpory odvést 20 hodin týdně státu formou bezplatných prací „pro veřejnost“ se zdají být celkem logické:

23.2.2012 v 14:35 | Karma: 48,57 | Přečteno: 28428x | Diskuse| Olomouc

Kateřina Zagorová

Připravujeme Vánoce

Normálně máme Vánoce více méně klidné. V průběhu listopadu vybádám, co by kdo chtěl naježit. První týden v prosinci ježím v obchodech a zbytek adventu jásám nad horkým čajem, jak jsem na to vyzrála. Úklid se děje ve dvou víkendech na počátku prosince vždy v sobotu, zatímco velké pečení (a uždibování) se koná v neděli. S mamkou máme manufakturu na výrobu cukroví, takže to slušně odsejpá.

22.12.2011 v 14:59 | Karma: 32,73 | Přečteno: 3073x | Diskuse| Ona

Kateřina Zagorová

Inovujeme

Od jisté doby jsem poněkud nedůvěřivá k „inovovaným složením“ a „vylepšeným recepturám“. Většinou to totiž znamená jediné:

14.12.2011 v 14:18 | Karma: 28,20 | Přečteno: 2978x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Ukrajině nastává „nejtemnější hodina“. Začíná mluvit o jednání s Rusy

3. května 2024

Premium Ukrajinské armádě se stále nedaří stabilizovat situaci na frontě a nálada v Kyjevě je čím dál...

Léky na cukrovku či ředění krve od praktika? Ministerstvo chce změnit podmínky

11. května 2024  10:29

Ministerstvo zdravotnictví (MZd) chce zmírnit pravidla pro předepisování léků praktickými lékaři....

Polární záře, potíže s komunikací. Zemi zasáhla obří geomagnetická bouře

11. května 2024  10:15

Zemi zasáhla v pátek geomagnetická bouře nejvyššího stupně, uvedl americký Národní úřad pro oceán a...

Příští stanice Auschwitz, řvali na ni v metru. Fanoušky Sparty teď šetří policie

11. května 2024

Premium Šestasedmdesátiletá Eva Turnerová přišla za války o většinu příbuzných v koncentračních táborech....

Studenti protestující v USA křičí hesla, kterým sami ani nerozumí, říká Klvaňa

11. května 2024

Rozstřel „Projevovat solidaritu s lidmi v Gaze je v pořádku. Problém nastane v okamžiku, kdy dochází k...

Jak předejít syndromu náhlého úmrtí kojence?
Jak předejít syndromu náhlého úmrtí kojence?

Syndrom náhlého úmrtí kojence (SIDS – sudden infant death syndrome) je doslova noční můrou všech rodičů. V současné době lze tomuto zbytečnému...

  • Počet článků 76
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 6807x
Jsem Katka. A tenhle blog se co nevidět přesune jinam. Kam? Hledejte. Pokud to bude osud, najdete mne. Pokud ne... no, mí tři čtenáři mi stačí