Není kobliha jako kobliha aneb nové ekonomické paradigma

Kniha oxfordské ekonomky Kate Raworth Doughnut Economics: Seven Ways to Think Like a 21st-Century Economist, je hodnocena některými odborníky jako vůbec nejlepší napsané dílo z oblasti ekonomie za posledních padesát let.

Kate Raworth nabízí radikální řešení nastávajícího soumraku masového konzumerismu způsobeného patalogickou ekonomickou, politickou a sociální závislostí na růstu.

Neoliberální ekonomický model uplatňovaný poslední tři až čtyři dekády v západním světě, je podle ekonoma Gary Moreau odpovědný za rozbití prakticky všech oblastí života společností. G.M. při hodnocení knihy Kate Raworth poukazuje na fakt, že se na svět díváme příliš individuální optikou. Bojujeme za individuální lidská práva a osobní svobodu. V medicíně za své individuální zdraví a pohodu. I psychologie nás učí, že naše osobní štěstí a naplnění našich individuálních životních cílů a tužeb jsou nade vším. Podle G.M. Kate Raworth správně zdůrazňuje, že místo, abychom uvažovali v pojmech JÁ musíme uvažovat v pojmech MY. Od individuální hegemonie se musíme posunout ke kolektivní rovnováze. A musíme redefinovat, co znamená svoboda a kolik materiálních statků k naplněnému životu skutečně potřebujeme.

Abychom mohli všichni properovat, myšleno lidé i planeta, je nutné přejít k tzv. “koblihové” nebo-li cirkulární ekonomice, založené na kontinuální recyklaci zboží a služeb. Kate Raworth je přesvědčená, že “koblihový” model (https://fourminutebooks.com/doughnut-economics-summary/) pomůže udržet naši sociální základnu, aniž bychom prorazili ekologický strop našeho planetárního domova.

Kniha je doporučovaná všem adolescentům ve všech koutech světa. Myslím, že bychom se k ní postupně měli propracovat všichni.

 

Důležité odkazy:

Kate Raworth: A healthy economy should be designed to thrive, not grow

George Monbiot: Finally, a breakthrough alternative to growth economics – the doughnut

Richard Toye: Doughnut Economics by Kate Raworth review – forget growth, think survival

 

 

 

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Magdalena Westman | pátek 22.11.2019 10:06 | karma článku: 10,85 | přečteno: 655x