Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Umění propagandy - Cizinec se na našem území přizpůsobí. TGM 1918

Nedlouho po návratu z USA se prezident Masaryk vyjádřil jasně na adresu Němců na našem území. Jeho slova byla, a doufejme, že i dnes jsou, křišťálově jasná. "My jsme vytvořili náš stát. Toto je naše území. Němci sem přišli jako emigranti a kolonisté. My jsme se spojili s Rakouskem a Uhrami a byli jsme perlou celé Rakouské říše." Dovolte, abych přeložil jemný Masarykova slova do dnešní reality: "Vítáme tě v naší zemi, emigrante a kolonisto, pokud se přizpůsobíš našim poměrům, naučíš se naši řeč a budeš se chovat a pracovat tak, abychom se za tebe nemuseli stydět. Pokud ne, táhni."

"Pokud předně běží o Němce v našich zemích, je náš program znám dávno; území obývané Němci jest území naše a zůstane naším. My jsme vybudovali svůj stát, my jsme jej udrželi, my jej budujeme znova; přál bych si, aby naši Němci při tom pracovali s námi – to by byla lepší politika než jejich pochybené úsilí nynější. Pochopuji ovšem, a počítám s tím, že jsou v těžké situaci; přiznávali bohužel pangermánský výbojný program protičeský příliš ochotně, nepochopili světovou situaci, byli zpiti prvotními zdánlivými úspěchy; naši Němci se stali obětí falešného, prolhaného Rakušáctví a krátkozrakých Habsburků. Je psychologicky pochopitelno, že teď nemile nesou, že se tak osudně sklamali, a že jsme měli a máme pravdu my.

Opakuji: My jsme vytvořili náš stát; tím se určuje státoprávní postavení našich Němců, kteří původně do země přišli jako emigranti a kolonisté. Máme plné právo na bohatství našeho území, nezbytného pro průmysl náš i Němců mezi námi. My nechceme a nemůžeme obětovati naše značné menšiny české v tzv. německém území. My jsme také přesvědčeni, že hospodářský prospěch odkazuje naše německé krajany k nám. Závisí na nich, aby se k nám postavili správně. Ať si vzpomenou, že r. 1861 spolu s námi žádali císaře, aby se dal korunovati na českého krále. Přeji si upřímně, abychom se co nejdříve dohodli. Přiznávám se, nám je těžko zapomenouti, že naši Němci a Němci v Rakousku vůbec přijímali nelidské ukrutnosti rakouské a maďarské soldatesky bez protestu, nám je těžko zapomenouti, že naši Němci dávali nejzuřivější kontingent pangermanismu.

Ale přes to je přijmeme rádi, jestli se rozhodnou ke spolupráci. Nikdo nám nemůže zazlívati, budeme-li po tolika trpkých zkušenostech opatrni, ale ujišťuji, že minority v našem státě budou požívati úplných národních práv a občanské rovnoprávnosti. Americká republika podjala se raději občanské války než by připustila secessi svého jihu. My nikdy nepřipustíme secessi našeho smíšeného severu. Vybudováním opravdu demokratické samosprávy máme vhodný prostředek pro rozřešení národnostní otázky. Přímočarné rozdělení pro velikou a zvláštní smíšenost není možné, a problém není pouze národnostní, nýbrž také a do značné míry sociální.

Náš poměr k Německému Rakousku je dán nejen výsledkem války, nýbrž celým naším národním programem. My přece jsme se spojilis Rakouskem a Uhrami a vytvořili jsme Rakousko. My jsme byli perlou Rakouska. Dokázali jsme takto, že bychom s Němci mohli míti přátelské soužití. Ale Habsburkové se nám zle odměňovali. Nemohu vzpomínat celého našeho boje proti Rakousku. Válka dokázala, že jednostranná německá a maďarská politika musila ztroskotat a ztroskotala neodvratně a na vždy. Dualismus dovršil habsburskou neschopnost a falešnost. Byl to komplot namířený proti nám v prvé řadě, Rakousko a Uhersko staly se zjevnou organisací násilí, násilí menšiny nad většinou. Evropa před válkou si toho nevšímala, ale válkou byla poučena o pravém stavu věci a zejména prokoukli ve Francii, Anglii a ve Spojených Státech tu úžasnou faleš Rakouska a maďarské politiky, jevící se v četných pokusech oklamati spojence.

Propaganda habsburská a maďarská byla naším vydatným pomocníkem. Ostatně i Němci v říši zkusili Habsburky na vlastním těle. Německo zachránilo Rakousko–Uhersko dvakráte (proti Rusům a proti Italům), ale na konec Vídeň svého spasitele zradila.

Není mým úkolem dávati rakouským Němcům rady. Jest přirozeno, že spojení našich zemí s Rakouskem zanechalo mnohé, zejména hospodářské vztahy. Jest–li rakouští Němci zanechají své panovačnosti, jest–li zanechají pangermánských plánů, jest–li k nám budou loyalními a nebudou se míchat do našich záležitostí – pak by byly slušné sousední styky možny a Rakousko by bylo s to, aby si zachovalo samostatnost. Myslím, že zejména obtížný problém Vídně nedal by se takto rozřešit nejvhodněji pro Němce samy. Při tom nás ovšem vedou ohledy na naši velikou minoritu ve Vídni.

