Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Dusno v kosovském bistru aneb jak chutná pravý Wiener Schnitzel

No konečně. Familie Prochaska mě zachránila. Celou cestu do Vídně jsem se těšil, jak si po práci sednu do malé, zakouřené, vídeňské knajpy a objednám si Wienerschnitzel, Wienerkaffee, Wienerzeitung a všechno to zaliju škopkem rakouského piva. A teď jsem rád, že jsem zdrhnul z kosovského bistra a nedostal po držce.

Familie ProchaskaVW

Vídeňský Südbanhoff mě přivítal nevlídně svými vymraženými zdmi. Stmívalo se, pár Turků postávalo u stánku s kebabem, dva Japonci zuřivě fotili logo Českých drah a pár zabalených cestujících hledalo, jak co nejrychleji zmizet z tohodle blbého místa.

Taxiky před nádražím byly okupovány Turky. Během roku, co jsem tady nebyl, dobyli Turci další strategický bod. Obsadili taxislužbu. Mám Turky rád. Jsou živí, bezprostřední, přátelští, neřeší zbytečné problémy. V byznysu jsou tvrdí, ale nejsou to žádní nevyzpytatelní podrazáci. Co se dohodlo, to vždycky splnili. Ale když jsem ve Vídni, nechci tureckého taxikáře. Chci místního ušmudlaného rakušáka, který mi poradí, kde je nejbližší hospoda, noční klub a nejlepší pivo s dobrým vídeňským vepřovým. A to Turek nemůže vědět.

V polovině řady  taxiků jsem zahlídnul středoevropskou tvář. Rakouského taxikáře poznáte na dálku. Je to stejně bodrý, obtloustlý ksicht jako český taxikář. Jen nekrade. Došel jsem k němu a poprosil, jestli mě může odvézt do hotelu. Vystoupil a zdvořile mě doprovodil zpět k prvnímu taxíku. "Jednou na tu svou slušnost chcípnete", pomyslel jsem si. Za volantem prvního taxíku seděl obtloustlý Turek v péřovce a lyžařské čepici. Šetřil. Jeho Mercedes byl vevnitř stejně vymražený jako Südbahnhof. Odvezl mě do hotelu a na večeři mi doporučil rohové bistro, kde tmaví synci servírovali falafel...

Prezentace u klienta dopadla výborně. Objednal si česko/německy hovořícího kandidáta s IT znalostmi. Našel jsem a úspěšně představil pětadvacetiletého Čecha pracujícího v Dubaji v bankovním call centru, který chtěl zmizet z arabského vedra zpět do střední Evropy. Úžasný, vzdělaný a sebevědomý kandidát. A pak, že Češi nechtějí cestovat za prací…

„Jak jste spokojen s jeho němčinou?“, ptám se klienta. „Je tam znát český akcent, ale to vůbec nevadí, právě naopak, to je u nás sexy“, povídá mi.

Cože? Sexy? Český přízvuk v Rakousku? Překvapil mě. A my se podceňujeme a trápíme, že neumíme jazyky tak dobře jako rodilí mluvčí. My řešíme nesmysly a oni pak dají přednost hloupějšímu, ale sebevědomě vystupujícímu Polákovi nebo Maďarovi. Mimochodem, nemohl jsem se nezeptat, jaký přízvuk jim nezní sexy, jaký nemají rádi.

„Severoněmecký“, zněla odpověď. „Severoněmecký přízvuk je ostrý, drsný a agresivní.“

Ulice naproti Südbanhofu byla nepříjemně prázdná, vítr přišpendlil útržky tureckých novin do rohu tramvajové zastávky a po vídeňské obloze se honily šedé mraky. Zbývalo hodinu a půl do odjezdu vlaku, bylo třeba si splnit poslední cíl. Rozhlédl jsem se kolem sebe, v dohledu byly čtyři vývěsní štíty hospod. Nejluxusnější jsem zavrhl hned, ani restaurace Böhmerwald s logy Budweiseru a Pilsner Urquellu mě nelákala. Rohový Puntigamer byl prázdný a to nemám rád. Vybral jsem si bistro s logem jihorakouského piva Gösser. Bylo to první pivo, které jsem kdysi v Rakousku na podzim roku 1989 pil. Dodneška si vzpomínám na krásný pivní tácek, kde si chlap s knírem France Jozefa proti světlu prohlíží krýgl oroseného Gössera.

Už když jsem vešel do lokálu, ucítil jsem, že tady něco nehraje. Bistro ztichlo, ozýval se jen cinkot lžiček míchajících kávu. V bílé košili a kravatě jsem si připadal jak blbec v Mensa klubu. U ušmudlaných stolů seděli ostře vypadající chlapci srkající kafe nebo kolu. „Pivo a něco k jídlu“, povídám servírce, když se ke mně uráčila přijít. „Pivo máme nealkoholické čepované nebo lahvové.“ „Cože? Nealkoholické?“ „Ano, my jsme kosovské bistro.“ Teď mi to docvaklo. Všechny ty obrázky Magdalény s Ibrahimem Rugovou, zvláštní modrá vlajka s hvězdičkama, mapy Albánie, Srbska a Makedonie na stěnách.

„Máte vepřový řízek?", zeptal jsem se naivně. Žádná odpvěď. Tisíc očí se mi zabodlo do hlavy. Pomalu a jakoby nenápadně jsem vstal, oblékl si kabát a mumlaje: “Nealkoholické pivo nesmím, doktor mi to zakázal…“, jsem se vydal k východu. Provázelo mě hrobové ticho.

