Smrtelné hříchy a blafy školních a závodních jídelen
Zná to drtivá většina z nás.... Traumata ze stravování ve školních jídelnách, menzách, podnicích....
Nejhorší je, že ti nejméně vinní z nás ... jsou opět jen oběti, bez naděje a šance změnit svůj osud .. Ve vzpomínkách si vybavuji, je to skoro jako včera .... Odcházím z fronty u výdeje školních obědů pod dozorem drába (rozuměj učitele) a přemýšlím jak se zbavím nevábné hmoty na podnose, nebo polévky, pokud hodlám hmotu risknout....Protože polévka se u nás v jídelně sníst musí, bez toho mě domů nepustí a budu tady zavřený navždycky.
Taky vzpomínáte ?
Nenávist k luštěninám
Luštěniny jsou zdravé a proto se jich má jíst hodně... Jsou taky zatraceně dobré. Ale na to jsem i já sám musel přijít až v pozdním věku. Musí se ovšem umět udělat.... Hrachové kaše, čočky a podobné výtvory s vizuálem, že už je před námi někdo jedl ovšem jinak než nenávistí k jejich konzumaci skončit nemůžou ...
Ryby
Kdybych byl tenkrát býval Pepa Melen randil bych od pátý třídy se všema spolužačkama a ve volnejch chvílích zpíval ... " Néé, rybu nééé... Já jsem v tom nevinně... Tak prosím rybu ne... !!!!! " Hnusné , sračkoidní filé které nám bylo servírované si totiž nic jiného nezasloužilo ...
Uho neumím, ale dáme všude kam to půjde a kam to nejde....nalijeme ho tam taky
Univerzální hnědá omáčka. Věc, s kterou když si kuchař vyhraje naplní chuťové pohárky blahem a taky se na ní pěkně kouká.
Ta nahnědlá močka, kterou u nás byl personál schopný nalít pomalu i na Zemblábu ovšem nemá s precizně provedeným " Uhem " nic společného.
Dneska je koprovka ? Blé... Fuuuj ...
Tak vážení, tady si přihřeju vlastní osobní polífčičku. Koprovky, kulajdy a nejrůznější variace na podobná témata jsou dneska nejen asi nejoblíbenější položkou našeho jídelníčku doma .( Hned po řízku tedy, alespoň co se mě týče. Ale pssssst.) Od doby kdy jsem se je naučil skutečně vařit jsou nedílnou součástí mé vlastní profesní prezentace. Na všech úrovních. V restauračním, bistro, degustačním či soutěžním provedení.... Prostě proto, že koprové olejíčky, redukce, prachy, nebo čerstvý kopr sám jsou zkrátka neskutečně vděčné a když je umíte odchází strávník s boulemi za ušima, že musíte ubourat futra aby prošel ven,
Odpustek ? Buchtičky se šodó ...
Opět si myslím, že tento "odpustek" fungoval a funguje univerzálně. Byť s vinným šodó neměla nikdy pudingová hmota na přelití nic společné. Bohatě pocukrované pak zůstávají buchtičky jednou z nejoblíbenějších položek poledních menu i v běžných restauracích doposud.
Komu čest, tomu čest ...
V posledních dekádách jde nahoru i úroveň školního a závodního stravování. Zvlášť ve školním stravování, které je svázané celou řadou nepřekročitelných regulí a v neposlední řadě také tabulkovými platy ... je to doslova boj o každý centimetr vpřed a vzhůru. Vykoupený tvrdou prací, chtěním a potřebou víc dát než dostat . Smekám virtuální klobouk před každým kdo v tom jede a jde do toho srdcem a poctivě.
Diskuzi nechám mimořádně otevřenou, protože k tomuto typu blogu patří. Díky všem za čtení a pěknou neděli.
Filip Vracovský
Korupce a zlodějina u nás a korupce a zlodějina na Ukrajině...

Blog osobnější než statistiky na často přetřásaná témata. Nic nehodnotím, jenom konstatuji. Věci zkrátka jsou takové jaké jsou. Nemusí to tak být napořád...
Filip Vracovský
Jaro ? Hola, hola... Kotlík volá :)

Jaro. Pátek večer. Přeci se nebudeme stresovat nějakou politikou. No nemám pravdu ? Třeba i někoho potěším.
Filip Vracovský
Předražená dubajská plíseň a jiné naše stravovací trendy...

Zamyšlení na čtvrteční dopoledne a vlastně ... Nejen na ně. Jsou trendy špatně, nebo dobře ? Asi je to zase jen o nás, ne o nich...
Filip Vracovský
Drahé jídlo a nenažraní restauratéři ? Mýtus nebo fakt ?

Není to poprvé kdy se tohoto tématu dotknu. Nicméně... Pokud ji miluješ, není co řešit. A s gastronomií to tak mám ložené.
Filip Vracovský
Češi a Čecháčci ? Realita, nebo zvláštní sebemrskačství ?

A jak to máte vy ? Co vlastně formuje naše názory ? Vypovídá to i něco o nás samotných ? ...........
Další články autora |
Proč se to zvrtlo? Trump čekal boxerský pás, ale Zelenskyj ukázal fotky se zajatci
Američtí představitelé začali věřit ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi, ačkoliv jejich...
Bombové hrozby v Praze. Policie evakuovala tisíce lidí, odklonila dopravu
V Praze se ve čtvrtek večer uskutečnily masové evakuace kvůli nahlášeným bombám v pražské Lucerně a...
Daňové přiznání za rok 2024: využijte formuláře pro internetové podání
Jako každý rok i letos musí mnoho podnikatelů, drobných živnostníků i další osoby samostatně...
Masivní hřib nad Ruskem. Ukrajinci zasáhli základnu strategických bombardérů
Saratovská oblast se v noci stala cílem ukrajinských dronů. Bezpilotní stroje údajně zasáhly i...
Táhněte do pr****! řve gynekoložka ve videu na pacientku. Teď jí hrozí trest
Gynekoložka ze středočeských Líbeznic čelí kritice poté, co vulgárně napadla jednu ze svých...
Černochová navrhne Pavlovi povýšení osmi generálů. Řešila s ním i dění ve Sněmovně
Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) vládě navrhne povýšit na generály osm lidí. Z nich dva do...
Manévry na gymnáziu v Pelhřimově. Je tu muž se zbraní, oznámila studentka
V budově gymnázia a jeho okolí v Pelhřimově se konají policejní manévry. Vyvolalo je oznámení od...
Summit o Ukrajině. Fiala jedná v Paříži o příměří a bezpečnostních zárukách
Od naší zpravodajky v Paříži Lídři tří desítek zemí Evropské unie, Velké Británie, Kanady či Turecka se na pozvání francouzského...
Zavolej mi do Pentagonu. Provalila se další ledabylost strážců americké bezpečnosti
Soukromé kontaktní údaje poradce pro národní bezpečnost Mikea Waltze, ministra obrany Petea...

Prodej rodinného domu 176 m2, pozemek 326 m2, Hrádek nad Nisou
Lipová, Hrádek nad Nisou - Loučná, okres Liberec
4 300 000 Kč
- Počet článků 724
- Celková karma 24,08
- Průměrná čtenost 2110x
Jak jde čas, stal se ze mne spolutvůrce dvou kuchařek, učitel a výrobce sušených, či fermentovanýchj lahůdek...