Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

O mém tendenčním článku, aneb otevřená odpoveď paní Barešové

Vážená paní Barešová, dnes jste napsala tento blog na idnes: Autor Jan Vondrouš nabízí své zamyšlení nad pokutami České obchodní inspekce. ...Z toho důvodu považuji jeho článek za neobjektivní a nepravdivý. viz... http://alicebaresova.blog.idnes.cz/c/335229/Reakce-na-clanek-Kdo-ma-na-rukou-krev.html

Pro úvod:

Hned v úvodu si dovolím technickou poznámku, že každý bloger může napsat druhému. Takže Vaše věta o tom, že se se mnou nemůžete nikterak spojit je více nepravdivá, než méně. Stejně tak jako, že na stránkách mého blogu jsou na mou sobu další spojení, takže spojit se - bylo snadné. Sám nerad pouštím diskuze pod články, protože bývají nechutné a tendenční, asi jako Vaše nařčení z nepravdivosti. O oné objektivnosti se rozepíšu později.

Tak tedy:

Znovu se vrátím ke svým studenským létům (jako v předmětném článku) a vzpomenu na dobu, kdy jsem měl brigádu v jedné cukrárně s prodejem zrmzliny. Paní vedoucí nám vždycky říkala: "víte, jak poznáte kontrolu z ČOIky? ... Daj si nelogicky kafe, aby zjistili včem se podává a jaké, panáka, aby zjistili jestli dáváte správnou míru a pak zaplatí, aby zjstili zda správně účtujete"... Je to už mnoho let, co jsem si na té brigádě vydělával na další studia, nicméně ten rok už jistě začínal dvojkou. Jestli předtím, ale i potom, proběhla nějaká dozorová kompetence, to opravdu nevím. Co mi ale přijde značně nelogické, aby jedna kontrola přišla a zkoumala, zda nalitý panák je správně odměřený a pak přišla druhá, která sleduje, co v tom panáku vlastně je... Utvrzujete mne tedy jen v tom, že mám pravdu: vymýšlíme kontroly pro kontroly a kontroly kontrol a ty životně důležité věci nám unikají. Chápu, že je jednodušší "dát si panáka"  posedět si na sluníčku, případně zkritizovat obsluhu za podmíráka, než kontrolovat stohy papírů, odkud že ten alkohol vlastně je ...

ČOI nemá oprávnění?

Chápu, že ČOI nemá oprávnění dávat pokuty za takovéto věci. Ano skutečně, byl by v tom guláš... hlídat hračky, sklo, boty zda nejsou s více jak třemi proužky (ostatně o tom všem jsem psal) a ještě kontrolovat alkohol!... Přitom právě ČOI může prakticky kamkoliv, do baru do kuchyně .. kamkoliv. Jestli tedy nemá oprávnění udělit pokuty, má zcela jistě oprávnění chodit a kontrolovat. Kolik tedy informací a zpráv o pančování alkoholu poskytla ČOI hygienyckým krajským správám? Kolik upozornění poslali, že se tu a tam děje něco špatného? ... Kolik lidských životů mohli zachránit právě takovouto činností o proti nesmyslným vydáváním pokut za benzin...

Kde jsou ty informace?

Nevím jak vy, ale já ty informace nemám. Možná je můj článek tendenční, objektivní a nepravdivý. Ale kde se mám dozvědět o tom, kolik kde kdo zaplatil na pokutách právě za ty promarněné životy? ... A kolik kdy kdo zaplatil na pokutách, aby se ty životy nepromarňovali kvůli pár deckám špiritusu? Vznikla methanolová aféra a pod tlakem médií nám Policie a jiné orgány  a složky státu ukazují, jak zafungovali. Jak je pozavíráno spousty lidí a podvodníků. Ano fajn, ale to už ty životy nevrátí. Vážená paní, já se neptám na to, kdo komu pokuty může dávat a kdo ne,  já se ptám kdo udělal maximum toho, aby se ty pokuty dávat nemusely, ale hlavně, aby neumírali lidé.

ČOI hlídacím psem

Máme různé metody a státní úřady, kteří dbají, aby se nešidilo, nekradlo, nezabíjelo. Dává nám to ústava, zákony této země, evropská legislativa. Jedním z takovýchto institucí je i Česká obchodní inspekce, byť můj článek primárně ani nemířil na ní (jako spíš na systém, který nefunguje), která má právo kotrolovat.  Možná budu velmi tendenční ale: pokud taková instituce chrání spotřebitele jen do té míry, do které se jedná o hmotné statky a ochrana životů je jí vzdálená, nebo se od toho myje ruce, pak je to Pyrrhovo vítězství pro nás všechny. A pak je na bíledni ji zrušit, nebo říct, že mají nad danou situací také svůj lví podíl. Toliko mých objektivních pocitů.

