Čistota Vltavy / The Cleanliness of the Vltava

Lidé se mě často ptají jak čistá je Vltava. Mám za sebou 117 km a ani jednou jsem se necítil špatně. Hned z Českých Budějovic jsem měl dojem, že voda byla čistá. Na Orlíku viditelnost byla skvělá, ale bohužel momentálně kvůli vysoké teplotě vody jsou sinice. Byly asi jen dvě místa, kde leželo víc mrtvých ryb! Zatím jediné škaradé místa byly u Podolska a na konci Kamýcké přehradě, kde byly velké, hnusné kusy sinic! Právě plavu na Slapské přehradě, kde teplota vody je mírně studenější, než na Orlíku (ideální v těch vedrech). Díky tomu nejsou sinice a jsem si plavání hodně užíval dneska. Ale stále jsem neviděl při plavání živou rybu.

Urazil jsem dalších 10,2 km a skončil jsem v kempu Cholín. Zítra budu plavat dalších 10 km ke kempu Nová Živohošť.

Dnes mi bylo smutno:-(. Opustili jsme chatu na Orlíku a od zítřka budeme dojíždět z Prahy. Už jsem o chatě líčil a ty dva týdny tam byly super.

V neposlední řadě bych chtěl poděkovat Larsovi a Vieře, protože Ti dva dávali každý večer můj blog na web. Na chatě jsem měl možnost jen psát v mobilu email, tak jsem musel poslat emaily do Amsterdamu, kde bydlí, abyste měli možnost o mých myšlenkách a pocitech číst. Každý večer čekali na můj email a většinou do hodiny byl v blogu!

 

People often ask how clean the river is. I’ve done 117 km so far and I haven’t felt bad even once. Immediately from České Budějovice I had the impression that the water was clean. In Orlík the visibility was great but unfortunately because of the high temperature at the moment there are algae. There were about two places where dead fish were floating! So far the only horrible places were by Podolsko and at the end of Kamýk reservoir, where there were big, disgusting chunks of algae! At the moment I’m swimming in Slapy reservoir where the water is a little colder than Orlík (ideal in this heat wave). Thanks to that there are no algae and I really enjoyed swimming today. But I still haven’t seen a live fish while swimming!

I knocked off another 10.2 km today and finished at Cholin campsite. Tomorrow I’m going to swim another 10 km to Nová Živohošť campsite.

I was sad today:-(. We left the cottage on Orlík reservoir and from tomorrow we’ll commute from Prague. I’ve already waxed lyrical about the cottage and the two weeks there were great.

Last but not least today, I’d like to thank Lars and Viera because those two have been putting my blog on the web every evening. At the cottage I only had the possibility to write an email in my mobile phone so I had to send emails to Amsterdam, where they live, so that you would have the possibility to read about my thoughts and feelings. They were waiting every evening for my email and it was usually on the blog within an hour!

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Paul Whitaker | sobota 10.7.2010 22:29 | karma článku: 10,90 | přečteno: 1530x