Nejzásadnější otázky pro prezidentské kandidáty 2018

Můj profil budoucího českého prezidenta (https://westman.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=528476)  formulovaný před časem, nezabral. Pokud lidé reagovali, tak většinou otázkou, zda hledám prezidenta či nějakého Pánaboha.

Abych byla upřímná, nejsem  spokojená s otázkami, které jsou kladeny prezidentským kandidátům v pořadu Interview ČT24 a často se mi nelíbí ani způsob, jakým je hovor veden. Uvidíme, jak dopadnou kandidáti v  prezidentském souboji na Seznam Zprávách. (Pro seriózní binární hodnocení by se měl utkat každý s každým. To nevím, jestli je v plánu.)

Existují dva pohledy na svět – z ptačí perspektivy, kdy nám zákonitě unikají jednotlivosti nebo tzv. nevidíme pro třísky les. Kdybychom to převedli do aktuálnější mluvy, dalo by se říct, že budoucí prezident jakékoliv země by v sobě měl slučovat oba takové pohledy. Tedy měl by umět konat lokálně a myslet globálně.

Vzhledem k tomu, že nemáme v České republice prezidentský systém, očekávám od budoucího prezidenta, že se bude co nejvíce blížit následujícímu popisu:

Zralá, moudrá a charismatická osobnost s velkou životní zkušeností, mimořádná pokud jde o lidský rozměr, s darem vnímat a hodnotit věci v nejširších souvislostech a současně se schopností předjímat společenské důsledky svých postojů a rozhodnutí.

Zde jsou ty nejzásadnější otázky pro kandidáty na prezidenta České republiky, které pokud vím, zatím nikde nezazněly.

 

1.Jaká konkrétní řešení nabízíte pro život v měnících se klimatických podmínkách?

2. Jak se díváte na problém světové chuboby v souvislosti s narůstajícím bohatstvím již bohatých zemí, korporací, jedinců? Jaká zmírňující opatření navrhujete?

3. Jaké nástroje byste prosazoval ke korekci  populačního vývoje?

4. Považujete současný životní styl v západních zemích za udržitelný? Uveďte důvody.

5. Jakým způsobem byste chtěl participovat na předcházení válečným konfliktům a  na zachování světového míru?

6. V čem spočívá podle vás neefektivnější podpora rozvojovým zemím?

7. Jak se díváte na ubývání živočišných a rostlinných druhů na planetě? Domníváte se, že je možné takový vývoj zvrátit? Pokud ano, tak jakým způsobem?

8. Kde nacházíte kořeny současného rozmachu terorizmu a jaká navrhujete řešení k jeho minimalizování?

9. Co si představujete pod pojmem kultivace kreativity? V jakých oblastech  a jakými způsoby by k ní podle vás mělo primárně docházet?

10. Jak si představujete účinnou prevenci a léčbu infekčních onemocnění; epidemíí a pandemií?

11. Jakým způsobem byste rozvíjel latentní potenciál každého jednolivce?

12. Do jakých souvislosti byste uvedl pojmy umělá inteligence a transhumanismus?

13. Jak bude podle vás vypadat budoucí civilizace?

14. Jakým způsobem byste překlenoval prohlubující se  propast mezi všestrannými lidskými dovednostmi/schopnostmi a naprostým nedostatkem moudrosti?

15. Co podle vás nejvíce ohrožuje přežití lidského druhu na  planetě Zemi?

 

P.S. Musím doplnit, že cílem takto položených otázek není nalezení nějaké jednoznačné odpovědi (ta neexistuje), nýbrž uchopení tématu.

 

 

 

 

 

Autor: Magdalena Westman | úterý 5.12.2017 16:49 | karma článku: 11,27 | přečteno: 774x