Poslanecké platy jsou příliš velké. A jaké by měly být?

Od sametu s námi hrají novináři oblíbenou hru. Když není o čem psát, připraví šokující zprávu o tom, kolik berou poslanci, ministři nebo jiní vysocí státní úředníci. A prostý lid propadne beznaději, protože na tyhle flákače on pracuje a oni se mají jako čuníci v žitě. Zvedne se vlna odporu v diskusích u piva i u holiče.

Celkem tu reakci obyčejných lidí chápu. Dobře vím, že průměrný plat zveřejňovaný Statistickým úřadem je jen iluzorní číslo, protože cca 2/3 lidí mají příjem pod ním. Z pozice člověka, který bere měsíčně 18-20tis. Kč je současný 3-4x vyšší plat poslance jasná nespravedlnost.

Škoda, že se už málokdy v novinách dočteme nějaké srovnání s tím, jak to je například ve světě a jaké platy jsou na srovnatelných pozicích v soukromém sektoru (odborní a generální ředitelé apod.). Možná by tahle doprovodná informace vnesla do otázky poslaneckých platů nové světlo.

Platy lidí ve vrcholovém managementu v soukromé sféře se pohybují běžně mezi 100tis. až 500tis. měsíčně. Není výjimkou, že generální ředitel velké firmy (obrat firmy cca nad 1 mld. Kč) má i výrazně více než 500tis. Kč měsíčně.

Státní rozpočet České republiky je v tomto roce cca 1,044 mld Kč a poslanci a senátoři tedy každý rozhodují (pokud rozpočteme celkový obrat na jendoho poslance nebo senátora) o cca 4 mld. Kč ročně. Vím, že je to nekorektní výpočet a srovnání, ale něco to ukazuje. V soukromé sféře to odpovídá  měsíčnímu platu výrazně nad 100tis. měsíčně, a to nepočítám roční bonusy za výsledky firmy.

Jsem všemi deseti pro to, aby se výrazně zvýšil plat našeho zastupitelského sboru - poslanců, senátorů, ale i jiných ústavních činitelů.

Plat poslance (a dalších volených zástupců samozřejmě) je jedním z faktorů, které ovlivňují kvalitu zastupitelů. Z dalších to je pak kroužkování voliče (na základě informací, které si sežene) a samozřejmě něco jako primárky politické strany a vůbec lidská kvalita a profesní potenciál té nebo oné partaje.

Současný plat je spíše nízký, ve srovnání se soukromou sférou legrační. Není divu, že si poslanci a jiní shánějí bokem kšefty, jsou náchylní ke korupci, lobingu a různým čachrům. Do politiky stále chodí lidé s holým pozadím, kteří sem jdou s tím, že si vyšíbrují pár milionů do domácího rozpočtu. Na druhou stranu, lidé, kteří něco umí a něco už dokázali, mají zkušenosti, se do politiky příliš nehrnou. Nechtějí tam být s těmi prvními a proč by tam také chodili, když se to vlastně ani nevyplatí. Dělat kvalitní práci za podřadné peníze, to se nechce nikomu. A tak tam máme ty, kteří si svůj plat umějí vylepšit (např. křišťálový Standa Gross).

Zvýšení poslaneckých platů by tedy zvýšilo kvalitu sboru a určitě přivedlo i nové, rovné tváře.

Jsem pro to, aby se výše poslaneckých platů, platu ministrů, prezidenta a dalších ústavních (tj. volených činitelů) odvíjela přímo od hodnoty průměrného platu v zemi. A je v tom už zahrnutá i valorizace - jak se bude zvedat plat lidem v republice, půjde nahoru i plat námi zvolených zástupců. Například plat poslance by mohl být 10 průměrných platů brutto. A hotovo, žádné náhrady, normální zdanění. Plat ministra by pak mohl být dle podobné logiky třeba 15 průměrných platů, plat prezidenta 20 platů. Podobně by to šlo nadefinovat i v Senátu a Ústavním soudu. A klidně ten výpočet přijmout jako ústavní zákon, aby se s tím nedalo pořád šíbovat nahoru dolů.

Třešnička na dortu by možná byla, kdyby se od ročního platu poslanců a senátorů odečítala srážka za schodek rozpočtu, třeba takhle: [(schodek /200 poslanců)/10,000]. V roce 2011 by to podle rozpočtu dělalo roční srážku ve výši 67,500 Kč. Už vidím, jak poslanci dostávají za schodek od manželek vyhubováno - ona mohla jet do Karibiku a on si udělá schodek !

 

Autor: Petr Voříšek | čtvrtek 26.5.2011 14:47 | karma článku: 41,01 | přečteno: 11621x