Pobožný pistolník

hrdina protinacistického odboje a jeden ze Tří Králů, Václav Morávek se narodil před 114 lety v Kolíně.

Tohle nebude hluboká úvaha. Jen krátká vzpomínka na člověka, který se pro mne kdysi dávno stal přímo etalonem hrdinství a odvahy. 

 Mistr útěků a provokací, nejmladší z trojice Balabán, Mašín, Morávek , který krom klasické odbojové činnosti proslul možná až neukázněnými, ovšem furiantskými kousky. Nejslavnějším z nich byl moment, kdy si v převleku nechal připálit cigaretu od samotného Oskara Fleischera (Jednoho z nejkrutějších členů pražského gestapa, a muže pověřeného dopadením této odbojářské trojice.). A samosebou mu neopoměl poslat zdravici aby Fleischer věděl, komu to připaloval.

Co Václava Morávka formovalo do osobnosti, kterou se stal? Víra (Proslavil ho výrok "Věřím v Boha a své pistole"),rodina,  skaut a arrmáda. Samosebou je to velmi zjednodušeně řečeno, A rozhodně to nebyl žádný asketa, měl rád ženy, pěkné oblečení i humor...

 

Pro ty, které v televizi minul a nebaví je jen suchá historie, perfektně jeho postavu v seriálu Tři Králové ztvárnil Vladimír Javorský.

Tak nějak jsem si myslel, že pár slov, si tenhle v dobrém smyslu slova frajer, zde na blogu na své narozeniny zaslouží. Díky a ahoj Filip.

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Filip Vracovský | středa 8.8.2018 15:11 | karma článku: 31,46 | přečteno: 831x