Jídlo kam se podíváš......

Přelom roku byl docela rušný a tak než nám jaro definitivně zaklepe na dveře.... Dal jsem dohromady něco málo fotek...

Předem , zadem, horem i dolem svého blogu se omlouvám fotografům za zařazení svého výtvoru do kategorie fotoblog. S faktem, že jednou podlehnu v nerovném boji s kompozicí jsem se již smířil.... Ale jsem bojovník a nikdy se nevzdám. Nikdy, to si dobře zapamatujte :D

Začneme pěkně zvostra . Od Vánoc už vám snad troch slehlo. Tak takhle to vypadá, když dostanu chuť na kousek řízku....

Vánoce
Vánoce

S prváky na hotelovce se snažím dělat spoustu jednoduchých jídel....  Úspěch mají vždycky bramborové placky, nebo škubánky. Tyhle škubánky jsou vytuněné haldou vyrestovaných škvarků a teď mě chvilku omluvte, musím jít navštívit ledničku...

Škubánky

Nejen jednoduchost, ale i vaření po kterém nezbydou žádné zbytky je téma.... Grenadýrmarš je o třech surovinách, těstoviny, brambory a paprika. Tady vylepšený co dům dal, klobáska, houby....

Grenadýrmarš

Někdy je učitelská práce náročná. Tenhle nečekaný výtvor našich prvaček při výrobě jsem nakonec musel ocenit kladně . Záměr je jasný a jedlý korál se jim povedlo nespálit.... 

Korál , copa by to tak asi mohlo bejt ?

Kreativní je i soutěžní kuchařina. U nás děti připravují dva Filipové. Znáte to jak je důležité je míti Filipa... Když máte dva, je to skoro doma.

Zadaní soutěží je pak rozličné. V jednom z nejikoničtějších míst naší gastronomie studenti vystavovali dvě pětichodová menu a předkrm pak museli uvařit v rámci pódiového vystoupení. Porota jejich práce v konfrontaci se zkušenějšími soupeři hodnotila velmi kladně a přivezli jsme do Plzně  stříbrné medaile.

Kuchařské soutěže se hodnotí body ( Nejen jídlo chuť a vzhled, ale i čistota práce, technika přípravy jednotlivých komponentů..) .  Mimo celkového umístění se  udělují podle počtu bodů i pásma. Diplom, bronzové, stříbrné a zlaté.  Zlaté občas nebývá vůbec uděleno, takže celkový vítěz vzejde z jiného pásma. To se ve Varech ovšem nestává, úroveň odpovídá tradici....

No , je toho na soutěžích celkem  dost a já sám bych odvahu vařit před tolika lidmi v jejich věku neměl...

 

Výstava 1
Výstava 2
1
2

U těch mrkviček leží na talíři  i přeuzený sýr z podmáslí ( podmáslí byla povinná soutěžní surovina) ... Nepřipomíná vám jeho výroba alchymistickou dílnu ? 

Uzení sýra...

 

Úplně jiný typ práce určený primárně pro učňovské obory je třeba zabijačka. Proběhla minulý čtvrtek, počasí přálo, lidu se sešla spousta . Co si přát víc ?

Chleby nám dodal kamarád pekař ....

Seberáček

Mládežníci se naučí třeba špejlování jitrnic....

špejlování

Špekáčky a klobásy čekají až je sníme....

mooooc jídlo....

No, myslím, že toho bylo až až. Jsem z toho celej zmoženej, tak už vám jenom s kamarády šéfkuchaři zamáváme a jdeme si po svých...

šéfové

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Filip Vracovský | úterý 6.2.2024 8:29 | karma článku: 26,79 | přečteno: 740x