Je ještě sociální péče ze strany státu zajímavá? Za ty peníze?

Český stát nemá peníze a tak škrtá, kde se dá. S tím nelze než souhlasit. Když není za co, nelze hodovat. Škrtá se v rozpočtech úřadů, snižují se mzdy státních zaměstnanců. Souhlasím, ostatně je jich výrazný nadbytek, stejně jich dost zpracovává zbytečnou agendu. Škrty se nutně objevily i v oblasti sociální - z hlediska rozpočtu je to obrovský resort a pohříchu peníze nevydělává, ale pouze spotřebovává. Snaha uspořit zde je jasná - už jen proto, že se různými sociálními dávkami a podpomi strašně plýtvá a jsou zneužívány.

Ve snaze ušetřit tak tým ministra Drábka ořezává plnění a zpřísňuje podmínky v případě nemocenské, podpory v nezaměstnanosti, plánuje zpřísnit podmínky pro odchod do důchodu (o důchodové reformě jsem psal již zde), snižuje porodné a mateřskou kdoví, co ještě. Přitom ale odvody na sociální daň (pojištění to fakt není, sorry) zůstává ve stejné výši. Stát tak významně zdražuje servis v sociální oblasti. Poměr cena - výkon se zde stále zhoršuje. Proti tomu by se nedalo nic namítat, kdyby stát současně nenutil své občany sociální pojistné platit.

Troufám si tvrdit, že jednotlivé produkty státu v sociální oblasti jsou tak mizerné, že pro velkou část lidí v produktivním věku jsou naprosto nezajímavé. Řada lidí je sice donucena tyto produkty platit, ale zcela jistě je nevyužívá. Jasným příkladem je nemocenská. Už dnes si řada lidí místo nemocenské bere dovolenou nebo neplacené volno, případně se domluví se zaměstnavatelem na "práci doma". Podobně je tomu i u podpory v nezaměstnanosti, kterou si sice lidé nechají napsat, nicméně její výše (maximum okolo 14tis. Kč) je spíš k trpkému úsměvu. Naštěstí došlo nedávno alespoň k zastropování odvodů z platu, ale i dnes pořád platí, že člověk platí pojistné z platu např. 80,000 Kč, plnění ale dostává ve výši 4x-5x nižší. To je čistokrevná zlodějna.

Otázka je, zda není čas na státu žádat, aby bylo možné se z tohoto systému jednoduše odhlásit a případně si zaplatit stejný produkt u komerční pojišťovny. Už dnes lze takto pojistit pro případ delší pracovní neschopnosti nebo trvalého úrazu. A světe div se - komerční ústav plní ve 100%ní výši aktuálního platu pojištěnce. Je to sice trochu dražší, ale také nesrovnatelně lepší služba.

Vedle komerčního "sociálního" pojištění může existovat klidně i to státní, s dobrovolnou účastí a třeba i s volitelnými službami formou "cafeterie" - tedy platíte podle toho, jaké konkrétní služby si navolíte a objednáte.

Sociální stát začíná být mrtvá myšlenka, osobně na něj moc nevěřím. Sociální služby státu tak zbytněly a zdražily, že se stávají nekonkurenceschopnými, k ničemu. Jistě se najde lidí ohánějících se solidaritou, ale s tou jděte s prominutím k šípku. Solidarita je jen jiné slovo pro okrádání jedněch ve prospěch jiných. Ti okradení (tzv. bohatí) za svoje ukradené peníze ve formě vyšších odvodů totiž nikdy nic nedostanou.

Autor: Petr Voříšek | čtvrtek 19.5.2011 19:25 | karma článku: 17,63 | přečteno: 2060x