Za problémy kolem maturit a vzdělávání jsou odpovědní politici

Šéf CERMATu Pavel Zelený bohužel není Jan Amos Komenský, ale obávám se, že i kdyby se učitel národů setkal s dnešní politickou reprezentací, která posvětila organizaci státních maturit, musel by opět emigrovat.

Centrum pro zjišťování výsledků vzdělávání (dále jen CERMAT) je příspěvkovou organizací řízenou Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy. Bylo zřízeno MŠMT k 1. 1. 2006, počátky existence sahají k roku 1999. Ředitelku  Mgr. Ivu Kabeláčovou vystřídal v roce 2007 Ing. Pavel Zelený, a je šéfem dodnes. Kdyby neměl politicky krytá záda, byl by už dávno odvolán.

Jako skoro ve všech aktivitách, u jejichž počátků stojí politici, je třeba být na pozoru, zdali v pozadí není nějaký kšeft. Státní maturity, které jsou stěžejním předmětem činnosti CERMATu, velký byznys jsou. Kdybychom spočítali všechny náklady, došli bychom ke stovkám milionů korun. Po zkušenostech s možnou „malou domů“ Davida Ratha, po všech podezřeních, která jsou spojena s nejrůznějšími finančními transakcemi spojenými s vládními úřady je třeba se zabývat myšlenkou, zdali i se státními maturitami je po této stránce všechno v pořádku.

 Proč takové podezření?

 Protože se pořád píše o problémech s maturitami. Ty jsou samozřejmě veliké, a dokud bude panovat praxe odvíjená z poslaneckých lavic – metoda pokus omyl přece vládne tvorbě všech zákonů i návrhům vlády v mnoha oblastech - budeme mít státní maturity na talíři denně. Zlé ovšem je, že tato záležitost nadále ničí už tak klesající vzdělanost. Jenže všechno může být i zastíracím manévrem…

 Jana Amose Komenského bychom dnes vskutku potřebovali.

V médiích se včera, 7. června, objevil titulek:  Pokles vzdělanosti stojí Česko 169 miliard ročně. Pokles vzdělanosti v posledních devíti letech je katastrofický. Kdybychom se vrátili na úroveň roku 2003, přineslo by to nárůst českého HDP o 169 miliard korun. Kdyby měli čeští žáci po dokončení základní školy stejné znalosti, jako Finové, byl by HDP ročně dokonce o 335 miliard větší.

Vzdělanost národa je pro prosperitu národa stejně důležitá, jako dobré podmínky pro podnikání. Jenže naše vzdělanost stále klesá. Jestliže existuje nějaké opravdu důležité varování pro všechny politiky, pak je to právě tento fakt.

Pavel Zelený by měl z čela CERMATu odejít. Jestliže se zjistí, že CERMAT skutečně nutil učitele manipulovat s výsledky maturitních testů, je okamžitý odchod z funkce na místě. Ke kormidlu lodi, která vynese náš národ na žebříčku vzdělanost jednotlivých zemí opět do čelných pozic, by měli přijít skuteční odborníci, a ne ti, kteří hlavně vyhovují vládnoucí politické reprezentaci.

Autor: Ladislav Vrchovský | pátek 8.6.2012 9:00 | karma článku: 31,05 | přečteno: 2378x