Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Patří nemajetní a chudí do politiky?

Chudí lidé do politiky nepatří! Tento Tento názor není ojedinělý. Mnoho lidí si myslí, že bohatý člověk se nesnaží získat politikou další bohatství, a tudíž bude jako politik pracovat pro veřejné blaho. To je ovšem omyl.

S názorem, že chudí do politiky nepatří,  lze zajisté souhlasit, pokud jde ovšem o chudobu na duchu, jak říkávali předci, tedy prostomyslnost, neřku-li blbost. Chudoba majetková cti netratí – to je také starobylé přísloví. Tady ovšem buďme na pozoru: pokud nemajetný člověk zamíří do politiky s cílem zbohatnout, a takové jsem osobně poznal – říkali: politika je hlavně boj o kořist a tudíž jdeme se o ty prachy taky porvat – byla jejich chudoba beze cti. Nemajetní, kteří míří do politiky s cílem zbohatnout, do ní zajisté nepatří. Kdo tedy má být politikem v parlamentní demokracii, v ústavním systému, který můžeme nazvat nejmenším zlem mezi společensko-politickými systémy?

Dnešní znechucení nad politikou je zapříčiněno především převažujícím přesvědčením, že politika je svinstvo.Ať už tomu tak je či nikoliv, jedno je jisté: bez politiky a tudíž bez politiků se neobejdeme. Kudy vede cesta ven z dnešní krize legitimity politiky i naší demokracie, která je tak hluboká, že hlubší už být ani nemůže?

Vzpomínám na jaro 1990, na měsíce, během kterých vznikala kandidátní listina Občanského fóra pro první svobodné parlamentní volby po pádu totalitního režimu. Do Československa tehdy přijelo mnoho poradců z demokratických zemí, kteří mimo jiné hovořili o profilu kandidáta. Jeden z nich mi vyprávěl anekdotu, kterou našel v díle etologa Konrada Lorenze:

„K dohazovači přišel miliardář, který by se rád oženil. Majetek získal usilovnou prací , a lidé si ho vážili, až na to, že se stále ptali: proč se ještě neoženil, v tom bude nějaký háček…

Dohazovač začal s nadšení vychvalovat krásku, která třikrát po sobě získala titul Miss. Boháč však odmítl: „Sám jsem hezký dost…“. Šikovný dohazovač ihned začal vychvalovat jinou ženu s velkým věnem: „Bohatou nechci, sám mám peněz dost,“ odpověděl miliardář. Dohazovač otevřel třetí rejstřík a vytáhl profil dívky, která získala dvě vědecké hodnosti, absolvovala dvě univerzity a ve svých 25 letech byla již řádnou profesorkou teorie informací.„Chytrou nepotřebuji, sám jsem chytrý dost, jinak bych přece nemohl být tak úspěšný ve svém oboru,“ odvětil boháč.Zoufalý dohazovač zvolal: „Tak jakou proboha chcete?“„Musí být slušná,“ zněla odpověď.

Dalším slovem, jehož význam v souvislosti s politikou byl tehdy často vysvětlován, byla tzv. vydíratelnost. Vydíratelný je každý, kdo skrývá něco ze své minulosti, a může to být prakticky cokoliv, co by nějakým způsobem poškodilo jeho úctyhodnost. V praxi to znamená jediné: vydíratelný politik je politik ovlivnitelný tím, kdo na něho něco ví. Nevydíratelný je pak člověk, v jehož minulosti neexistuje nic, co by v případě zveřejnění znamenalo ztrátu mravního kreditu. Vydíratelní lidé do politiky nepatří. A přitom stačí málo: přiznání a odčinění viny – neboť bez viny není nikdo, všichni jsme jen lidé.

Řeknete si: „No jo, ale jak mám vědět, který z kandidátů nabízených na volebních kandidátních listinách je slušný a nevydíratelný člověk, a který ne?“

Politika je během na dlouhé trati, na které spolu v dráze běžíme všichni. Politici i voliči. Občanům, kteří do dráhy a společného běhu nenastoupí, a vše sledují pouze z tribuny, hrozí to, že s příliš velké vzdálenosti nerozeznají, zdali se do čela nedostal běžec způsobem, který není fair.

Při dlouhodobém společném běhu pak můžeme vidět, kdo je líný a běží pomalu, nebo stále v závěsu, kdo fauluje, používá příliš ostré lokty a podráží nohy, kdo počká na člověka v momentální krizi, aby mu pomohl dostat se opět do  hlavního pole, atd. Výše bankovního konta u běžců na této dlouhé trati vůbec nic neznamená.

Ten, kdo si vybere kandidáta z nováčků čekajících před startovní čarou, však riskuje, sází na neznámou. To jsou všichni voliči, kteří dají hlas neznámým nováčkům, o kterých předtím nikdy neslyšeli, a hlasují pro ně pouze proto, že podlehli předvolební reklamě.

Dokud si nezačneme vážit slušnosti více než peněz, nebudeme mít slušnou politiku. Dokud si nedáme práci s tím, abychom se o lidech usilujících o naši voličskou podporu dozvěděli co nejvíce, nebudeme mít slušnou politiku.

