Armáda opustí Brdy, ale v jakém stavu?

Vojenský prostor Brdy v Jincích totiž není první vojenský objekt v této oblasti, který armáda opustila. V roce 2001 armáda opustila raketovou základnu nad Dobříší, řečenou Klondajk. Bohužel to udělala způsobem, jakým své základny opouští Rudá (teda Ruská) armáda - zanechala vše nepotřebné na místě a prostě odjela (a chátrající ruiny vtipně převedla na město Dobříš). Není divu, když naši soudruzi důstojníci dostávali školení 50 let z Moskvy. Bude se historie opakovat?

Na hlavním hřebeni Hřebenů, zhruba mezi vrchy Jistevník (606 m) a Vrážky (577 m), byla v okolí kóty 604,3 m vybudována v letech 1981-1985 největší protiletecká raketová základna tehdejšího Československa - hrdé hráze socialismu - o rozloze 153 ha. Byla vybavena protileteckými raketami sovětské provenience S-200 Vega. V bunkrech skryté desítky raket měly být schopny během několika minut zasáhnout cíle v západním Německu. Tyto rakety byly schopné nést i jaderné hlavice. Výstavbou základny byla zničena jedna z nejpůvabnějších částí Hřebenů. Více o základně zde.

 

 

Základna byla zrušena až v roce 2001 - tehdy armáda jednu z nejtajnějších základen potichu opustila. Desítky bizarních staveb i zbytků vojenského vybavení ale zanechala na místě svému osudu. Uprostřed krásného panenského lesa, hned vedle naučné stezky a chráněného území, se tyčí několikakilometrová zeď z betonových bloků, za kterou pomalu zarůstají betonové odpalovací rampy a plochy, původně asi parkoviště a cvičáky a desítky dalších chátrajících budov. Armáda na rekultivaci zřejmě nedala ani korunu, jen objekty cynicky předala městu Dobříš.

 

Další obrázky z Klondajku naleznete zde.

Chování naší armády mi přijde neuvěřitelně barbarské a nekulturní. Vybudování základny komunistickým režimem bych ještě chápal, ale skutečnost, že dnešní demokratický stát neuvede lokalitu do původního stavu, neodveze vybudované betonové hrůzy a nevyčistí celé území základny od odpadků a rozesetého materiálu, je do nebe volající. Takový vztah k přírodě mají jen armády východu.  Je ale věcí politické reprezentace (a v civilizovaných zemích i generality), aby kroky své armády řídila a chovala se ke krajině zodpovědně.

Bojím se, že stejně se bude armáda chovat i v případě vojenského prostoru Jince, tedy oblasti velkých Brd. Z Klondajku je to jen přes údolí... Jsem pro to, aby prostor armáda opustila, ale měli bychom být hodně pozorní k tomu, v jakém stavu armáda brdský prostor uvolní.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Petr Voříšek | čtvrtek 28.4.2011 15:25 | karma článku: 14,97 | přečteno: 3425x