Když se člověk vznáší a pak dostane po tlamě

je na tvrdé zemi dřív, než bys řekl švec, a tak není od věci se tomu zasmát.Střílet se proto nebudeme a věšet tuplem ne, ostatně kdo by to uklízel...

Jsou dny, kdy je vše zalité sluncem, člověku se daří a ten, na obláčku své dokonalé líbeznosti vůbec nevidí blížící se mrak.A kuchař, to je řemeslo provázené otřesy na které žádná škála známých stupnic nestačí.

 

Pamatuji si v růžových barvách krásnou gtrilovačku na příjemné restaurační zahrádce.Počasí je tak akorát, zapadající sluníčko už jenom šimrá.Uhlíky na grilu krásně žhnou, vůně sena promíchaná s lákavou vůní laskomin, kterými jsme osazenstvo zásobovali.Doprovázené tou nejlahodnější hořkostí na světě, čerstvě načepovanou "Plzničkou".

Chodím mezi stoly, rozdávám úsměvy mixované s recepty a podle reakcí zákazníků jsem vyrostl minimálně na dva metry dvacet.Jako poslední mířím ke stolečku, kde sedí sympatický, starší manželský pár."Jaké je to krásné, když si spolu i po letech, dokážou takhle vyrazit", myslím si a úsměv mi málem trhá koutky ...

"Dobrý večer, doufám, že se vám u nás líbilo a chutnalo vám." Snažím se být až extrémně milý.Paní se ke mně otočí, oči přimhouřené..."No, když to stálo tolik peněz, tak jsem to snědla, ale určitě mi bude špatně minimálně tři dny..."

Bác, rána, bum, vesmír se hroutí... jsem jenom maličký mracvenec, pinožící se po cestičce a někdo mě určitě ještě dneska sezobne...

 

 

Nebo jindy.... a vlastně to začalo o pár let dřív, v den, kdy jsem se seznámil se svou paní.Ona moc ráda dobře jí a mě dodnes nepřestalo bavit ji podstrojovat a pokud jí chutná, pak je svět taky zalit letním sluncem, byť se za okny odehrává třebas polární bouře.

A je to pár let, otvíral jsem z pozice šéfkuchaře novou restauraci na spádovém místě pro spoustu potencionálních zákazníků.Krom toho, že jsem jako vzor skromnosti vymyslel úderné heslo, že vaříme líp než babička, nakoupili jsme sadu krásného smaltovaného nádobí na servírování jídel.

Mělo to ohromný úspěch, malé kastrůlky, rendíky, pekáčky, vše na prkýnkách...Nebyla to nejlacinější záležitost, ale v době sdílení jídel na sociálních sítích to byl super marketingový tah, fotilo  se o sto šest.

A v právě v malém pekáčku jsem své drahé polovičce naservíroval krásně vypečené kachní stehno (přísahám bylo jako dort potažený tou nejkřupavější kůrčičkou) s nejlepším slaďoučkým červeným zelím jaké si dovete představit a navcrh bramborové placky jako od maminky.

Ten pocit vítězství, to těšení se na pochvaly od strávníka na kterém vám nejvíc záleží...

"A jak to asi mám z toho nesmyslu jíst? Přendej mi to na talíř...", zakabonilo se moje sluníčko...

Křup, to prasklo moje srdce a tssss duše uletěla....

 

Jestli z těchto příběhů plyne nějaké poučení? Nevím, každopádně já se nepoučil a když jsem sám se sebou spokojený, tak do toho jdu zas a znova naplno.

 

Díky a ahoj Filip.

 

Autor: Filip Vracovský | čtvrtek 11.7.2019 14:38 | karma článku: 25,89 | přečteno: 643x
  • Další články autora

Filip Vracovský

Máme traktory a né že né ....

Pár slov ke včerejšku. Tradičně nekorektně. Vstupte na vlastní nebezpečí, peníze nevracím a za nic neručím...

20.2.2024 v 9:03 | Karma: 21,99 | Přečteno: 782x | Diskuse| Společnost

Filip Vracovský

Půjdu nakonec volit Piráty ?

Menší zamyšlení na pátek. Na únor. Na Jaro, které je za dveřmi zase tak mladé a chystá se rozkvést.

16.2.2024 v 17:56 | Karma: 32,97 | Přečteno: 4507x | Diskuse| Společnost

Filip Vracovský

Arabská invaze do Plzně začala....

a sakra ..... muslimové nám útočej skoro pod balkonem !!!! Napadlo mě v prvotním šoku , když jsem se onehdá....

14.2.2024 v 19:48 | Karma: 24,51 | Přečteno: 1333x | Diskuse| Společnost

Filip Vracovský

Je smažák naším národním jídlem ?

Pořád se tady řeší nějaké prkotiny, které nemůžeme ovlivnit. Pojďme se pověnovat něčemu skutečně vážnému....

9.2.2024 v 8:18 | Karma: 34,96 | Přečteno: 5651x | Diskuse| Společnost

Filip Vracovský

Jídlo kam se podíváš......

Přelom roku byl docela rušný a tak než nám jaro definitivně zaklepe na dveře.... Dal jsem dohromady něco málo fotek...

6.2.2024 v 8:29 | Karma: 26,79 | Přečteno: 739x | Diskuse| Fotoblogy
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Nová odhalení z fakulty: studenti viděli vraha dřív, policie byla v budově víckrát

3. května 2024

Premium Masový vrah David K., který v prosinci při střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v...

Na důchodce zaklekli, chalífát neřeší. Němce děsí mdlé reakce jejich politiků

3. května 2024

Premium Snímky stovek radikálních islamistů demonstrujících v ulicích severoněmeckého Hamburku, kteří...

Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali

2. května 2024  22:11

Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...

Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní

2. května 2024  21:36,  aktualizováno  21:50

Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...

  • Počet článků 648
  • Celková karma 24,93
  • Průměrná čtenost 2134x
Šéfkuchař na cestách a básník ve výslužbě.Dnes už spíš natvrdlý než tvrdý rocker , milovník dobrých věcí a časů.

Jak jde čas, stal se ze mne spolutvůrce dvou kuchařek, učitel a výrobce sušených, či fermentovanýchj lahůdek...

 

Seznam rubrik