ČESKÝ SVĚT 1911 – Duch doby (Zeitgeist)

Výběr krátkých komentářů a popisků k fotkám z obrazového týdeníku. (Část třetí.)

SNĚHOVÁ DÁMA NA PROMENÁDĚ DRŽKOVSKÉCESKÝ SVĚT 1911

 

  • PŘÍRODA A LIDÉ…Kdo putoval někdy z Vyšního Brodu proti proudu, tou jedinou svého druhu krajinou, nezapomene jistě na soutěsku Vltavy před Porákovou papírnou. To je partie z velehor – toto šumavské zátiší. Ale co zde spáchali loni a letos stavbou dráhy, je neslýchané barbarství. Příroda a lidé! Pokáceli hvozdy, přervaly stráně průkopy, slovem zničili všechen půvab zátiší, které soupeřilo s alpským. Možno říci stručně: Čechy byly oloupeny o jednu z nejcenějších perel svých. K tomu mlčí svorně Němci i Češi. A Němci ještě více! Pod Střehovem u Ústí n. L. staví několikapatrové domy – jakby jinde místa nebylo a přece je Ústí sídlem německé intelligence! Z toho úpadku německé krasochuti neradujeme se. Olupuje naši společnou vlasť o poslední vděky!

 

  • INSERCE V “ČESKÉM SVĚTĚ” PŘIJÍMÁME INSERÁTY POUZE OD FIREM SOLIDNÍCH A POUZE SLUŠNÉHO OBSAHU.

 

  • VÝŽIVNÉ, ZÁRODKŮ PROSTÉ MLÉKO ZDRAVÝCH KRAV, PASOUCÍCH SE PO CELÝ ROK NA VYSOKÝCH PASTVINÁCH ALPSKÝCH, JEST HLAVNÍ SOUČÁSTKOU PROSLULÉHO PŘÍPRAVKU “NESTLÉ-OVA DĚTSKÁ MOUČKA”.

 

  • Na severu afričtí národové brání se statečně proti Evropanům usilujícím o nadvládu. Francouzové, Španělé, Němci, Angličané – ti všichni patří již na Afriku jako nejblíže příští bojiště evropských rivalů.

 

  • MUŽSTVÍ (LE MALE) v krásném, všecky odstíny řečí i nálad vystihujícím překladě Josefa Marka. Román pytláka, srostlého s nádhernou, krásami a bujným životem přímo překypující přírodou, a jeho milenky, smyslně rozkochané a zdravé venkovské dívky, která svému robustnímu junákovi obětovala v životě všecko. Smyslná nádhera přírody, hlubokých a tajemných lesů, víry vášní a tragické konflikty s lidskými zákony – to vše tvoří v Lemonnierově románě celek uchvátivé moci a bujné, opojivé závratné poesie.

 

  • AUTOMOBILNÍ ZÁVODY DO VRCHU ZBRASLAV-JÍLOVIŠTĚ

 

  • SNĚHOVÁ DÁMA NA PROMENÁDĚ DRŽKOVSKÉ. Do Držkova nepronikla ještě kalhotová sukně, ale je zřejmo, že i tam již dějí se reklamní pokusy o vypuzení národního kroje.

 

  • PRAŠNÝ MOST HRADČANSKÝ PŘÍŠTÍ TRAŤ ELEKTRICKÉ DRÁHY? Ani ten koho nerozčilují litinové šibenice elektrické dráhy a pavučina drátů nad hlavou, neubrání se jistému pocitu nevolnosti, octnuv se v bytě, kol nějž za chvíli několik vozů pouliční dráhy přejede. V takových ulicích zhnusí se pobyt muži duševní práce. Otřásají se však i základy starých budov a Praha teprve za 10-20 let pozná “dobrodiní” svých pouličních drah na popraskaných průčelích starých budov! Nyní má dojíti i na pražský hrad. Ticho, opuštěnost těch míst proměněny budou v lomoz a čunění!

 

  • NEWYORŠTÍ ČÍŇANÉ POŘÁDALI BAZAR VE PROSPĚCH HLADOVÍCÍCH VE VLASTI, KTERÝ VYNESL $ 25,000. V PRŮVODU NESEN 25 METRŮ DLOUHÝ DRAK.

 

  • Z FINALE ENGLISH CUPU. BRADFORD CITY VÍTEZÍ NAD NEW-CASTLE UNITED. PONĚVAČ VŠECKA MÍSTA BYLA OBSAZENA, ZAUJALI POZDNÍ PŘÍCHOZÍ MÍSTO VE VĚTVÍCH HOLÝCH JEŠTĚ STROMŮ

 

  • Z CESTY PRESIDENTA FRANCOUZSKÉHO FALLIERESA DO TUNISU. ZÁLEŽITOSTI SEVEROAFRICKÉ STÁVAJÍ SE STÁLE SPLETITĚJŠÍMI. DLE MÍNĚNÍ VŠENĚMCŮ FRANCIE CHYSTÁ SE SPLNITI  DÁVNÝ SEN PATRIOTŮ – ZÍSKATI ZA KAŽDOU CENU CO MOŽNÁ NEJVÍCE ÚZEMÍ AFRICKÉHO PŘI STŘEDOZEMNÍM MOŘI. VŠENĚMCI JIŽ NAVRHUJÍ “DĚLENÍ”, CESTA FALLIERESOVA DO ŽHAVÉHO DÍLU SVÉTA PROTO JE VELEVÝZNAMNOU

 

  • “Co z Vídně přichází – za mnoho nestojí” staročeské přísloví a pravdivé! Ani tentokráte – ač se jedná o vídeňské théma – o rekreaci – neselhalo. Plakáty nás zlákaly k žádosti o svolení k fotografování. Tu máte ten výsledek! “Fidlovačka!” Vídeňáci s červenobílými prapory a falešným “all right”. Praha je v nebezpečí zblbnout odnožem “Prateru”.

 

 

 

 

Autor: Magdalena Westman | pondělí 17.10.2011 7:50 | karma článku: 8,58 | přečteno: 898x