Náš poměr k Německu upravíme podle toho, jakou ono zahájí politiku. Zachováme se korektně; přejeme si, aby porážka pruského agresivního militarismu byla vítězstvím německého lidu, aby si německý lid zvykl uskromniti se na vlastní národní síly, aby zanechal svoje výbojné politiky východní a věnoval své veliké síly a schopnosti mezinárodní organisaci národův a člověčenstva To jest mnohem větší a vznešenější cíl, než cíl pangermánský.

Tomáš Garrygue Masaryk, prosinec 1918

Autor: Vladislav Weiss | úterý 3.1.2012 12:12 | karma článku: 14,93 | přečteno: 1002x
  • Další články autora

Vladislav Weiss

Projev Karla H. Franka 30.4.1945

Poslední dubnový den roku 1945 bylo již jisté, že zhroucení Třetí říše je jen otázkou dnů a hodin. V tento okamžik se K. H. Frank rozhodl promluvit k českému národu. Tex jeho proslovu uvedla o den později Národní Politika.

12.11.2016 v 22:22 | Karma: 18,60 | Přečteno: 782x | Diskuse| Politika

Vladislav Weiss

Umění propagandy - Jak se dělá z Putina Hitler, agresor a zloduch

Jak se zdá, staré dobré metody propagandy jsou v dnešních médiích i politice oblíbené tak jako kdysi v nacistickém Německu či sovětském Rusku. Podívejme se na nejnovější ukázku dokonalé práce s jednou větou, která zazněla ve více než dvouhodinovém záznamu otázek a odpovědí ruského prezidenta Putina a studentů na diskusním fóru..

1.9.2014 v 9:09 | Karma: 35,51 | Přečteno: 1568x | Diskuse| Ostatní

Vladislav Weiss

Umění propagandy - Voskovec a Werich: mravní zkáza a úpadek

Z odstupu více než pětasedmdesáti let se zdá, že tvorba Voskovce, Wericha a jejich Osvobozeného divadla byla jasná, jednoznačná, přímočará a podporována všemi Čechy (a Slováky). Nebylo tomu tak. A dá se říci, že tomu nebylo snad nikdy. Snad v každé dekádě museli čelit lidské hlouposti.

7.5.2014 v 9:09 | Karma: 14,15 | Přečteno: 1118x | Diskuse| Ostatní

Vladislav Weiss

Umění propagandy - Evropa 1932

Učebnice zeměpisu pro měšťanské školy z roku 1932 (aktualizováno k roku 35) nevypadá zrovna jako typická ukázka propagandistického materiálu. Přesto i do tohoto oboru pronikají slova, věty a názory, které by si dnes už nikdo do učebnice nedovolil napsat. Teď mě napadá, jestli je to známkou silného vlivu propagandy tenkrát, anebo dnešním propagandistickým metodám kulturního marxismu - politické korektnosti. Ale spekulovat o tom nebudu, to nechám na vás.

5.5.2014 v 9:09 | Karma: 11,16 | Přečteno: 387x | Diskuse| Společnost

Vladislav Weiss

Umění propagandy - Válka s kouřením ať to stojí, co to stojí

Kdysi dávno, v roce 2004, když Irsko jako první země v Evropě zavedla zákony proti kouření ve veřejných prostorách, mnozí tleskali. Chráníme tím zdraví, nebudeme smrdět, budeme moci do hospody i s dětmi. Jen někteří namítali, že zdraví je propagandistům ukradené. A že boj proti kouření je jen testovacím balónkem k dalším a dalším zákazům. Až jednou bude zakázáno kouřit ve všech zemích a všude, včetně vlastních bytů, pak mašinérie pojede dále. A podobný boj nastane proti alkoholu, cukru, tuku a tak dále a tak dále.

7.3.2014 v 9:09 | Karma: 25,25 | Přečteno: 1085x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Sluší se, aby zaměstnanec věděl, proč je propouštěn, řekl Juchelka

2. května 2024  5:42,  aktualizováno 

Přímý přenos Poslanci se přeli o změnu zákoníku práce. Opozici se ho nepodařilo vrátit vládě k přepracování....

Na Chebsku vjel vlak do spadlého stromu a vykolejil, provoz na trati stojí

2. května 2024  18:56

Ve čtvrtek odpoledne najel osobní vlak u Skalné na Chebsku do spadlého stromu a částečně vykolejil....

Auto vjelo na chodník a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  18:53

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Omyl i zneužití. Poznat predátorské časopisy není vždy lehké, říká akademik

2. května 2024  18:48

Publikování v časopisech, které se tváří jako vědecké, může být jen omyl nebo i dlouhodobá snaha...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

  • Počet článků 55
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2674x
Oblíbené motto: Dělej věci tak, jak nejlépe umíš, ale ani o trochu lépe!


geovisite