Otužování / Toughening up

Dneska jsem jel na trenink na koupaliště Petynka, jenže paní za pultem mi sdělila, že včera se rozbila nějaké čerpadlo, a proto má voda jen 20°. Musel jsem trénovat, tak jsem zaplatil a šel jsem dál. V Podolí má voda obvykle 27°, tak jsem tušil, že to bude pro mě šok, ale musím si na studenou vodu zvyknout. V létě ve Vltavě voda bude mít teplotu na většině místech kolem 20°, tak jsem si říkal, že tohle je dobrá přiležitost, abych začal si fyzický připravovat na zimu.

Skočil jsem do vody a nebyl to takový velký šok, jak jsem předpokládal, tak jsem myslel, že trénink bude fajn. Měl jsem na sobě jen plavky, jelikož v řece budu v neoprénu. Začal jsem trénink a vše proběhlo v pořádku, ale postupně pronikala zima. Plaval jsem rychleji, abych působil proti, ale moc to nepomohlo. Řekl jsem si, že mi to buď udělá dobře anebo chcípnu v posteli chřipkou. Když jsem se vrátil domů, stále mi bylo zima a jen po šálku čaje jsem se začínal cítit lépe. Teď je to o 10 hodin později a nemám ani náznak nemoci...zatím!

Plánuju ještě dobu plavání ve studené vodě, abych své tělo připravil na podmínky, které budu muset čelit. Velmi brzy chci začit trénink ve Vltavě a samozřejmě voda bude docela studená ve srovnání s teplotou v červenci. Existuje další věc, na kterou se musím připravit a je to tím, že po hrázích bude mít voda jen 6-10°, protože vodu pouštějí z nížších částí přehrady, tak na těch místech /počítám 4 nebo 5/ budu muset nasadit jěště neoprénové boty, rukavice a čepici. Jen doufám, že se voda rychle optepluje  až přijde v kontaktu se vzduchem.

Ach jo, čeká mě zábava!

 

I went to Petynka outdoor pool in Prague today for training only for the woman at the desk to tell me that a pump broke yesterday and the water is only 20° C. I had to train so I paid my money as usual and went in. The water at Podolí is usually 27° so I knew that this was going to be a shock to the system, but I also have to get used to swimming in cold water. The Vltava in the summer will be about 20° in most places so I thought that now was a good opportunity to start physically preparing myself for the cold.

Jumping into the pool wasn’t as big a shock as I’d expected so I thought that training would be fine. I was only wearing swimming trunks, whereas I’ll be in a wetsuit in the river. I started my session and all was going well, but gradually the cold started creeping in. I swam a bit faster to try to counteract this but it didn’t do much good. I thought that this is either going to do me good or I’ll be in bed for a week with the flu. I was still cold when I got back home and it was only after a good cup of tea that I started to feel warm again. 10 hours later I feel fine and no sign of an illness…yet!

I do plan to go through a period of swimming in cold water in order to prepare my body for the conditions I’ll have to deal with. I plan to start training in the Vltava very soon and the water will of course still be pretty cold compared to July. There’s another thing I need to prepare for: after each dam the water will be only 6-10° because they release water from the lower parts of the reservoir, so in those places (I counted 4 or 5 of them) I’ll need to put on neoprene boots, gloves and hat in an attempt to stave off the cold as well as possible. I’m just hoping that the water warms up quickly once the air can get at it.

What fun awaits!

Autor: Paul Whitaker | čtvrtek 6.5.2010 22:55 | karma článku: 7,05 | přečteno: 1692x