Zvýšit daně a odvody živnostníkům

Tak vláda Petra Fialy pomalu, ale jistě vrací věci zpět, do dob než se kdysi jiné vlády jiné ODS pokusily nastartovat drobné živnosti.... Čas korporátů a korporátního státu je zase o krok blíž...

Situace ve veřejných financích je neudržitelná. Na to jsem skutečně nemusel studovat abych si to uvědomil.  S chutí jsem tedy přečetl kde plánujeme v budoucnu brát. 

Pominu skutečnost, že se Petr ´Fiala v několika posledních letech  ze zdravě působícího kritika měnící se EU stal jen garantem a štítem toho co do leva zatáčející  inženýři v Bruselu provádí.

Pominu to, že se k moci dostal bezbřehou kritikou Andreje Babiše. Že se ve chvílích kdy AB v době covidu rozhazoval jako utržený ze řetězu ....  Ozývalo z opozičních lavic, že rozhazuje málo... 

Zaujal mě bod 5. který se chystá....

https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/nerv-zbynek-stanjura-ozdraveni-rozpoctu-prijmy.A230214_161615_ekonomika_alis

Zaujal mě především  ze dvou důvodů. 

Tím prvním důvodem je skutečnost, že ano... Vysoké zdanění zaměstnaců je technicky jednoznačné. Ovšem v letech kdy jsem byl sám zaměstnanec ( a že to bylo přes dvacet let) , jsem vedl celou řadu pracovních pohovorů při výběru nových kolegů. Nikoho nikdy nezajímala jiná částka, než ta kterou dostane do ruky, či na účet. Čili musel to být opět zaměstnavatel, kdo měl na bedrech povinnost vytvořit pro zaměstnance tolik aby se stát nažral. Stát který tak nějak už historicky umí dobře škrtat ledasco, jen mu to moc nejde u vlastních výdajů. Proto byla už historicky státní služba docela ternem.

Druhým důvodem k zamyšlení je skutečnost , že řada drobných živností obsluhuje činnosti, které větší podnikání se všemi těmy odvody a zaměstnanci neufinancuje.  Ono totiž podnikání, ať již malé, nebo velké musí mít ( a ano jsou vyjímky obrovských předlužených gigantů) rentabilitu. Na rozdíl od mnohokrát zmíněného starého dobrého státu. Ten může zatínat sekery vesele až do bankrotu. Nic mu v tom nebrání a odboráři tomu ještě zatleskají.

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Filip Vracovský | středa 15.2.2023 7:10 | karma článku: 30,77 | přečteno: 1161x