Když nestíháš tak zrychli....

aneb pár dalších rad a situací z profesionální kuchyně, ale doma to snad raději ani nezkoušejte.....Další várka vzpomínek a postřehů z bojiště mezi sporákem a troubou :)

Jo, v kuchyni se každý den může stát cokoli. Jeden den při večeřích si člověk připadá jako skutečná hvězda, jejíž poslední špatnou stránkou je zbytečná skromnost. Celý svět vám leží u nohou. Tedy svět zredukovaný na mikrokosmos kolegů a hostů. Poté co vystrojíte ohňostroje chutí a barev explodujících v ústech a na talířích, vrací se vám zpátky nadšení. Hřejivé vlny v kterých je těžké se neutopit.

Ale druhý den začínáte úplně znovu od nuly .A když je to den blbec, nezačínáte od nuly, ale spíš v mínusu. Dodavatelé, personál, hosté a v neposlední řadě vlastní hlava změní včerejší opojný příboj v rozbouřené vlny běsnící na útesech, kde se kuchyňská bárka může potopit.

A když se zvrtne všechno co se zvrtnout mohlo a ještě i něco co zvrtnout nikdy nemělo, máte jen několik způsobů jak nastalým situacím čestně čelit.

Pokud je šéfkuchař vyznavačem samurajského kodexu cti Bushido, doporučuji schovat před ním na přechodnou dobu veškeré řezné nástroje. Nenápadně se ho snažit rozptýlit a hlavně nenechávat o samotě.

Pravý opak je třeba uplatnit na typ šéfkuchaře, který není až takový bojovník. Je třeba zamknout veškeré únikové východy, které by v převleku za páru mohl využít při útěku z pracoviště .Rovněž není dobré nechávat jej o samotě. Ale místo rozptýlení je třeba dodat mu odvahy a přesvědčení, že situaci zvládne.

Nejtěžší případ je šéfkuchař těžký cholerik. Před ním je třeba schovat nejen veškeré řezné předměty, ale i předměty, které mohou sloužit jako jakákoli alternativní zbraň. Nedovedete si představit jakou rotyku dokážou způsobit volně ložené pánve, obracečky, nedej bože váleček na těsto... Pokud se vám cholerika nepovede přikurtovat pevným popruhem na místě aby vychladl, může se stát, že krizi v amoku vyřeší zcela sám a bez pomoci ostatního personálu. Jistou nevýhodou je, že bez pomoci ostatních zůstane i do budoucna, jelikož s ním nechce nikdo pracovat.

Já sám se kdysi v mládí naučil jedno univerzální kouzlo, které vám vždy vytrhne trn z paty.Když nestíháš.... zrychli. Funguje to naprosto skvěle.

Díky a někdy zase ahoj Filip.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Filip Vracovský | středa 8.5.2019 12:56 | karma článku: 19,76 | přečteno: 709x