Ukrajina vítězí.... jen při tom přichází o území...

Co tedy čeká válečné uprchlíky u nás ? Jaká bude jejich motivace vrátit se do Novoruska, nebo co to vlastně vzniká za paskvil ?

Pomalu ale jistě se stává "ze speciální vojenské operace" krvavá vleklá válka. Bohužel , naděje že Putina někdo kilne, že je v posledním tažení (jeho fyzické bytí), nebo že David opět skolí Goliáše berou pomalu, ale jistě za své. Rusko prostě volí svou oblíbenou taktiku "Nas mnógo" a sebehrdinštější odpor v místech kde opravdu tlačí na pilu tím množstvím láme. Tím množstvím a brutalitou. Utěšovat se , že ve spoustě případů i novodobé vojenské historie docházelo k zdánlivě nemožným vítězstvím podceňovaných bojovníků nelze. Ukrajina nemá Afghánské hory, ani Vietnamskou džungli. Nemá ani bezedné množství mužů ke zbraním , které jim dodáváme a díky kterým agresor ještě nezvítězil.

Jak se mění nálada a postoje uprchlíků před  válkou, kteří našli útočiště  u nás ? Kdo mě čte pravidelně, tak ví, že jsem několikrát psal o Inočce. Inočka je rusky mluvící Ukrajinka z Donbasu. Jí a jejím blízkým se život k horšímu začal měnit už od čtrnáctého roku, kdy Rusko za mlčení "západu" zahájilo válku. Její eskalace pak vedla k jejich útěku s dětmi do bezpečí. Ještě před měsícem byla přesvědčená, že na den Ukrajinské nezávislosti (24.srpen) budou slavit Putinovu porážku a těšila se domů. Od té se moc nevyspala a občas chodí trošku jako zombík, protože i přes dojem, který se propaganda snaží navnadit ( Totiž že Rusko je na kraji porážky) se fronta posunula o desítky kilometrů až do jejího obýváku. Věřte, že sledovat videa rozstřílených měst na internetu je otřesné. Nicméně když vám je pouští na mobilu nahrané od manžela a vypraví o místech kde chodila denně nakoupit, na návštěvu... dolehne to na člověka násobně. Návrat domů, už neplánuje. Co by tam dělala ? Bude tam  "Rassija" a ona je přeci Ukrajinka. Ještě to těm kteří omílají Kremelské notičky o tom, že válečný zločinec Putin zachraňuje svou akcí právě tyhle rusky mluvící Ukrajince nepřijde divné ? Ještě pořád nic ? 

No Inočko, nečeká nás ani v Čechách pěkná zima. Nezbývá mi , než Ti popřát abys tu potkávala co nejvíc lidí. V těžkých časech totiž na povrch vybublá i žumpa. Vlastně to nepřeji jen Tobě, ale nám všem...

 

Díky. Haf, haf a packu na to.  Pro Blog IDnes Fík Maxipes.

 

Prorocký seriál ... Proto se na rozdíl od mnohých domnívám, že na tom co se nyní děje na Ukrajině by mělo sakra záležet i nám...

 

A písnička...

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Filip Vracovský | pátek 15.7.2022 7:50 | karma článku: 24,91 | přečteno: 1277x