S pozdravem

Jan Vondrouš

 

Autor: Jan Vondrouš | neděle 28.4.2013 15:15 | karma článku: 9,33 | přečteno: 492x
  • Další články autora

Jan Vondrouš

Proč se nepřihlásím k Evropské národnosti!

V současné době někteří politici veřejně agitují za přiznání se k jakési Evropské národnosti. Tomuto jejich počinu nerozumím a zdá se mi spíše jako obyčejná zlodějina.

27.3.2021 v 9:17 | Karma: 29,96 | Přečteno: 838x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Jan Vondrouš

Trochu neférová Přísaha

Tak se nám pan bývalý policejní kriminalista Šlachta rozhodl, že změní politické prostředí a díky své čestnosti a erudici se dá opětovně do služby státu v podobě politiky a tedy i kandidatury do Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR.

22.2.2021 v 17:23 | Karma: 22,38 | Přečteno: 1384x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Jan Vondrouš

Arogance mocných nezná mezí

Já jsem king! A kdo je víc? Asi tak by se dal popsat včerejší fotbalový zápas Slavie, který sice proběhl v rámci všech bezpečnostních a hygienických pravidel správně, avšak ulpěla na něm jakási morální pachuť.

19.2.2021 v 12:01 | Karma: 29,38 | Přečteno: 850x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Jan Vondrouš

Hamáčkova logika

V poslední době se rozhořela diskuze o kandidátce za ČSSD v Ústeckém kraji. Snad největším rekordmanem v nelogickém myšlení se stal sám předseda Jan Hamáček.

30.7.2020 v 7:44 | Karma: 22,41 | Přečteno: 522x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Jan Vondrouš

Vyklidí levice pozice? Aneb proč sociální demokraté mlčí?

Sociální demokraté dnes v rámci republikové kampaně představili kandidáty do Senátu PČR. Tak trochu jsem očekával, že se dozvíme i konečné stanovisko o kandidátce do Ústeckého kraje. Přeci jenom, podání kandidátky má být v úterý.

23.7.2020 v 18:27 | Karma: 17,47 | Přečteno: 497x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Brutální útok nožem v Mannheimu, policista po něm bojuje o život

31. května 2024  13:12,  aktualizováno  18:49

Šest lidí v pátek utrpělo zranění při útoku nožem na náměstí v centru německého Mannheimu, uvedla...

Ženě se do ruky zakousl pes. Muž, který jí přispěchal na pomoc, zvíře zabil

29. května 2024  15:12

Ženu v Žihli na Plzeňsku vážně pokousal volně pobíhající pes. Na pomoc jí přiběhl příbuzný, který...

Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla

29. května 2024  13:51

Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...

Velký podfuk s výsluhou, nemocenská i v civilu. Policisté obírají stát o miliony

31. května 2024

Premium Státu rapidně rostou výplaty výsluh pro policisty, hasiče, celníky či dozorce. Loni Česká republika...

Povodně zpustošily západní Čechy. Zasahovaly vrtulníky, sesuv zastavil trať

2. června 2024  12:06,  aktualizováno  21:58

Části Česka o víkendu zasáhly bouřky provázené místy silným deštěm. Zejména na jihozápadě Čech...

Při bouřce rozhodují o životě vteřiny. Expert popisuje, jak se chránit

3. června 2024  18:09

O víkendu skončila po zásahu bleskem v nemocnici dvacítka lidí. Jak se chovat za bouřky, ve městě i...

KOMENTÁŘ: Kovačič spáchal na Markíze profesní sebevraždu, PPF to dobře ví

3. června 2024  17:19

Když moderátor pořadu televize Markíza Michal Kovačič 26. května na konci pořadu Na tělo...

Slovák sloužil v ruské armádě, zajali ho na Ukrajině. Zpět do Ruska netouží

3. června 2024  17:16

Na Ukrajině zadrželi slovenského občana, který údajně sloužil na straně Rusů a vzdal se ukrajinským...

Zelenskému se hroutí mírový summit. Spojenectví s USA dostává trhliny

3. června 2024

Nedorazí ani Číňané, ani Saúdové. Z očekávaného mírového summitu ve Švýcarsku se omluvilo několik...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 43
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1406x
člen strany VIZENS,  autor je podnikatelem v oblasti obchodu a vývozu skla, zároveň působí na Univerzitě J. E. Purkyně v Ústí nad Labem

kontakt: vondrous.j@centrum.cz

web: www.vizens.cz

Seznam rubrik