Vladimír Franz = nové nadechnutí

Včera jsem měla možnost zúčastnit se neformálního setkání, na půdě jednoho pražského podnikatelského klubu, s vyjímečným člověkem, profesorem Vladimírem Franzem. Svým projevem a celkovým vyzařováním mě jednoznačně přesvědčil, že jeho volba na Hrad by vstoupila do dějin postmoderní historie naší země jako počátek morální a duchovní obrody.

Humanista Franz je typem renesančního vzdělance/umělce s přesahy všemi myslitelnými směry. Kulturnost národa podle něj nepředstavuje počet prodaných vstupenek do opery, divadla či na  koncert, ale kultivovanost každého jedince, který (slovy Humboldtovými) „vnímá lidstvo jakožto celek, zná umění a literaturu jiných národů a má cit a pochopení pro lidský život ve všech jeho vyšších formách a usilováních“.

V.F. vnímá roli prezidenta jako roli dobrého herce bez problému se pohybujícího nahoru a dolů a tam a zase zpátky mezi všemožnými světy, subkulturami, žánry, podžánry a úrovněmi. Byl by jistě dobrým spojovatelem různých sociálních světů.

V.F. působí dojmem nejen osvíceného učitele, ale také zvídavého žáka v oblastech, které hodlá mistrovsky ovládnout. (Chvilkami chlapecky roztržitý/nadšenecký připomíná, při vší své vzdělanosti, osobní kouzlo Václava Havla v počátcích jeho politické kariéry)

V.F.  představuje změnu, po které všichni voláme, ale pro kterou se bojíme rozhodnout.

Věřím, že pokud dostatečné množství lidí dostane správný impulz, dokáží se nakonec vyvázat z nesmyslných předsudků a stereotypů ohledně hlavy státu a transformovat své názory a chování ve jménu lepší budoucnosti.

Apeluji tímto na všechny děti, mladé lidi, učitelé, atd., kteří jsou sympatizanty V.F., aby přivedli své rodinné příslušníky a přátelé (voliče) na místa, kde se budou moci s V.F. setkat osobně a udělat si o něm, než dají podporu někomu jinému, vlastní názor.

Děkuji.

 

P.S. Karel Hvížďala kdesi prohlásil, že Češi jsou konzervativní a podle toho že dopadne volba budoucího prezidenta. Nassim Nicholas Taleb se ve své knize Černá labuť dopustil hodnocení a sice, že konzervativní lidé jsou hloupí lidé.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Magdalena Westman | středa 19.9.2012 9:02 | karma článku: 27,05 | přečteno: 2116x