Babiš mate rolákem

Koaliční vyjednávání se mohou protáhnout, ale z oblíbených roláků Andreje Babiše můžeme vyčíst leccos již nyní. 

Počátky nošení roláků sahají v moderní historii do Anglie devatenáctého století. Oblékali je hráči póla. V roce 1920 se staly módním trendem střední třídy a první feministky z nich udělaly unisex módu. Od poloviny dvacátého století se stal černý rolák “uniformou”  radikálních filozofů, umělců a intelektuálů.

Nositelé roláků se vymezují vůči tradičním kravaťákům. Chtějí se od ostatních lišit jak způsobem svého myšlení tak i životním stylem. Vždycky jsem měla pocit, že nošení roláků odkazuje spíše k  levicovému politickému nastavení. Pro jejich oblibu byl známý třeba řecký socialistický politik a ekonom Andreas Georgiou Papandreu.

V rolácích si libovali ovšem také jak zakladatel společnosti Apple vizionář Steve Jobs, tak i nekonformní bohémští Beatníci nebo kapitán Iglo, co krmil děti rybími prsty. U všech tří příkladů najdeme nastandardní podnikatelské, kreativní nebo dokonce i mořeplavecké kvality.

Na roláku je něco troufalého a zároveň elegantního, vypadá prý cool, domnívají se někteří. Své o tom vědí i Bob Dylan, Steve McQueen, aj. Slavný americký módní návrhář Roy Halston Frowick–Halston říká, že roláky akcentují tvář, vytvářejí pro ni podstavec, na kterém spočívá a jen tak jemně se spolu s tělem pohybuje. Celkově roláky přidávají prý tváři na kráse a opticky prodlužují celou figuru. Nositel roláku světu sděluje: “To jsem JÁ, to je moje tvář. V ní se odráží všechno, co jsem kdy viděl, co jsem si protrpěl, ale také všechno to, co jsem připravený vám dát”.

Rolák je mocný svetr. Na jedné straně propůjčuje můžům důstojnost a zralost. (Z teenagerů dělá muže na počkání.) A na straně druhé, asociace s mužem středního věku se zvednutým obočím a až nepřiměřeně se sebou spokojeným, je tak hluboce zakořeněna v naší kultuře, že ve mně nositelé roláků vzbuzují velmi ambivalentní pocity. A to i při vědomí, že móda roláků prožívá svou velkou renesanci.

Oblečení a charakter člověka jsou spojené nádoby. Mám pocit, že Andrej Babiš nás ještě překvapí způsobem, jaký zatím nejsme stavu odhadnout.

 

 

Autor: Magdalena Westman | pondělí 23.10.2017 19:39 | karma článku: 15,78 | přečteno: 1298x