Jak příjemně bylo na mrazivé vídeňské ulici…

Ustrašeně se ohlížeje jsem vpadl do rohové knajpy Puntigamer Garten a vevnitř mě překvapil známý pach. Přestože hospoda vypadala prázdně, za vstupní místností se rozevřela náruč narvaného lokálu, zahuleného od stropu až k popelníkům. Kyselý pach piva, přepáleného oleje a pečeného vepřového se mísil s cigaretovým kouřem. Růž se vrátila do mé bledé tváře, když jsem prošel k poslednímu volnému stolu a všichni sedící mě zdravili: „Grüss gott“, aniž bychom se kdykoliv předtím viděli. Obtloustlý číšník, který mi připomínal Milana z restaurace U staré pošty, mi přinesl jídelní lístek, na kterém zářil nápis: „Wilkommen, Familie Prochaska“.

Konečně doma…

 

Autor: Vladislav Weiss | úterý 17.2.2009 14:47 | karma článku: 27,40 | přečteno: 2230x
  • Další články autora

Vladislav Weiss

Projev Karla H. Franka 30.4.1945

Poslední dubnový den roku 1945 bylo již jisté, že zhroucení Třetí říše je jen otázkou dnů a hodin. V tento okamžik se K. H. Frank rozhodl promluvit k českému národu. Tex jeho proslovu uvedla o den později Národní Politika.

12.11.2016 v 22:22 | Karma: 18,60 | Přečteno: 782x | Diskuse| Politika

Vladislav Weiss

Umění propagandy - Jak se dělá z Putina Hitler, agresor a zloduch

Jak se zdá, staré dobré metody propagandy jsou v dnešních médiích i politice oblíbené tak jako kdysi v nacistickém Německu či sovětském Rusku. Podívejme se na nejnovější ukázku dokonalé práce s jednou větou, která zazněla ve více než dvouhodinovém záznamu otázek a odpovědí ruského prezidenta Putina a studentů na diskusním fóru..

1.9.2014 v 9:09 | Karma: 35,51 | Přečteno: 1568x | Diskuse| Ostatní

Vladislav Weiss

Umění propagandy - Voskovec a Werich: mravní zkáza a úpadek

Z odstupu více než pětasedmdesáti let se zdá, že tvorba Voskovce, Wericha a jejich Osvobozeného divadla byla jasná, jednoznačná, přímočará a podporována všemi Čechy (a Slováky). Nebylo tomu tak. A dá se říci, že tomu nebylo snad nikdy. Snad v každé dekádě museli čelit lidské hlouposti.

7.5.2014 v 9:09 | Karma: 14,15 | Přečteno: 1118x | Diskuse| Ostatní

Vladislav Weiss

Umění propagandy - Evropa 1932

Učebnice zeměpisu pro měšťanské školy z roku 1932 (aktualizováno k roku 35) nevypadá zrovna jako typická ukázka propagandistického materiálu. Přesto i do tohoto oboru pronikají slova, věty a názory, které by si dnes už nikdo do učebnice nedovolil napsat. Teď mě napadá, jestli je to známkou silného vlivu propagandy tenkrát, anebo dnešním propagandistickým metodám kulturního marxismu - politické korektnosti. Ale spekulovat o tom nebudu, to nechám na vás.

5.5.2014 v 9:09 | Karma: 11,16 | Přečteno: 387x | Diskuse| Společnost

Vladislav Weiss

Umění propagandy - Válka s kouřením ať to stojí, co to stojí

Kdysi dávno, v roce 2004, když Irsko jako první země v Evropě zavedla zákony proti kouření ve veřejných prostorách, mnozí tleskali. Chráníme tím zdraví, nebudeme smrdět, budeme moci do hospody i s dětmi. Jen někteří namítali, že zdraví je propagandistům ukradené. A že boj proti kouření je jen testovacím balónkem k dalším a dalším zákazům. Až jednou bude zakázáno kouřit ve všech zemích a všude, včetně vlastních bytů, pak mašinérie pojede dále. A podobný boj nastane proti alkoholu, cukru, tuku a tak dále a tak dále.

7.3.2014 v 9:09 | Karma: 25,25 | Přečteno: 1085x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Auto za tahačem s tankem zastavilo. Už ale ne kamion, který osobák sešrotoval

4. května 2024  9:48,  aktualizováno  11:55

Při nehodě tří aut zemřel na dálnici D1 mezi Bohumínem a Polskem jeden člověk, další dva jsou...

Zemřel bývalý šéf izraelské společnosti přátel ČR. Přežil Osvětim, skrýval se v Praze

4. května 2024  11:39

Ve věku 99 let zemřel někdejší předseda Izraelské společnosti přátel České republiky a jeden z...

Novodobí husaři. Polsko zná podobu F-35, budou bez červeno-bílé šachovnice

4. května 2024  11:07

V polských ozbrojených silách se zakrátko opět objeví husaři. Nikoliv však jako těžká kavalérie,...

Prokremelští motorkáři přijeli na hřbitov do Brna, chtějí až do Berlína

4. května 2024  8:57,  aktualizováno  10:42

Kontroverzní klub motorkářů Noční vlci, který podporuje ruského diktátora Vladimira Putina, se s...

  • Počet článků 55
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2674x
Oblíbené motto: Dělej věci tak, jak nejlépe umíš, ale ani o trochu lépe!


geovisite