Českým prezidentem se stal Václav Cílek...

Kdybych si napřesrok mohla přečíst v novinách nějaký takovýhle titulek, byla bych nevýslovně šťastná. Tenhle vskutku renesanční člověk u nás nemá sobě rovného, a proto bychom měli všichni svorně zatáhnout za jeden silný provaz a vtáhnout ho na Hrad dřív než bude pozdě.

Jsem přesvědčená, že volba Václava Cílka by byla velkou morální vzpruhou pro nás pro všechny, a také mimořádným posílením v nadcházejících nejistých časech. Hlas zmíněného geologa, klimatologa, spisovatele, filosofa, překladatele a popularizátora vědy by měl být slyšen co nejintenzivněji.

V.C. je moudrý a oduševnělý člověk, a to je i pro zahraniční politiku ta nejlepší kvalifikace. Je světově uznávaným vědcem. V jistém smyslu by se musel, na jedno či dvě prezidentská období, vzdát své milované vědy, ovšem jak by ji z pozice prezidenta ČR mohl posloužit jako celku, je nevyčíslitelné.

Co ho dělá v mých očích mimořádně atraktivním, je mix vysoké erudovanosti a pokory. Je to neexpanzivní tvor. Neklouže po povrchu, jde do hloubky, a proto by nám mohl být dobrou oporou ve chvílích bezradnosti kdy budeme stále častěji propadat, zaskočeni neočekávanými událostmi, panice. Při ztrátě orientace by nás (neznabohy) mohl směrovat na cestu alespoň nezbytného „vnitřního a vnějšího“ vyrovnání.  Přála bych si, aby se stal naším inteligetním průvodcem po nepředvídatelných časech. 

Volba V.C. by byla i jedinečnou šancí k ukončení období té nezkrotné pýchy a arogance „naší“ politické reprezentace domnívající se, že je středem vesmíru, který je tu pro uspokojování jejích nekonečných potřeb, jejích božských aspirací. Sahající po nejvyšších metách, zakopávají její příslušníci čím dál častěji o vlastní (či milenčinu) nohu a řítí se strmě k zemi.

Podíváme-li se na reálné výsledky všech těch o své fundovanosti nepochybujících politických špiček zjistíme, že žádnými odborníky nejsou a že svému oboru nerozumějí o nic víc než laici. Tuhle zemi nevytáhnou z obecného marazmu lidé etablovaní v současných vládnoucích strukturách, nýbrž právě ti stojící mimo ně, o moc neusilující, zato těšící se všeobecnému respektu.

S V.C. bychom mohli konečně dospět a začít se zajímat o vážné problémy, které donekonečna nemůžeme zametat pod koberec, pakliže jsme rozhodnuti udělat maximum pro záchranu života na této planetě.

Jako žena z lidu si mohu beztrestně dovolit  přirovnání Václava Cílka  k  T.G. Masarykovi. Podle mého názoru je mu blíže než mu byl Václav Havel.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Magdalena Westman | pondělí 13.8.2012 8:32 | karma článku: 28,79 | přečteno: 1742x