Přírodovědec Oskar Heinroth řekl: „To, co si myslíme, bývá většinou chybné. Správné bývá jen to, co s jistotou víme.“ Snahou většiny politiků je, aby si lidé o nich mysleli co nejvíce dobrého, a aby o nich věděli co nejméně. Pokud na tuto politickou strategii přistoupíme, nebudeme mít slušnou politiku nikdy. Dnešní média, ať již si o nich myslíme cokoliv, přece jen plní roli hlídacího psa demokracie. Dozvídáme se stále více a více o prohřešcích politiků. Některé z nás to znechucuje. Ale znechucení není na místě. Na místě je VYHODNOCENÍ informací.

Dokud se nenaučíme ověřené informace o politicích vyhodnocovat, a promítat je do našeho vztahu k nim při volbách, nebudeme mít slušnou politiku.

Vraťme se však k penězům, k bohatství jako oprávnění pro vstup do politiky.

Je-li boháč slušný, a takoví se zajisté najdou, a chce-li se stát politikem proto, aby svých schopnosti, díky kterým získal bohatství, využil při snaze zvýšit prosperitu nás všech a našeho státu, bude zajisté vítán.

Stejně tak i člověk nemajetný, který chce má cit pro všední starosti obyčejných, nemajetných lidí, a chce jít do politiky, aby zprostředkoval bohatším kolegům pohled na všední realitu sociálně slabých a potřebných, patří do politiky. U obou typů politiků však nechť je hlavním kritériem slušnost.

Podle toho, jak budou narůstat počty podobných lidí v naší politice, bude se politika i naše demokracie posouvat z krize opět na výsluní.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Ladislav Vrchovský | středa 28.3.2012 9:20 | karma článku: 11,58 | přečteno: 720x
  • Další články autora

Ladislav Vrchovský

Jak dlouho bude masová migrace trápit náš svět?

Na konci této úvahy se pokusím na otázku v titulku odpovědět. A velmi rád se zúčastním následné společné debaty o tomto velmi problematickém tématu.

2.12.2021 v 14:04 | Karma: 13,63 | Přečteno: 445x | Diskuse| Ostatní

Ladislav Vrchovský

Očkování a svoboda

V listopadu 1989 so do naší země vrátila svoboda. Ti nejstarší, kteří se po Sametové revoluci narodili, mají dnes 32 let. Velmi početnou skupinu tvoří osmnáctiletí a starší,

30.11.2021 v 9:00 | Karma: 23,11 | Přečteno: 772x | Diskuse| Politika

Ladislav Vrchovský

Tupost a omezenost se stávají politickou oporou.

Nevzdělaným a neinformovaným se podstatně snáz vládne. Někteří politici to znají to znají a využívají: je pro ně dobré zabránit lidem v přístupu k pravdivým informacím a místo nich voličům podsunout informace vlastní, účelové.

9.1.2021 v 10:47 | Karma: 13,68 | Přečteno: 466x | Diskuse| Politika

Ladislav Vrchovský

Lež a nenávist vítězí nad pravdou a láskou! Lidé, vzpamatujte se!

Poslední události ve Spojených státech amerických svědčí o ohrožení demokracie. A k něčemu podobnému může dojít kdekoliv na světě.

8.1.2021 v 10:55 | Karma: 15,44 | Přečteno: 975x | Diskuse| Politika

Ladislav Vrchovský

Možné dopady pandemie aneb Mějme se na pozoru

Vážení spoluobčané, přátelé, kolegové, v mém životě byly situace, kdy bylo třeba důrazně říct, co si nepřeji. Dnes, ve dnech, kdy se pod vlivem pandemie mění svět, chci upozornit na některé souvislosti opět probouzející mé obavy.

1.4.2020 v 18:57 | Karma: 13,72 | Přečteno: 798x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

Britská učitelka spala s žáky, s jedním otěhotněla. U soudu přiznala „chyby“

14. května 2024  20:57

O chybách a zničeném snu nyní u soudu v Manchesteru vypráví britská učitelka, kterou policie viní...

Fica stále operují. Padlo pět výstřelů, ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  20:54

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica, který byl ve čtvrtek terčem atentátu, je...

Na Děčínsku narazil vlak do spadlého stromu, trať do Německa stála

15. května 2024  18:10,  aktualizováno  20:44

Vlak jedoucí z Drážďan do Prahy narazil v Dolním Žlebu na Děčínsku do stromu. Cestující se museli...

Do mostu v Texasu narazilo plavidlo a poškodilo ho. Do vody uniká palivo

15. května 2024  20:07

Do mostu v Galvestonu v americkém státě Texas ve středu narazilo plavidlo a do okolních vod uniká...

Na Slovensku není mír a smír, polarizace pokračuje, říká novinářka

15. května 2024  20:03

Premium Slovenské vládní strany po atentátu na premiéra Roberta Fica slovně útočí na novináře. Přidávají se...

  • Počet článků 95
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1326x
Ladislav Vrchovský, publicista, divadelní kritik.

Seznam rubrik