Primitivní antikomunismus

Blíží se 1.máj a naše chalupy obchází strašidlo komunismu. Budou shromážděnína náměstích, budou se klást věnce a bude se řečnit. Řečnit budou i rudí potentáti ke svým senilním spolubojovníkům a jejich odhodlaným vnukům. Bude se přísahat na Lenina, Stalina, Gottwalda a bůhví na koho ještě a slibovat, že buržoasie a kapitalismus tady dlouho nebude a dělnícká třída opět promluví a zvítězí. Brrr.

Při naší historické zkušenosti s komunismem a dalšími totalitními směry (nacismus, klerofašismus) je až s podivem, že se pořád najde dost lidí, kteří těm pitomostem věří. Asi je pořád dost zklamaných a neúspěšných, kteří se nechali přesvědčit, že za jejich neštěstí může někdo jiný.

Ale je mi smutno, že je tady stát, který sice naoko stíhá všechny tyhle extremisty, v praxi ale honí jen hajlující holohlavce - ne že by to bylo teda špatně. Když si ale člověk uvědomí, za co všechno je takový neonacista trestán a popotahován, tak je mi smutno. Je mi smutno z toho, že adekvátně stát nepřistupuje i k symbolice komunistické. Kéž by zatýkal ty žlučovité bolševické důchodce za zpěv internacionály, za mávání rudýma hvězdama nebo jejich vnuky za tričko s Che Guevarou. Škoda, že na jejich mítinky nechodí policejní experti pro boj s extremismem a každou demonstraci si nenahrávají a neanalyzují. Škoda, že státní moc nečeká na každou příležitost, jak zakázat komunistickou stranu. Tahle bezzubost systému se nám může ošklivě nevyplatit.

Vím, řada lidí tady bude vysvětlovat, že oni to myslí dobře, že se v minulosti jen udělaly chyby a že ta myšlenka je úžasná a kdyby všichni lidi chtěli ....Takhle mluvíte jen vy, primitivní antikomunisté. Všechno nebylo jen černé. Jenže všichni lidi nikdy chtít nebudou a někdo tu báječnou myšlenku vždycky bude muset odskákat. Pro komunistu bude vždycky někdo nepřítel, s kterým je potřeba skoncovat, porazit ho, zlikvidovat. Někdo, kdo by komoušům každý den ukazoval, že je chytřejší, rovnější, úspěšnější a prostě lepší člověk než oni sami.A proto ta myšlenka je a vždycky bude jen černá. A doufám zakázaná, trestná.

Všem těm, kteří chtějí komunismus omlouvat a relativizovat, říkám: komunismus je jen jeden a už tady byl, víme, jak vypadá. Ano, to je to, co tu bylo za Husáka, za Svobody, za Novotného, za Zápotockého, za Gottwalda. A troufám si říci, že po válce i za Beneše. Není nic, co by mohlo komunismus omluvit, není nic jako komunismus s lidskou tváří. Stejně jako neexistuje polovrah.

Pokud jde o mne - ano, jsem primitivní antikomunista. To by měl být totiž každej slušnej člověk.

Autor: Petr Voříšek | čtvrtek 28.4.2011 20:10 | karma článku: 28,47 | přečteno: 2318x